Irány a szántóföld!

Agro Napló

 

NUFARM

Nufarmer majális – ahol a növény, a védelem és a termelő találkozott

A NUFARM Hungária Kft. májusban két helyszínen tartott regionális szántóföldi bemutatót. A résztvevők a NUFARM növényvédelmi ajánlásai mellett megismerkedhettek a meghívott partnercégek (az Iregszemcsei Kutatóintézet, a NuSeed, a
RAPOOL, a SAATEN-UNION, a YARA és a permetezes.hu) ajánlásaival is. 2014. május 21-én a Debreceni Egyetem, 2014. május 27-én pedig a Kaposvári Egyetem adott otthont a rendezvénynek, melyet mintegy 250 szakmai érdeklődő tisztelt meg látogatásával.


Az ausztrál székhelyű NUFARM a növényvédő szerek piacának egyik jelentős szereplője, a globális gyomirtószer-piac 5. legnagyobb gyártója. A hazai leányvállalat 2008-ban alakult meg, és több mint 50 termék, valamint gyűjtőcsomag forgalomba hozatalához szükséges engedéllyel rendelkezik. A Nufarm kiemelten kezeli az egyetemekkel közös kutatásait, melyek jóval túlmutatnak a technológia-fejlesztésen. Idén egy olyan kutatási projektet mutattak be, melyben a legkülönbözőbb növényfajok genetikai és növényvédelmi fejlesztéseit együtt prezentálták.

A szántóföldi bemutató során a kukorica, napraforgó, repce és őszi búza parcellák mellett szója, borsó, valamint csicseri borsó fajtákban is megtekinthető volt a NUFARM és partnercégei által javasolt termékportfólió működése. Farkas Ádám, a NUFARM fejlesztőmérnöke lapunknak kiemelte, hogy a debreceni és a kaposvári egyetemek partnersége, a technológiai fejlesztések központosítása egy hosszú távú és magas szintű együttműködést jelez előre.
A szakember kérésünkre a két legnagyobb területen vetett szántóföldi növényünk, a kukorica, valamint a kalászos kultúrákban megvalósított kísérleteiket foglalta össze:

„A kukorica gyomirtását 11 különböző parcellán mutattuk be, ahol a Zeagran 340 SE (2,0 l/ha) + Nic-It (0,2 l/ha) standard kombináció mellett felszívódó, hormonhatású és kontakthatású készítmények eltérő kombinációinak hatását is meg lehetett tekinteni. Az egyszeri és osztott kezelések mellett egy speciális terület, a CTM (cikloxidim-toleráns hibrid) kukorica gyomirtási technológiáját is bemutattuk. Emellett egy újdonságra is fény derült, ugyanis a gyakorlatban lehetett megismerkedni a Sprayguard adjuváns hatásával.

A NUFARM kalászos gyomirtási technológiáit 4 különböző kezelés mutatta be.
A Pikk-Pakk Trio a kalászos gabonafélék szinte minden kétszikű gyomnövényére kiterjedő hatással rendelkezik. Egy kimondottan költségtakarékos lehetőséget kínál az őszi búza gyomirtására a Mezzo + Mecomorn 750 SL. A NUFARM standard ajánlata a Mezzo Forte 200, amely mellett ennek egy új, továbbfejlesztett változata is bemutatkozott. A gombabetegségek ellen a Mystic 250 EC és a
Mystic Pro, valamint a Tazer mellett egy további újdonság hatékonyságát is tesztelhették a jelenlévők. Ez az új termék a Mystic Kombi, ami a tebukonazol hatóanyag mellett ként is tartalmaz.”

Képgaléria

SYNGENTA

   

Idén is rekord közelében lehet a búza

Több, mint ezer gazdálkodó részvételével tartotta a Syngenta Dalmandon és Hajdúböszörményben a hagyományos szer-show-ját, amelynek tematikáját a kukorica, a kalászosok, a napraforgó és a repcekultúrák adták. Mint Czigány Tibor ügyvezető igazgató köszöntőjében elmondta: a gazdálkodók sikerességét számos tényező befolyásolja, amelyekkel időről időre számolni kell. Idén a kihívást a kártevők, valamint a kórokozók elleni védekezés jelenti, ezen belül is kiemelten kell foglalkozni a gombafertőzésekkel,
amelyek hosszú évek óta nem tapasztalt mértékben jelentek meg a szántóföldi kultúrákban.


Fotó: Láng Péter

A kalászos gabonák között legnagyobb arányt az őszi búza képezi, amelyet az ország minden területén – kiemelten Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, valamint Bács-Kiskun megyékben – termesztenek. 2013-ban az elmúlt évek legmagasabb termését, összesen 5,1 millió tonna őszi búzát arattak le a gazdák, negyedével többet, mint 2012-ben.

A sok áttelelő rovarkártevő és rendkívül erős és korai gombafertőzés ellenére a megfelelően, vagyis preventíven kezelt táblákról idén is rekord közeli termésre számíthatunk – mondta Harmat Ákos termékmenedzser. Vége a kalászvédelem időszakának, most a késői rovarkártevők elleni védekezés a feladat. Az őszi vetéseknél pedig a gyomok, a gombabetegségek és rovarkártevők kikapcsolására kell majd ügyelni.


Harmat Ákos

Harmat Ákos elmondta: a Syngenta teljes körű kalászos technológiát kínál a termelőknek. Az őszi szezonban kiemelt szerepe lesz a Celest Top rovarölő szeres csávázószernek és a Logran őszi gyomirtónak. Ezek a készítmények segítenek a korai gyomkikapcsolásban és az enyhe őszi-téli időben megakadályozzák a rovarkártevők elszaporodását.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy 2015 őszétől a Syngenta új kalászos fajtákkal jelenik meg a piacon, melyek a magyar termelők igényeire alapozva, rövid tenyészidővel, kiváló betegségtoleranciával és magas terméspotenciállal felvértezve állnak majd a gazdák rendelkezésére. Ezen búzafajták (Illico, Bologna, SY Moisson) terméspotenciálja megközelíti a hibrid búzák termés-
szintjét. Szintén kuriózum lesz a jövő év őszétől rendelkezésre álló Syngenta hibrid árpa (Tatoo), melyet magas terméspotenciál és kiváló stressztűrés jellemez.

