Az állatokra vonatkozó Egységes Nyilvántartási és Azonosító Rendszer (ENAR)

Agro Napló
Mi az ENAR? Az ENAR az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerek rövidítése, amely meghatározott állatfajok (szarvasmarha, juh, kecske, sertés, ló) teljes körû és egységes elvek szerint felépített nyilvántartását jelenti az Európai Uniós és a hazai jogszabályok alapján.

Mit jelent az állattartó gazda számára a gazda- és ügyfél-regisztráció?





A gazdák számára a jelenlegi többszörös adat-bejelentési kötelezettségnek és a különböző mezőgazdasági azonosítók alkalmazásának megszûnését. Biztosítja az „egyablakos” ügyintézést és információszolgáltatást. Az ügyfél-regisztráció bevezetését követően nem kell az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI) központi adatbázisa felé az állattartással kapcsolatos nyilvántartásokhoz külön adatszolgáltatást teljesíteni a személyi és cégadatokra vonatkozóan. Az OMMI tehát az új rendszerben csak a tenyészetekkel és az állattartással kapcsolatos adatokat tartja nyilván. Az ehhez kötődő bizonylatokon a regisztrációs szám megadásával automatikusan minden bejelentett adat biztosított lesz.





Ezentúl is különböző bizonylatokat kell kitöltenie a gazdáknak?



Nem, csak az ügyfél-regisztrációs bizonylatokat kell alkalmazni. A vállalkozási és személyi adatok bejelentésére, illetve az adatok módosítására egységes bizonylatok szolgálnak. Minden személy és cég csak egyszer kerül be a nyilvántartásba. Az egységes bizonylatokon azonban minden mezőgazdasági szereplőnek csak a betöltött szerepéhez szükséges adatokat kell kitöltenie. Ez például azt jelenti, hogy egy állattartónak, aki nem kíván támogatást igénybe venni, nem kell megadnia a pénzügyi elszámolásokhoz szükséges adatokat (pl.: adóigazgatási jelet, bankszámlaszámot).





Mint a példából is látszik, az egységes bizonylatok alkalmazása nem azt jelenti, hogy a megadandó adatok köre is egységes. Az egységes nyilvántartásban is csak azoknak az adatoknak kell szerepelniük, amelyek a gazda által igényelt szolgáltatásokhoz szükségesek.





Gyorsabb lesz-e az ügyintézés?



Mindenképpen, hiszen az egységes bizonylatok feldolgozását követően „azonnal ”élő lesz a bejelentés, és így mind a támogatások kezeléséhez, mind az állattartással kapcsolatos további ügyintézés az aktuális adatok ismeretében történik. Ez azt is jelenti, hogy egy címváltozás bejelentését követően automatikusan a megadott címre történik minden további postázás, illetve egy új elérési telefonszám megadásával ezen keresztül lehet kapcsolatot teremteni a gazdával. A regisztrációs bizonylatok (új bejelentés, adatváltozás-bejelentő lapok) beszerezhetőek lesznek a falugazdászoknál, az MVH kirendeltségeinél, és az ûrlapok kinyomtathatóak lesznek Interneten is.





Minden állattartónak újból be kell majd jelentkeznie az egységes ügyfélregiszterbe?



Nem. A gazdák bejelentési kötelezettségének egyszerûsítése miatt az OMMI ENAR és Tenyészet Információs Rendszerében már nyilvántartott gazdáknak nem kell bejelentkezési bizonylatokat kitölteniük. A nyilvántartott adatokról hitelesítő bizonylatokat kapnak a gazdák, amelyek alapján lehetőségük lesz az adatokat ellenőrizni, kiegészíteni és az aláírásukkal hitelesíteni. A hitelesített bizonylatok visszaküldését követően automatikusan bejelentett ügyfélnek minősül a gazda, elkészül számára a regisztrációs igazolás. Az igazoláson feltüntetett regisztrációs szám lesz valamennyi bizonylaton az azonosító száma.





Sertésnyilvántartás





Melyek a sertés ENAR felhasználási területei?



Az EU jogszabályi előírásait figyelembe véve számos területen kötelező az állatok és a tartási helyek nyilvántartása, szükség esetén az állat azonosítása, az állattal történt korábbi események, gyógyszeres kezelések, vagy a származási tenyészet visszanyomozása.





A sertés ENAR rendszer által biztosított lehetőségek:

  • Az állatmozgatások (vétel-eladás, vágóhídra szállítás, export) bizonylatolása és ellenőrzése;
  • Az állattartó helyek, állatok és állatmozgások központi számítógépes rendszerben történő nyilvántartása;
  • A nagy gazdasági kárt okozó fertőző betegségektől való mentesítés elősegítése;
  • Az EUROP vágósertés-minősítési rendszerben az állatok egyedi megjelölésének és beszállító-azonosításának biztosítása;
  • A kifizetett támogatások nyilvántartása, ellenőrizhetősége a tenyészet és az állatregisztráció alapján;
  • Az élelmiszer biztonsági, állatvédelmi és környezetvédelmi ellenőrző rendszerek mûködéséhez szükséges információk biztosítása.





Különböző célokra értelmetlen és állatvédelmi okokból sem megengedett a sertések többféle jelölése, így elengedhetetlen az egységes és teljes körû nyilvántartás.



Mi a kísérleti sertés ENAR jelölés?



