Kecskeméti Agroker KFT.

Agro Napló
A Kecskeméti Agroker KFT. Hernek Zoltán ügyvezetõ irányításával gépbemutatót tartott Hirden. A nagy érdeklõdéssel kísért szakmai rendezvényen Renault, Mobili, Väderstad, és Pöttinger gépeket, gépsorokat munkavégzés közben láthatták az érdeklõdõk.
Gayer Péter a Csele-Delta Mezőgazdasági KFT. növénytermesztési ágazatvezetőjével beszéltünk a bemutatott gépekről, gépsorokról.

A Csele-Delta Mezőgazdasági KFT. négy db Renault traktort vásárolt az elmúlt évben, 3 db 836-ost és egy db 936-ost. Három szezont tudhatnak maguk mögött a Renault erőgépek. A tavaszi vetés a kukoricát és napraforgót foglalja magában. A nyári betakarításnál a 836-os Renault gépek a szállításban oroszlánrészt vállaltak. Gépenként 2 db 16 t-nás pótkocsit vontattak terméssel megrakva. A harmadik szezonnál az őszi betakarításra gondolok, mondta Gayer Péter. Itt a munkák - a szántást, a talajelmunkálást, és az őszi vetéstechnikát foglalják magukban.

Az idő rövidsége miatt átlag 800 üzemórát teljesítettek a Renault gépek. Kialakult tapasztalatunk így nincs, de annyit mindenképp megemlítenék, hogy a gépek üzembiztonsága, felszereltsége, kényelme, minden igényt kielégít.

Hibákat igazán még nem tapasztaltunk.

A 836-os Renault üzemanyagtartálya kicsinek bizonyul, nem tud 12 üzemórát végigdolgozni. Őszi mélyszántásba 22-23 l. fogyaszt hektáronként. Ez a fogyasztás nagyon jó. A talajmunkákat a Renault traktorok vásárlása előtt természetesen más gépekkel végeztük. Ezek a traktorok megbízhatóság, fogyasztás terén lényegesen negatív irányba eltértek a Renault gépektől.

A traktorokkal párhuzamban a Csele-Delta Mezőgazdasági KFT. a Väderstad gépeit vásárolta még meg munkájához.

Nevezetesen;
  • Rapid vetőgépet
  • Rolex talajelmunkálót
  • Carrier és Agressive magágyelőkészítőket.

Ezekkel a gépekkel értük el azt, hogy jelentősen kevesebb munkával sikerült optimális talajt előkészítenünk.

Mindent összevetve úgy érezzük, hogy Magyarország EU-ba lépéséhez kellőképpen fel tudtunk készülni.

A bemutató alatt Kovács Miklós a Csele-Delta Mezőgazdasági KFT. ügyvezetőjével is szót váltottunk. Az EU-ra felkészülve 15-30 éves erőgépek cseréjéről volt szó a KFT-n belül. Végignézve a magyarországi forgalmazók palettáját, tesztelték az erőgépeket.

Fontos szempontok voltak, pl.: tengelytáv, önsúly, beépített erőforrás, motor, stb. De nagyon kényes kérdés az erőgép ára. Így a szempontok és az ár mellett a Renault márka győzött. Mi egy év tapasztalatáról tudunk beszélni - folytatja Kovács Miklós ügyvezető.

A döntésünk nagyon jó volt. A gépek problémamentesek, üzemanyagfelhasználásuk jó. A kukoricabogár feltûnésével a kukorica vetésterülete jelentősen lecsökkent és az egyéb növények talajelőkészítéséhez a Väderstad gépsorát találtuk a leghatékonyabbnak, ezért döntöttünk a megvásárlásáról.

A vetésnél a Rapid vetőgép 1600-1700 hektár vetését végzi el. Tavasszal a borsóra, ősszel az árpára, búzára gondolok. Komoly teljesítményével 24 óra alatt 100 hektár elvetését végzi el, és hiba nélkül dolgozik.

Pár szóban említést tettünk a finanszírozásról. A Csele-Delta Mezőgazdasági KFT. a Kereskedelmi és Hitelbankhoz fordult és meg van elégedve a Bank rugalmasságával.

Kedvező a mezőgazdaságban finanszírozáshoz jutók számára, hogy a gép forgalmazói már kötöttek szerződést az általuk kiválasztott pénzintézménnyel és a pályázat elkészítésétől az egész folyamatot felvállalják.

Gayer Péter
Növénytermesztési ágazatvezető

Kovács Miklós
Ügyvezető

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!