Csaknem ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon 2013-ban, mint az azt megelőző esztendőben. Hektáronként 5,8 tonnát takarítottak be átlagosan a gazdák.
Az ország kiemelkedő kukoricatermelő
megyéiben – Fejér, Somogy, Tolna, Békés, valamint Hajdú-Bihar megyékben – jól indult az idei szezon, időben tudtak vetni a gazdák. A csapadék is kedvezőbb mint amit az elmúlt két évben tapasztaltunk, ezért jók a kilátások, mondta Tóth-Csantavéri Szilvia kukorica termékmenedzser.


Tóth-Csantavéri Szilvia

A kukorica eddig kedvező körülmények között fejlődik. Intenzív termesztéstechnológiával fokozható a termésbiztonság, ilyen évben érdemes mindent megadni a növényeknek. Egyetlen termesztéstechnológiai elemet – tápanyag-utánpótlást, gyomirtást, kórokozók elleni védelmet – sem szabad kihagyni, mert azt többszörösen kell megfizetni a későbbiekben. Emellett figyelmet kell fordítani a kártevőkre is. Csapadékos tavaszokon kifejezetten fontos a tartamhatással rendelkező gyomirtó szer megválasztása, melynek segítségével betakarításig gyommentes maradhat az állomány.

A Syngenta új termesztéstechnológiai megoldásokkal kívánja segíteni a biztonságos, jövedelmező kukoricatermesztést, ismertette Tóth-Csantavéri Szilvia. Az idei évben számos újdonsággal bővült a portfólió: a Force 20 CS – új inszekticides csávázó szer az új piaci helyzetben. A ProNik Star megújult gyomirtó szer csomag, míg a Quilt Xcel gombaölő szer új dimenziót jelent a kukoricatermesztésben. Az Ampligo új rovarölő szer a hernyókártétel megelőzésére, a Vertimec Pro pedig takácsatka ellen nyújt védelmet.

Vajda Beáta marketingvezető, az olajos növények szakértője elmondta: a repceállomány jó kondícióban van. A kedvező terméskilátásokat árnyalják az elmúlt hetek viharai, ez eredményezhet gombabetegségeket és sok esetben szükség lesz állományszárításra is. A hivatalos jelentések szerint idén 200 ezer hektár felett van a repceállomány
Magyarországon, ez 5 százalékkal magasabb, mint 2013-ban.


Vajda Beáta

A több, mint 600 ezer hektáron termő napraforgóban tavaly kiváló eredményt értek el a gazdák, az országos termésátlag hektáronként 2,47 tonna volt, amely az utóbbi 10 év második legmagasabb termésátlaga – mondta Vajda Beáta. – Ehhez a sikerhez nagymértékben hozzájárultak a Syngenta piacvezető hibridjei, amelyben 60 százalékos a piaci részesedésünk. Jelenleg a  gazdasági kilátások jók, megéri költeni a növényekre és kihozni belőlük a maximumot. Az olajos növényeknél fontos a kórokozók elleni védelem, a napraforgónál és repcénél is javasoljuk az Amistar Xtra használatát, amely  a biztos védelmen túl a juvenizáló hatásának köszönhetően 3–500 kilogramm terméstöbbletet eredményez hektáronként a gombafertőzés mértékétől függetlenül. Mindkét kultúránál fontos az állományszárítás, hiszen a betakarítás időszakában minden egyes nap súlyos mennyiségi és minőségi veszteségeket okozhat. Erre javasoljuk a Reglone Air használatát.

Az idei Szer-show is kínált újdonságokat a termelőknek, a tavaly debütáló Listego gyomirtó szer mellé megérkeztek a Syngenta újgenerációs Clearfield Plus hibridjei, amelyek a jelenleg piacvezető NK Neoma hibridnél magasabb termésszintet képviselnek. Emellett a termelők megtekinthették az új, magas olajsavas Clearfield – IMI rezisztens – hibrideket, az idei szezon újdonságát, a Talento-t és a jövőre bevezetésre kerülő SY Excellio-t, amely a fejlesztői kísérletek alapján az egyik legígéretesebb hibrid a magyar palettán.

Képgaléria

BAYER

Bayer megoldások 2014-ben

Az Újszászra, Felgyőre, Dombóvárra, Rumba és Prügyre látogatók lehettek ez évben szemtanúi a XI. Bayer Légyott keretében bemutatott Bayer növényvédelmi technológiáknak, valamint a gyakorlatban is bizonyított innovációknak. Az Agro Napló Dombóvárra látogatott el, ahol a házigazda az
Agrár-Béta Kft. volt.

Kalászos védelem mesterfokon az idei szezonban is

Öt helyszínen, öt eltérő adottságú területen bizonyítottak a Bayer kalászos védelmi készítményei. Az elvetett vetőmagot Yunta Quattro-val, a négyrétű védelmet nyújtó gomba- és rovarölő szeres csávázószerrel kezelték. Alkalmazásával a vetés évében tökéletesen megvédhető az őszi búza és őszi árpa a rovarkártételtől, illetve a – levéltetvek és kabócák teljes kikapcsolásával – megelőzhető a gabona vírusok fertőzése.