Egy mûködőképes rendszer létrehozásához elengedhetetlenül szükséges a kísérleti jelölés megszervezése, melynek keretében nem csak a jelölés és nyilvántartás rendszere tesztelhető, hanem mód nyílik a közremûködő szervezetek és személyek feladatainak pontos meghatározására, a feladattal járó nehézségek, költségek felmérésére is.



A fejlesztés érdekében Csongrád megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kijelölt körzeteiben több százezer sertést jelöltek meg a sertés ENAR követelményei szerint. A tenyészetekben, piacokon, vágóhidakon megtörtént az állatok azonosítása, a bizonylatok kitöltése és az állatmozgások adatait jelentették az adatbázisnak. A tapasztalatok alapján a szükséges módosítások megtörténtek az országos bevezetésre kerülő rendszerben.





Mikor várható az országos bevezetés?



A bevezetés a sertés ENAR végrehajtását előíró rendelet elfogadását követően 2004-től várható.





Hogyan történik a tenyészetek bejelentése?



  • Valamennyi sertéstartó helyet (függetlenül az ott tartott állatok számától), sertések vágását végző vágóhidat, sertésforgalmazást végző állatpiacot és az állatrakodó helyet, valamint kiállítást és állat-egészségügyi intézményt kell nyilvántartásba venni, és tenyészetkóddal ellátni.
  • A nagy létszámú sertésállományok, a vágóhidak, piacok, kiállítások, állat-egészségügyi intézmények és rakodóhelyek bejelentését az illetékes megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomások közvetlenül végzik.
  • A kis létszámú állományok bejelentését az Állomás igazgatója által kialakított sertés ENAR körzetben kijelölt kapcsolattartó állatorvosok végzik.



    Ki az ENAR felelős?



    A 100 sertésnél kisebb létszámú állományokban az illetékes megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgatója által kijelölt kapcsolattartó állatorvosok látják el az ENAR feladatokat, jelölik az állatokat, és töltik ki a szükséges bizonylatokat. A nagy létszámú, száznál több sertést tartó tenyészetekben a tartó, vagy az általa megbízott ENAR felelős végezheti a jelölést és a bizonylatolást, amennyiben erre a megyei állomás engedélyt ad.





    Mikor kell megjelölni a sertéseket?



    A sertéseket legkésőbb a tenyészet elhagyásakor kell megjelölni. Ha a sertés a születéstől a vágóhídra szállításig ugyanabban a tenyészetben marad, csak a vágóhídra szállítás előtt kell megjelölni. A jelölést az ENAR felelős végzi.





    Milyen füljelzők használhatók a sertés ENAR-ban?



    A továbbtartásra eladott sertések tartós mûanyag füljelzőt, a vágóhídra szállítandók a perzselésnek ellenálló fém füljelzőt kapnak. A feliratozás az önálló tenyészetek esetében a hatjegyû tenyészetkód és a hatjegyû sorszám, fém füljelző esetén hatjegyû tenyészetkód és a négyjegyû sorszám. A megyei körzetbe sorolt tenyészetek 7 jegyû országos folyamatos sorszámot kapnak, amely a mûanyag füljelzőn ellenőrző számmal egészül ki. Minden ENAR füljelzőn szerepel a HU országjel.



    Az ENAR-ban használható füljelzők listája az előzetes tesztelés alapján az FVM hivatalos lapjában kerül közzétételre. Az önálló tenyészetek és a megyei körzetek kapcsolattartó állatorvosai saját maguk választhatnak a megjelölt típusok közül.





    Mik az állattartó feladatai?



    Az állattartó köteles



    • a tenyészet bejelentéséről és a tenyészet adataiban bekövetkezett változások bejelentéséről az ENAR felelős útján gondoskodni;
    • az állat szállításáról időben értesíteni az ENAR felelőst a jelölés elvégzése és a sertés-szállítólevél kiállítása érdekében;
    • a füljelzők szándékos eltávolítását, megrongálódását megakadályozni;
    • a sertések elszállításáról és fogadásáról „állatmozgás-nyilvántartót ”vezetni.




    Mi a sertésszállítás és a sertésszállító levél?



    A sertések bármilyen szállítása vagy lábon hajtása állatmozgásnak minősül, amelyről sertésszállító levelet kell kiállítani. A szállítólevélen fel kell tüntetni a szállítás dátumát, a kiszállító és a fogadó tenyészet kódját, a szállított állatok számát és azonosítóit. A szállítólevél tartalmazza az állat-egészségügyi igazolást is. Négy példányban kerül kiállításra, egy-egy példány marad a küldő és fogadó tenyészetnél, egy-egy példány pedig az elszállítás, illetve a beérkezés jelentésére szolgál a központi adatbázis felé.





    Miben változik a sertések szállításának rendje?



    A sertés ENAR bevezetését követően nem lesz szükség a marhalevél kiváltására, csak a sertésszállító levél szükséges, amely tartalmazza az állat-egészségügyi forgalomképesség-igazolást is. A füljelzőket változatlanul biztosítani kell, de kizárólag az ENAR-ban engedélyezett füljelzők rendelhetők meg az ENAR felelős által.



    A sertéstartók feladatai tehát nem növekednek, ugyanakkor az új rendszer az EU előírásainak megfelelően biztosítja a sertések szállíthatóságát mind a belföldi forgalomban, mind pedig exportcélokra, és lehetővé teszi a sertések és a sertéstermékek értékesítését az egész Unió területén.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!