2024. április 28. vasárnap Valéria

AlphaVet – jubileumi mesterhármas

Agro Napló
Pezsgőskoccintással és tortavágással egybekötött ünneplésre hívta partnereit, valamint a sajtó munkatársait az AlphaVet Állatgyógyászati Kft. vezetése május elején az idei, XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár eseménysorozatán, mivel a cég számára három, egymáshoz is szorosan köthető, fontos kerek évforduló következik egymás után ebben az esztendőben, ezért 2022 az AlphaVet számára jubileumi év.

„A hármas évforduló, bár véletlen egybeesés, mégis büszkék vagyunk rá, hogy az idén 110 éves a Phylaxia – (a magyar állatgyógyászati termékek előállításának bölcsője) –, amelynek szellemi örökösei és volt bábolnai üzemének működtetői vagyunk; emellett most 50 éves a Székesfehérvári Állatkórház, ami vállalatunk szakmai alapját jelenti és 50 éve egyfolytában működik; és 30 éves az AlphaVet Állatgyógyászati Kft. a jelenlegi cégstruktúrában” – emelte ki a jelenlévőket köszöntve Málits József, az AlphaVet Kft. ügyvezetője, hozzáfűzve: ez a jubileum a kapocs a múlt, a jelen és a jövő között.

A vezető ismertette: 110 éves a Phylaxia, melynek szellemi örökösének tekinti magát a cég, illetve a bábolnai üzem működtetője a mai napig. A gyógyszergyárat 2014-ben újították fel, innentől kezdve zajlik a gyártási alapú gyógyszerfejlesztés és ez az a tevékenység, ami segíti az AlphaVet fejlődését.

A második évforduló nem kevésbé jelentős – mutatott rá az ügyvezető –, mivel 1972-ben, azaz 50 éve alapították meg Székesfehérváron az Állatorvostudományi Egyetem Gyakorló Klinikája Kft.-jét. Ez a kft. tradicionális állatgyógyítást végez még ma is kórházként. Tevékenysége a vállalatunk szakmai alapját jelenti, és öt évtizede egyfolytában működik a nap huszonnégy órájában.

A 30 éves jubileum 1992-től datálódik, ekkor kezdte meg vállalati működését jelenlegi formájában a cég, és elkezdődött neve kialakítása, ami mára elismert márkává nemesedett. Dr. Móré Attila a vállalat tulajdonosaként 1992. március 1-jén kezdte meg munkáját a Székesfehérvári Állatkórházban, mint állatorvos (ügyvezető). Innen datálható az a jelenleg is tartó folyamatos munka, amit az AlphaVet Kft. az útján elindulva mostanáig végez.

Dr. Szetmár István kereskedelmi igazgató az Agro Napló munkatársának elmondta még azt is, hogy ma már az AlphaVet nemcsak kereskedelmi vállalat, mert nem csupán kereskedelemmel foglalkozik, hanem gyártással, szolgáltatással is. A társaság minden tevékenységének az a célja, hogy segítse és támogassa az agráriumban dolgozó állattenyésztő és növénytermesztő gazdálkodókat, a cég partnereit.

A kereskedelmi igazgató kiemelte: az AlphaVet Kft. három gyártó üzemmel rendelkezik. A gyógyszergyártó üzem Bábolnán, a másik kettő pedig Balatonfűzfőn működik. A bábolnai üzemet a cég a Phylaxiától vette át, majd felújította, fejlesztette és egy uniós előírásoknak is megfelelő gyárat hozott létre, amely így megfelel az EU-ban szükséges GMP (azaz a jó előállítási gyakorlat) minősítési követelményeknek is. A társaság balatonfűzfői gyártóüzemeiben huminsav alapú termékeket állítanak elő. Az egyikben készítik a takarmány-kiegészítőket, míg a másikban a növényi- és talajkondicionálókat gyártják. Külön is kitért rá, hogy a huminsav alapú takarmány-kiegészítők gyártása már több mint egy évtizede folyik, amivel a cég megelőzte korát. Ezekkel a készítményekkel ugyanis csökkenthető az állattartásban az antibiotikum-felhasználás. Ez a folyamat igen kívánatos és jótékony hatású az állattenyésztésben, mivel a jószágok immunrendszerét erősítik a cég által előállított takarmány-kiegészítők, és így az állatok gyorsabban gyógyulhatnak meg egy-egy betegségből. A növénykondicionálók pedig nem növényvédő szerek – mondta Dr. Szetmár István –, hanem a növények immunrendszerének erősítésével lehet velük általánosan jobb állapotot elérni, vagyis megelőzni a betegségeket.

Továbbá az AlphaVet Kft. a szolgáltatások területén is fejleszteni kívánja tevékenységét, ami azt jelenti, hogy mind az állattenyésztésnek, mind pedig a növénytermesztést végző gazdálkodóknak szakszerű segítséget kíván nyújtani a munkájuk során felmerülő problémák megoldásában. Ez információszolgáltatást és tanácsadást is jelent egyben, amit akár helyben is adnak a témában jártas szakértők. Mindez vonatkozhat egy-egy termékre és akár technológiai segítségre is. Ez az üzletág felfutóban van, amit az is jelez, hogy kollégáink naponta 8–10 olyan partnerrel is beszélnek, akik szeretnék velük megkonzultálni felvetődött gondjaikat. A szolgáltatási területen nagy jelentősége van az innovációknak, ugyanis egy-egy területen mindig vannak olyan újdonságok, amelyek egy-egy olyan problémára jelenthetnek megoldást, amelyeket korábban az új lehetőség híján még nem vagy csak nehezen lehetett megoldani. Az AlphaVet a lehetőségek megtalálásában kíván támogatást adni partnereinek, és a széles körű szakmai tudás segíthet ebben.

A kereskedelmi igazgató kitért arra is, hogy a Doki for Farm nevű állategészségügyi munka adminisztrációját segítő okos telepi programjukat már több száz helyen használják, és így azt folyamatosan tesztelik. A tesztelésre azért van szükség, mert az állattartó telepeken számos más, a termelési tevékenységet támogató szoftvert is használnak, amellyel össze kell hangolni a Doki for Farm használatát és működését. A Doki for Farm programot éppen most kívánják összekapcsolni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) számítástechnikai rendszerével, aminek nyomán számos adat feltöltése leegyszerűsödhet.

A kereskedelmi igazgató megjegyezte: az antibiotikumok használatának csökkentése komoly elvárás az állattenyésztésben, míg a növénytermesztésben a növényvédő szerek használatának jelentős mérséklése az ugyanolyan elvárás, mint az antibiotikum-csökkentés az állattartóknál. Az AlphaVet olyan készítményeket képes gyártani, amelyek segítik e kívánalmak teljesítését.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A szárazság velejárója a direktvetés

A szárazság velejárója a direktvetés

A nagyon nagy szárazság és erős szelek óriási termőföldvesztést okoznak. Szó szerint elszáll a talpunk alól a termőföld. Az igen intenzív talajművelés...

Ragasszon pénzt a repcére!

Ragasszon pénzt a repcére!

A repcében az állományszárítás elmaradása közvetlen termésveszteséggel járhat. A repce becői érzékeny biológiai alkotások. Könnyen felnyílnak, felpatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!