A parcellák gyomirtása részben a Bayer vezető kétszikűek elleni herbicidjével,
a Sekator OD-val, részben a 2014-ben debütáló Huszár aktív-val történt. A Huszár aktív a fő hatóanyag mellett féldózisú 2,4-D észtert is tartalmaz. Ez kétszikű spektrumát szélesíti a szulfonil-karbamidokra toleránsabb gyomfajok irányában, illetve az ellenállóbb gyomoknál – aktivátor hormonként működve – újra érzékeny állapotba helyezi azokat.


Farády László

A kalászosok tavaszi rovarok elleni védelmében a Decis Mega és a Biscaya mellett bemutatásra került a cég új, engedélyezés előtt álló rovarölő készítménye, a Proteus 110 OD is. Ez a két-hatóanyagú készítmény egyesíti magában a két piacon lévő Bayer rovarölő szer előnyeit: kiváló taglózó hatását a Decis Mega-tól, míg hosszú hatástartamát a Biscaya-tól örökölte. A Proteus várhatóan 2015-ben már forgalomban lesz, és a kalászosok mellett más szántóföldi kultúrákban is bizonyíthat majd.

Elsősorban a tél szinte teljes elmaradása miatt az idei szezon nagy kihívása gabonában a levélbetegségek elleni védekezés volt, különös tekintettel a váratlanul erős – nálunk szokatlan – sárgarozsda járványra. A Bayer készítményei közül a Zantara és a Falcon Pro gombaölő szereket javasolta a gyakorló mezőgazdászok számára, mégpedig az engedélyezett felső dózisban kijuttatva. A sok-sok visszajelzés alapján kijelenthető, hogy mindkét készítmény jól megállta helyét ebben a nehezített szezonban, nem csak a sárgarozsda, de a lisztharmat, a szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság és a vörösrozsda ellen is.

A dombóvári légyott bemutató búza parcelláiban szépen mutatkoztak a különböző szintű technológiák és a kezeletlen parcellák között a különbségek. A Zantara kezelést is magában foglaló intenzívebb megoldások eredményeként a növények láthatóan nagyobb méretű, haragos zöld zászlóslevéllel bírtak. Mesterfokon dolgoztak a Bayer készítmények a bemutatókon és a gyakorlatban egyaránt 2014-ben is.

Kukorica termésvédelem másképpen

Általános tapasztalat, hogy amíg a búzánk levelét árgus szemekkel vizsgáljuk, hogy megállapítsuk, milyen gombafertőzés van rajta, addig a kukoricánkkal a gyomirtás befejeztével „elfelejtünk” foglalkozni. Megnyugodva konstatáljuk a gyomirtás befejeztével, hogy a kukorica levele szép zöld sorokat mutat, a kukorica közti sorok tiszták, egységes barna színű a föld. A kukorica védelme azonban ezen a ponton nem érhet véget! Ha az elmúlt 10 esztendő időjárására visszatekintünk, láthatjuk, hogy túlnyomó részt a nyarakat hosszabb, száraz időszakok jellemezték, megtűzdelve extrém hőségnapokkal. E tíz éves periódus terméseredményeit vizsgálva egyértelmű, hogy a legszárazabb három évben az összeadódó hőstressz hatások nagyon megmutatkoztak a termésátlagokon.


Rikk István

A levél hőmérséklete közvetlenül befolyásolja a növényi anyagcsere-tevékenységet, ennek következtében a termésképzést és a növény energiagazdálkodását is. A szárazság stressz hatására a növény gázcsere nyílásai bezáródnak, hogy csökkentsék a párologtatást, azonban ezzel az anyagcsere folyamatok, a fotoszintézis és a párologtatás hűtő folyamata lecsökken és a növény még jobban felmelegszik, ami egy idő után túlmelegedéshez vezet. Ez nagyobb kárt okoz, mintha a növény párologtatna és így hűtené magát. A triazol kezelés hatására a hőstressz kialakulása csökken, mert a növény folytatja a fotoszintézis aktivitását, hőmérséklete sokkal nehezebben emelkedik a kritikus határ fölé.

Az engedélyezés alatt álló Prosaro készítmény, mint triazol kombináció hatása kettős: egyrészt a kukoricánál gátolja a túlmelegedési stressz kialakulását, másrészt védelmet nyújt a toxint termelő gombák ellen is.

Egyre nagyobb gondot jelent a kórokozók és a mikotoxinok veszélye kukoricában. Az északi levélfoltosság, a fuzáriumos szárkorhadás, a fuzáriumos csőpenészek, az aspergilluszos csőrothadás, illetve a fuzáriumos csőpenész előfordulása nem csak jelentős termésveszteséget okoz, hanem humán- és állategészségügyi szempontból is veszélyes. A Prosaro elismerten kiemelkedő hatékonyságú felszívódó gombaölő szer kalászos gabonában a fuzáriózis ellen, a Gabonakutatóval 2007 óta végzett provokatív kísérletek azt mutatják, hogy a Prosaro gombaölő szer kiváló hatékonyságú a kukorica kórokozói, a fuzáriózis és a mikotoxinok felszaporodása ellen. A kórokozók elleni védekezést viszont kombinálnunk kell az egyre gyakrabban előforduló kukoricamoly lárvája elleni védekezéssel, hogy kártételének megakadályozásával tovább csökkenjen a csőpenész fertőzésének kockázata. A Prosaro gombaölő szert a Decis Mega rovarölő szerrel javasolt kijuttatni, a nővirágzás kezdetétől számított 4–7. napon, miután a bibeszálak (a kukoricabajusz) megjelentek a cső végén, a csuhélevelek csúcsánál, majd elkezdenek barnás színűvé válni, de mindenképp azok elszáradása előtt.


