Káliumformák hatása a termésmennyiségre és a termésminõségre a zöldségtermesztésben

Agro Napló
Sajnos az elmúlt 15 évben agrokémia szempontból ún. talajzsaroló gazdálkodást folytatunk, ami azt jelenti, hogy a terméssel több tápanyagot vonunk ki a talajból, mint amennyit szerves trágyák és mûtrágyák formájában visszajuttatunk. Viszonylag nitrogénbõl még elfogadható a mûtrágyázás mérlege, bár ott is meglehetõsen kedvezõtlen, de káliumból és foszforból alig használnak a gazdák mûtrágyát, a szerves trágya pedig többnyire csak a nagyon intenzív kultúrák alá jut.

Bár talajaink általában káliummal jól ellátottak - ez adódik a káliumban gazdag ásványokból - mégis a nagy káliumigényű kertészeti növényeket célszerű káliumtrágyázásban részesíteni annak érdekében, hogy termőképességük de mindenek előtt a termésminőségük kielégítő legyen. Az is ismert, hogy a káliummal jól ellátott növények betegség-ellenálló képessége, szárazság- és hidegtűrő képessége jobb, íze, cukortartalma, színminősége kellemesebb, kedvezőbb.

A kálium kezdeti hiánya csak a növekedést gátolja, de fokozódásával a növény vízgazdálkodásában is zavart okoz (hamarabb hervad a növény, a déli órákban jobban kókad). A leveleken a káliumhiányt elsőként az ér közötti szövetek sárgulása jelzi, amely mindig a levél hegyénél kezdődik és a levél széle mentén halad a levélnyél irányába. A káliumhiány esetén a főerek mentén a szövetek élénk zöldek maradnak még akkor is, amikor a levélen már nagyobb kiterjedésû nekrotikus foltok képződtek. A káliumhiányban szenvedő növény csúcsi növekedése leáll, az uborkán és a paradicsomon kevés oldalhajtás képződik, a paprika az ültetést követően nem bokrosodik, előfordul, hogy a tenyészőcsúcs teljesen elpusztul. A növény érzékenyebb lesz a betegségekre, csökken a hidegtûrő képessége. A káliummal bőségesen ellátott paradicsomnak jobb a színesedése, gyorsabb az érése, a zöldtalpasságra és zöldfoltosságra hajlamos fajtákon kialakulnak a jellegzetes színanyag-betegségek. A termesztésben a paprikán, a paradicsomon, az uborkán előforduló káliumhiány tünete, kissé emlékeztet néhány gyomirtó szer okozta színelváltozásra is. Ezektől általában abban különböztethető meg, hogy a káliumhiány klorózisa mindig az alsó leveleken jelenik meg először, szemben a herbicidek okozta kórképpel, amely rendszerint a fiatalabb növényi részeken vált ki először színelváltozást.

A kálium túladagolás elsősorban sókártétel formájában nyilvánul meg, de az is előfordulhat, hogy a konkurens ionok - magnézium, kalcium, bór, cink, mangán - hiánytünetét váltja ki (ionantagonizmus).

A kálium a talajban gyorsabban mozog mint a foszfor, de jobban kötődik a talajszemcsékhez mint a nitrogén. Ebből adódóan lazább talajon pl. homokon vagy hosszabb tenyészidejû növények esetében (pl. paprika, tárolási káposztafélék, paradicsom, stb.), célszerű megosztva adni. A kisebb káliumigényű, rövidebb tenyészidejű zöldségfélék alá (pl. hónapos retek, fejes saláta, zöldhagyma, spenót, korai burgonya, cékla stb.) egyszerre juttassuk ki.