Csorba Csaba

Új szemlélet a folyékony növényvédő szerek használatában

A növényvédő szereket felhasználók biztonsága és a környezet védelme a Bayer CropScience-nél prioritást élvez. A Bayer és az agrotop GmbH közös fejlesztése, az easyFlow a legutóbbi hannoveri Agritechnica kiállításon ezüstérmet nyert. E műszaki megoldással egyszerűen és biztonságosan lehet adagolni a folyékony növényvédő szereket. Az easyFlow az első olyan zárt rendszer, ami a kis és közepes kiszerelésű folyékony növényvédő szerek szennyeződés-, csepegés-és szivárgásmentes adagolását teszi lehetővé. Az easyFlow az 5-10 literes (azaz a 63 mm kiöntőnyílás átmérőjű) standard növényvédő szer kannák permetező tartályba történő részleges, vagy teljes ürítését teszi biztonságossá. A rendszer csepegés- és szivárgásmentesen, egyszerűen bontja a záró fóliát, de a már felbontott növényvédő szeres kannák kezelésére is alkalmas. A rendszer egyik része a permetező tartályon lévő adapter, ami könnyen, akár utólag is felszerelhető. Ehhez tökéletesen csatlakozik a másik rész, a lezárt vagy már bontott kannára csavarozható adapter. A zárófólia felnyitása a már zárt rendszerben történik. Az adagolás egyszerű, külön mérőedények használata nélkül, egyenesen a kannából, könnyen megoldható. Az adagolás befejezésekor a még zárt rendszerben történik a göngyöleg tisztítása is. Az ehhez használt mosóvíz is egyenesen a permetlé tartályba kerül. A kiürült göngyöleg további tisztítás nélkül leadható a kijelölt gyűjtőhelyeken. A tisztítás kb. 1 percet vesz igénybe, ami komoly időmegtakarítást jelent.

Képgaléria

  

DUPONT

   

A molykártevők követése a DuPont™Evalio® AgroSystems monitoring rendszer segítségével


Fazekas Károly

„Tavalyi kísérleti adataink szerint egy 5 t/ha-os kukoricában a kukoricamoly 40%-os fertőzési mértéke esetén 900 kg/ha termésveszteséget okozhat, emellett pedig csökkenti a termés minőségét.”– hallhattuk a DuPont Juniális dalmandi állomásán Fazekas Károlytól, a DuPont Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyei területi képviselőjétől.

A tojás kikelése után a lárvák a levélből táplálkoznak, mielőtt berágnák magukat a szárba. A szárban kirágott aknák, járatok gyakran a szár törését, a cső lehullását és a növény vízgazdálkodási funkcióinak elvesztését eredményezi. A kukoricamoly elterjedésének – azzal, hogy utat nyit a fuzárium fajok számára a megtelepedéshez – nagy hatása van a mikotoxin tartalomra is.
A különböző években, a különböző hőmérsékleti körülmények között akár 3–4 hét eltérés is lehet a rajzáscsúcsok között, ami igencsak megnehezíti a jól időzített védekezés lehetőségét. A DuPont e probléma megoldása érdekében komoly feladatot vállalt fel, mégpedig a
DuPont™ Evalio® AgroSystems ingyenes kártevő monitoring szolgáltatás működtetését, amely lehetővé teszi a gazdálkodóknak a Coragen® rovarölő készítményük kijuttatásának optimális időzítését. Az Evalio®
AgroSystems követi a kártevő populációk fejlődését kukoricában az egész ország területén mintegy százharminc helyszínen elhelyezett szexferomon csapda segítségével, amelyből közel a felét a KITE Zrt. üzemelteti. Amikor a kártevők rajzásdinamikája úgy alakul, hogy a védekezés indokolttá válik, az Evalio® AgroSystems segítségével figyelmeztető üzenetet küldenek a gazdálkodóknak.

Regisztráljon online az evalio.dupont.com oldalon, hogy követhesse majd a változásokat a kártevők rajzásában!

SAATEN-UNION

Középtávon hazánk a hibrid búza vetőmag-előállítás egyik regionális központja lehet

A SAATEN-UNION Hungária Kft. június elején országos hibrid búza bemutatóra hívta a szántóföldi növénytermesztőket és a vetőmag nagykereskedőket. A két helyszínen, Szentesen és Nakon tartott határszemlén mintegy 250 szakmai érdeklődő vett részt.
Az alföldi rendezvénynek a Pankota Növény Kft.
adott otthont, a dunántúli bemutató házigazdája a Naki Mezőgazdasági Zrt. volt.

Pierre-Louis Carrier, a SAATEN-UNION France hibrid búza termékmenedzsere részletesen bemutatta a hibrid búza nemesítésének hátterét, a szántóföldi vetőmag-előállítás gyakorlatát, továbbá a hibrid búza piacának jelenét és jövőbeni alakulását.
A közel negyedmillió hektáros európai vetésterület 8%-ával Magyarország az előkelő második a vezető Franciaország (76%) után. Hazánk a hibrid búza vetésterületi részarányát tekintve is dobogós az európai országok között. Az elmúlt 5 év forgalmi adatait vizsgálva kiderül, hogy évente átlagosan 15%-kal nőtt az európai hibrid búza vetésterület. Eközben a hazai vetésterület egy év alatt megduplázódott, amit az idei várakozások további 95%-kal haladnak meg. Középtávon ezért szükségessé válik a hazai vetőmag-előállítás, ami nemcsak a belföldi, hanem a környező országok növekvő keresletének kiszolgálását is célozza.

A francia szakember előadásából kiderült, hogy évente több mint 2000 új hibrid előállítása zajlik, melyhez 200–250 anyai vonalat és 30–40 apai vonalat használnak fel. A termőképesség, a termésstabilitás és a minőség 3 éves agronómiai vizsgálatát követi a vetőmag-előállítás szántóföldi gyakorlatának tesztje, ami után évente átlagosan 3 új hibrid kap elismerést. A hibridekben megnyilvánuló heterózishatás egyrészt tetten érhető a gyökértömeg 60%-os növekményében, másrészt a levéltömeg 46%-os többletében is. Ennek köszönhetően a hibridek a szülői vonalakhoz képest átlagosan 11%-kal nagyobb termést értek el egy 2011-ben végzett, független kísérletben. A hohenheimi egyetemen végzett vizsgálat során a legjobb hibrid 26%-kal múlta felül a jobbik szülővonala termésmennyiségét, és 13%-kal adott több termést a vizsgált legjobb fajtánál.

Blum Zoltán, a SAATEN-UNION Hungária
Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy
a SAATEN-UNION a hibridbúza-nemesítés úttörője, ma az egyetlen hibrid búza vetőmaggal rendelkező nemesítőház Európában.
Az újgenerációs hibrid búzák nemesítése során a magas hozam és a termésstabilitás mellett fokozott figyelmet fordítanak a minőségre is. A SAATEN-UNION szakemberei által végzett úttörő fejlesztések és a hibrid búzák termesztése során szerzett gyakorlati tapasztalatok együtt teszik lehetővé az egyre újabb hibridek nemesítését, szaporítását, köztermesztésbe vonását, valamint a termesztéstechnológia fejlesztését. Az előrejelzések szerint 2014-ben Magyarország rendelkezik majd a legmagasabb hibridbúza-piaci részaránnyal a fémzárolt búzavetőmagok európai piacán. Középtávon pedig hazánk válhat a vetőmag-előállítás egyik regionális központjává, amely a kelet-közép-európai országok vetőmagszükségletét biztosítja majd.

A fajtasorban elvetett hibridek megtekintése során tájékoztatót kaptunk az egyes hibridek termesztésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról, technológiákról és ter-
mesztésük helyi eredményeiről is. A több éve tartó hivatalos hazai fajtakísérletek mellett az üzemi szintű termelési tapasztalatok is egyértelműen igazolják a hibrid búzák hozam- és jövedelmezőség fölényét.

Képgaléria

A hibrid a siker titka, mi csak azt tettük hozzá, ami kellett!

Soltész Gyula, a NAKI Mezőgazdasági Zrt. első embere 3 éve foglalkozik hibrid búza termesztéssel. Az időjárási szélsőségekkel jellemezhető három esztendő ellenére 10 t/ha körüli terméseredményt realizált területeiről.

Az első termesztési évük ősszel csapadékmentes volt, a mag elfeküdt a talajban, egy hónapig szinte nem mutatott kelési jeleket.
A nehézkes kelést követően a bokrosodással is voltak problémák, de a hibrid kiváló stressz-
tűrésének köszönhetően a vegetációban összeszedte magát és a versenytársként beállított búzafajtákkal szemben 2,3 t/ha terméstöbbletet produkált. Az időjárási anomáliák nem voltak különösképpen hatással a termésre, hiszen a vegetációs időszakban lehullott 746 mm csapadék eloszlása kedvező volt, az aszályos időszak már nem érintette a búzát.


Soltész Gyula és Pájtli József

A 2013-as év sem volt szélsőséges a búza számára, így a 10 t/ha terméseredmény maradéktalanul teljesülhetett, leszámítva a termésmennyiséget 30 százalékban csökkentő június 22-ei jégkárt.

Az idei esztendőben a május eleji jég ugyan megtette a hatását, mégis azt mondom, hogy a 2014-es év a búza éve. A vegetáció időszaka gyorsan lezajlott, a felkészültséget az jelentette, hogy valaki időben felismerte azt, hogy a növényvédelmi munkákat nem a „szoktuk” időszakban, hanem preventíven kellett elvégezni. A korai, kezdeti védekezés már megfelelő védettséget tudott nyújtani, a védekezés ismétlése a folyamatos védelem alatt való tartást jelentette a kalászosok számára.

A Jó Úton haladunk? című sorozatunk e havi témája kapcsán Soltész Gyulának is feltettem a kérdést: Minőséget vagy mennyiséget termeljünk búzából?

Ha az egy hektárról lehozható nyereségtartalmat szeretnénk növelni, akkor azt mondom, hogy a mai viszonyok között mindenképpen a mennyiségi oldal tud nagyobb eredményt biztosítani a minőségivel szemben. Míg a minőségi oldalon 10–15% felárat lehet elérni, addig mennyiségben 30%-ot lehet realizálni. Viszont ismerek olyan termelőt (Pájtli József nevét említi), aki fajtabúzával 9 t/ha-t termelt kiváló minőségben. Ebben az esetben minőségi búzát kell termelni. De ne felejtsük el! Pájtli József féle termelőből nagyon kevés van az országban, búzatermelő pedig rengeteg. A szemléletmód kialakításánál az igényesség fontos tényező, de ha mindent összevetünk, nagy biztonsággal azt mondhatom, hogy ma elsősorban a mennyiség lehet az alapja a hektáronkénti nagyobb nyereségnek.


Wéber Imre

Wéber Imre nagynyárádi gazdálkodó 140 hektáron folytat növénytermesztést, az idei szezonban először próbálta ki a hibrid búzát, összesen 10 hektáron. A HYFI névre keresztelt búzát annak ellenére, hogy a legszélesebb vetésidő-
intervallummal rendelkező hibrid búzáról van szó, időben elvetette, ezt megelőzően forgatás nélküli talajművelést végzett a területén. Nem alkalmazott őszi gyomirtást, csak tavaszit, alaptrágyaként NPK műtrágyát kapott az állománya. A tavaszi kétszeri fejtrágyázással, a kétszeri fungicid kezeléssel és egy rovarölő kezeléssel jutott el a virágzásig az állomány, a gazda pedig most biztos abban, hogy meglesz a 8 t/ha körüli terméseredménye. A fajtabúzámmal összehasonlítva – hangsúlyozta –, a hibrid búza állományom egészségesebb képet mutat. A hibrid búzák betegség ellenállóságát mi sem bizonyítja jobban, mint az idei esztendő, míg a fajtabúza állományon a sárgarozsda fertőzés jelen volt, a hibrid búzán egyáltalán nem mutatkozott.
Az eredmények előrevetítik, hogy a következő évben a hibrid búzával elvetendő területet tovább növeljük.    