A káliumtrágyák megosztásánál a következő szabály betartását javasoljuk a zöldségfélék esetében. Nagy káliumadag esetén, magas káliumigényű növényeknek - főleg homokon - 50%-át ősszel alaptrágya formájában az őszi mélyművelés alkalmával adjuk, a maradékot megosztva indító- és fejtrágyaként (25 - 25%) lehet kiszórni. A rövid tenyészidejû fajoknál csak alaptrágyának (100%), esetleg két részre megosztva alap- és indító-trágyának adjuk. (Ekkor a szükséges káliumadagot 70 - 80 ill. 20 - 30 %-os arányban osszuk meg).

A kálium nagyobb mennyiségben perzselő hatású, súlyos esetben a túladagolás a növények pusztulását is okozhatja, ezért a kiszórásánál körültekintően kell eljárni. Ha alacsony a talaj káliumtartalma és sok műtrágyát kellene kijuttatni, akkor többször, de kisebb adagot használjunk Alaptrágyának 20 - 30 g/m2 K2O (200 - 300 kg/ha) hatóanyagnak megfelelő műtrágya mennyiséget, indítótrágyának és fejtrágyának 10 - 15 g/m2 -nél azaz (100 - 150 kg/ha) hatóanyagnál többet alkalmanként ne adjunk. Az alsóbb értékek a túltrágyázásra érzékenyebb fajokra (pl. saláta, fehér- termésû paprika, uborka) a nagyobbak a kevésbé érzékenyekre vonatkoznak. A kiszórandó kálium adagot a talaj tápanyagtartalma, a növény és a termesztési mód ismerete nélkül nem lehet pontosan meghatározni. Közepes tápanyag-ellátottságú talajon az 1-es táblázatban megadott káliumadagokkal számolhatunk.

Ha szerves trágyát is használunk, akkor a kiszórásra kerülő műtrágya adagból, le kell vonni a szerves trágya káliumtartalmát, ami egyes esetekben számottevő mennyiség lehet (pl. baromfi- és sertéstrágya esetében 0,4 - 0,6 % azaz megfelel 1 - 2 dkg/m2 mennyiségű műtrágyának.

Anyagi okokból és a zöldségfélékre gyakorolt hatásukból adódóan nagyon fontos a káliumműtrágyák helyes megválasztása. A kereskedelemben alapvetően háromféle káliumtrágya kapható: nitrát, szulfát és klorid típusú.

Klorid típusú műtrágyák: 40 ill.60 %-os kálisó; Kamex; és a legtöbb összetett műtrágya.

Szulfát típusú műtrágyák: 50 %-os kálisó vagy kénsavas káli, Patentkáli, HydroComplexTM. stb.

Nitrát típusú műtrágyák: Káliumnitrát, Multi-K, Krista-K, hamuzsír.

A zöldségfélék - kivéve a gyökérzöldségeket - klorid érzékenyek, ezért a szulfátokat és a nitrát típusúakat kell előnybe részesíteni. Ősszel alaptrágyának, és tavasszal vetés vagy az ültetés előtt indítótrágyának az olcsóbb, de kevésbé jól oldódó szulfátokat, fejtrágyának a vízben tökéletesen oldódó, és a növények által gyorsan felvehető nitrátokat adjuk. A hajtatásban, ahol a téli fényszegény hónapokban a növények érzékenysége a toxikus anyagok iránt különösen nagy, csak nitrát vagy szulfát trágyákat szabad használni.

Zöldségnövények káliumigénye a termésmennyiség függvényében

(szabadföldi termesztés)
Növényfaj:   Termés (t/ha)   Káliumigény (K2O kg/ha)
Paradicsom   30–50   200–300
Paprika   15–25   105–175
Zöldborsó   4– 6   90–135
Zöldbab   10–14   200–280
Uborka 30–40   90–120  
Dinnye 20–30   190–280  
Sárgarépa   40–50   240–300
Petrezselyem   10–20   80–160
Cékla 10–20   80–160  
Zeller 20–30   130–195  
Retek 10–20   80–160  
Fejes saláta   15–25   90–150
Vöröshagyma   15–25   70–120
Fokhagyma   10–20   70–140
Karfiol 15–25   130–220  
Fejes káposzta   60–70   120–280
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!