  

GABONAKUTATÓ 

Speciális tulajdonságú, új fajták a Gabonakutatótól

Joggal büszkélkedhet a Gabonakutató Nonprofit Kft., hiszen az idei búzaszaporító területek 9,1%-ával a GK Csillag névre keresztelt búzafajtájuk vezeti a rangsort, míg a második helyet a GK Békés fajtájuk érdemelte ki, mégpedig 7,3%-os területrészesedéssel.

A fennállásának ez évben 90. évfordulóját ünneplő szegedi Gabonakutató kutatási eredményeinek széles körű megismertetése leginkább a köztermesztésbe kerülő fajtákban, hibridekben realizálódik, valamint a hozzárendelt technológiák bevezetésében is számos kutatási terület eredménye ötvöződik. Egy-egy új kutatási eredmény megismertetésének legkézenfekvőbb módja pedig a bemutatók, melyeket hagyományosan Táplánszentkereszten, Szegeden és három regionális bemutató keretében Lippón, Kisújszálláson és Kocson rendeztek idén júniusban. A résztvevők ezeken a helyszíneken a jól bevált fajták mellett először tekinthették meg a legújabb államilag elismert újdonságokat is, a GK Pilis és a GK Szilárd fajtákat, melyek a kísérleti eredmények alapján, illetve a speciális tulajdonságaiknak köszönhetően méltán várományosai a hazai búzatermesztés közkedvelt fajtái címnek.


GK Pilis

A GK Pilis az egész ország területén biztonsággal termeszthető korai érésű, tar kalászú őszi búza. Vetésidőre és előveteményre nem igényes, a kimondottan jó búza előveteményeket kiemelkedő terméssel hálálja meg (pillangósok, hüvelyesek, repce). Növényvédelmi szempontból könnyen kezelhető, a legfontosabb betegségekkel, elsősorban a lisztharmattal, levél- és szárrozsdával szemben ellenálló, a levélfoltosságokkal, a fuzáriummal és a sárgarozsdával szemben pedig mérsékelten ellenálló. Termőképessége 6,5–8,5 t/ha, amit a NÉBIH és a saját kísérleteik is igazolnak. Szemtermése piros, acélos, ezerszemtömege közepes, 40–42 g. Hektoliter-tömege 80–83 kg. Hagberg-féle esésszáma 350–400 s. Nedves sikér tartalma 32–34%, fehérjetartalma 12–14%, sütőipari értéke A1-es. A GK Szilárd bőtermő, a szárazságot jól toleráló fajta. Szülői partnerei közül leginkább ismert a rekordtermésekre képes és még ma is köztermesztésben levő korai érésű GK Élet és az állami fajtakísérletekben már évek óta sztenderdként szereplő, középérésű GK Hattyú. Potenciális termőképessége magas, 7,5–9,5 t/ha, amit kísérleti szinten már nem egy esetben bizonyított. Az állami kísérletekben 3 év átlagában termése 7,46 t/ha volt.
A GK Szilárd jelentősége nem csak a kiemelkedő szemtermésében rejlik, hanem a szalma szerkezete és szalma hozama alapján egyéb irányú felhasználása is gazdaságos. Biológiai össztermése kiemelkedő. Szalmája rostban gazdag (papírgyártás), bélszerkezete jó nedvszívó (állattenyésztés-alom), energianövényként a szalmatüzelésű kazánok alapanyaga is lehet (hőenergia). Állóképessége kiváló, ami nem csak a magasságából, hanem tömör szalmájából is következik.
A jelentős betegségek közül a levél-, valamint sárgarozsdával szemben ellenálló, szárrozsdával szemben közepes ellenállóságot mutat. A levélfoltosságokra nem érzékeny. Mivel általános rezisztenciális tulajdonságai jók, növényvédelme okszerű, kalászhányást követő egyszeri jó hatásspektrumú fungicides kezelése egy átlagos évjáratban elegendő.

BASF

BASF Szántóföld Napja 2014 – Szekszárd


Dr. Thomas Narbeshuber

Immár 11. alkalommal rendezték meg a szántóföldi bemutatót Szekszárdon. Az eseményt Krasznai Gábor, a BASF Agrovezetője nyitotta meg, beszédében vázolva a BASF jelenét és jövőjét. „Piaci pozíciónkat az utóbbi néhány évben sikerült erősíteni. Innovatív cég vagyunk, az elkövetkezendő 4 évben 18 új termékkel fogunk piacra lépni, gyakorlatilag minden fő kultúrában fogunk új terméket kínálni. Idén az újdonságunk a Retengo® Plus és a Biathlon® 4D. Növekedésünk két fontos oszlopa az AgCelence® termékcsoport és a Clearfield® termékcsalád.” A BASF Hungária Kft. ügyvezető pozícióját június 1-től Dr. Thomas Narbeshuber tölti be, aki így köszöntötte a közönséget: „Örülök, hogy itt lehetek, hiszen a mezőgazdaság egy meghatározó üzletág Magyarországon és az egész régióban. Ez a rendezvény egy nagyszerű lehetőség számomra, hogy megismerkedjek a magyarországi viszonyokkal.”

   

Kukorica

Újdonság az AgCelence termékkörbe tartozó Retengo Plus. Azon túlmenően, hogy kiváló gombaölő hatással rendelkezik, plusz élettani és ezáltal termésnövelő hatással bír. A stressz által kiváltott etilénképződés szintjét nagymértékben csökkenti. A nitrát reduktáz enzim működésének fokozásával a növény sejtjeiben gyorsabban képződik a nitrátból nitrit, amit a növény anyagcsere folyamatai során közvetlenül tud hasznosítani, ezáltal a növény tápanyagraktárait feltölti, így a stresszes időszak lerövidül, ennek köszönhetően pedig csökken a terméskiesés. 1-1,5 l/ha dózisát a kukorica 10 leveles állapotától a fővirágzás közepéig javasolt kijuttatni. A készítményt mindenképpen ajánlott rovarölő szerrel, Fendona® 10 EC-vel kombinálni. Kísérleti eredmények alapján a Retengo Plus kezelés 0,6 t/ha szemterméstöbbletet eredményezett, silókukoricában közel 12%-kal tudta emelni a zöld termés mennyiségét és 6%-kal a beltartalmi paramétereket.

Búza

Biathlon 4D – 4 dimenzió, amelyek segítségével a termék a XXI. századi igényeknek megfelel. Rugalmasan alkalmazható a zászlóslevél kiterüléséig. Időjárás független, hidegben és melegben egyaránt működik, akár 4–5°C foktól használható. Jól keverhető levéltrágyával, rovar- illetve gombaölő szerekkel. Széles hatásspektrumának köszönhetően megbízhatóan irtja a kalászosok legfontosabb gyomnövényeit.

Medax® Top – A kalászos gabonák regulátora. A Medax Top kijuttatása szárba indulás kezdetétől a zászlóslevél megjelenéséig ajánlott, a javasolt dózis 0,6 l hektáronként. Hatásának eredményeként nő a gyökértömeg, „kikapcsolja” a vezérhajtás dominanciáját, így egységes kalászzóna képződik és erősebb lesz a szár.

Napraforgó

Clearfield gyomirtási technológia: két lépésből álló gyomirtási rendszer, preemergensen a Wing®-P-s alapkezelés vetés után, kelés előtt, majd állománykezelés Pulsar® 40 SL-lel a gyomok 2–4 leveles állapotában.

Gombaölő szeres technológia: a Pictor®-t két alkalommal javasolt használni. Első alkalommal a napraforgó 6–8 lomblevélpáros állapotában, majd virágzás kezdetén. A Pictor rendelkezik légi kijuttatási engedéllyel is, viszont a hidastraktorral való kijuttatás egyenletesség és lémennyiség tekintetében hatékonyabb. A kettős védekezés azért ajánlott, mert a növényt veszélyeztető periódus rendkívül hosszú, és a betegségek is egyre többféle módon „támadhatnak”. A Pictor élettani hatásának köszönhetően bizonyítottan növeli a termést, fertőzéstől mentes körülmények között is.

Repce

A repce esetében a legfontosabb lépés az őszi gyomirtás, hiszen a gyomkonkurencia jelentős terményveszteséget okozhat, így a kikelő gyomokat minél előbb ki kell irtani.

Clearfield technológia: A Cleartop® nem csak a kétszikű, hanem az egyszikű gyomok ellen is kiváló védelmet nyújt. A technológia egyik nagy előnye a rugalmasság. Nyugodtan megvárhatjuk, hogy kikeljen a repce és kikeljenek a gyomnövények is. Amikor a gyomnövények 2–4 leveles állapotban vannak, akkor kell kijuttatni a Cleartopot, mert ekkor adja a legjobb hatékonyságot.

Hagyományos technológia: Butisan® Complete. Alapja a korábbról ismert Butisan® Star, amelyet dimetenamid-P hatóanyaggal egészítettek ki. Így jelentősen javult a pipacs, a sebforrasztó zsombor és a széltippan elleni hatékonyság, valamint a termék erős mellékhatással bír az árvakelésű gabonafélék ellen is. Alkalmazható vetés után, kelés előtt, viszont ilyenkor bemosó csapadékra van szükség. Ha nincs csapadék, megvárhatjuk, hogy a repce kibújjon, ez sem jelent problémát, ilyenkor a gyomok szik-kétleveles állapotában érdemes kipermetezni.

A gazdálkodó véleménye – Lengyel Tamás


Lengyel Tamás

Karmacs térségében gazdálkodom 1300 hektáron. Az aszályos évek miatt a kukoricatermesztésünket jelentősen csökkentenünk kellett. 400 hektáron kukoricát termelünk, amihez Ordax® Super kukorica gyomirtó szert használunk. Az állományok elég jól néznek ki a zalai viszonyokhoz képest. Dimbes-dombos területen gazdálkodunk, mindenhol erdő veszi körül a területeinket, ezért a vadkár jelentős.

Ettől függetlenül a búzát 6 t/ha, az árpát 7 t/ha, a repcét pedig 3 t/ha körül várjuk. Meghatározó növényeink ősziek, mintegy 900 hektáron: őszi búza, őszi káposztarepce és őszi árpa. Őszi gabonában Osiris®-t és Opera New®-t használunk, amivel nagyon meg vagyunk elégedve. Jó juvenizáló hatása van, zöldíti a növényt, így átsegíti a stresszes időszakokon. A Pictor-t tányérvédelemre használjuk, napraforgóhoz. Idén nem történt az állományunkban gombaölő szeres permetezés, az időjárás egyelőre ezt nem indokolja. A környékünkön búzában sárgarozsda fertőzés lépett fel, amit mi ki tudtunk védeni.

Képgaléria, videó



 SZIE

Tanulni: elméletben, gyakorlatban egyaránt

A gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán már 17. alkalommal rendezik meg a tangazdaságokat is bemutató napokat, amelyeken többek között az is kiderül, milyen perspektívákban bízhat az agrárium a 2014–2020-as időszakban.


Dr. Gyuricza Csaba

A közönséget Dr. Gyuricza Csaba dékán köszöntötte, aki egykor maga is irányított tangazdaságot. Az hitvallását és tanítási módszereit híven tükrözi, hogy többen dolgoznak együtt. A kar 4 db tangazdaságot irányít, az egyetemhez több is tartozik. Olyan gazdaságok ezek – emelte ki beszédében Gyuricza Csaba – ahol a legújabb technológiákkal, módszerekkel is megismerkedhetnek többek között a hallgatók, a mezőgazdaság iránt elkötelezett szakemberek. A rendezvény – noha már hosszú évek óta a hazai mezőgazdaság fontos részét képezi – még most is tud izgalmas lenni, hiszen a sokszínű mezőgazdaságnak köszönhetően minden évben mást és mást tudnak bemutatni. Fontos a következő időszak – emlékeztetett a dékán – hiszen nagy mértékben állnak rendelkezésre uniós támogatások, nem mindegy tehát, miképpen használjuk ki ezeket a pályázatokat. „A rendezvény kulcsszavai: innováció, jövő, oktatás, termék orientált fejlesztések. – fejtegette Gyuricza – Ezek közül talán a legfontosabb számomra az innováció. Sokan sokféleképpen magyarázzák ezt a fogalmat, többen idegenkednek is tőle. Én úgy fogalmaznám meg: innováció minden, ami újítással, fejlesztéssel, munkával kapcsolatos, minden, ami előre viszi a magyar gazdaságot.”


Nagy Ádám

Az eseményen szót kapott Nagy Ádám, a Gödöllői Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, aki három éve dolgozik a gazdaságban és vezeti is azt. A tangazdaság 1992 óta működik részvénytársasági formában, és bár sokat dolgoznak együtt a Szent István Egyetemmel, közvetlenül nem tartoznak össze a felsőoktatási intézménnyel. 4200 hektárnyi területen végeznek szántóföldi növénytermesztést, ezen kívül vetőmag üzemet is vezetnek – a Közép-Magyarországi régióban a legnagyobbat – és tejelő szarvasmarha telepen is dolgoznak. Itt 1400–1500 állat él (a szaporulattal együtt), amelyek naponta 1500 liter tejet hoznak.

A szántóföldi növénytermesztés keretein belül alapvetően gabonát, napraforgót, repcét termesztenek. Van gyümölcsösük is, 320 hektárnyi terület.

„A nyereségességet kell szem előtt tartani – magyarázta előadásában Nagy Ádám – ezért nagy figyelmet fordítunk a fejlesztésekre, a legújabb technológiák használatára.” Figyelik a versenytársakat és tanulnak is tőlük: külföldön, belföldön egyaránt. Igyekszenek a pályázati rendszert is minél jobban kihasználni, olyan fejlesztéseket alkalmazni, amelyekhez támogatást is tudnak szerezni. „Haladni kell a korral – zárta beszédét Nagy Ádám – hiszen ami 20–30 éve még megfelelő volt, most lehet, hogy már nem a legjobb megoldást jelenti.”

  


Balla István

Balla István a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központjának termelési igazgatója, immár két éve. A fiatal szakember életében nem újdonság a mezőgazdasági munka: családja a Bodrogközben gazdálkodott és gazdálkodik a mai napig, így gyerekkora óta fontos része életének a növénytermesztés.

A tangazdaság 140 hektárnyi területe Gödöllőn belül található, a város határain kívül, 33 hektáron található a központ, amelynek 16 hektárja öntözhető terület – itt folynak a kísérletek. Ezen kívül még 107 hektár, gyenge minőségű terület áll a tangazdaság rendelkezésére.

Évente sok, 5–600 diák látogat el a hozzájuk, mondta el lapunknak Balla István, akik több tantárgy gyakorlati részeként tekintik meg a kísérleteket, látnak bele a gyakorlati mezőgazdálkodásba és vesznek részt benne. „ Vannak olyan oktatott tárgyak, ahol a diákok egy-egy napot, órát töltenek itt el, de vannak „Hetesi gyakorlatok, ahol egész hetet dolgoznak a gyakorlatban – magyarázta Balla István – ráadásul így a méréseket is ők végezhetik, később pedig ezekből a tapasztalatokból diplomamunkák, szakdolgozatok is készülhetnek.” Az egyetemre egyre több külföldi diák is érkezik, természetesen ők is részt vesznek a tangazdálkodás életében.

Képek, hanganyag és www.facebook.com/agronaplomagazin

  

Fajtaválasztással a megelőzésért – fókuszban a Karintia ellenálló, bőtermő fajtái

A Karintia Kft. az ország 8 pontján tartott idén őszi kalászos fajtabemutatót, ahol számos őszi búza, árpa, tritikálé és durum búza fajta volt megtekinthető. Bene Zoltán a közel 20 éve a piacon lévő Karintia Kft. cégvezetője az Aranykocsi Zrt.-nél tartott fajtabemutató nyitóbeszédében kitért az idei év slágertémájára, a sárgarozsdára is. Figyelmeztetett arra is, hogy amennyiben ismét enyhe lesz a tél, abban az esetben a sárgarozsda még az ideinél is nagyobb kárt okozhat. Idén sok ismert fajtát érintett szokatlanul nagy mértékben a sárgarozsda-fertőzés.
A Karintia Kft. bőtermő és prémium kalászos fajtái idén tudták igazán megmutatni, hogy mit is tudnak. „Minek köszönhető a fajták ilyen mértékű ellenálló képessége? A válasz nagyon egyszerű. A cég kiváló alkalmazkodóképességgel bíró, Pannon régióra nemesített fajtái döntő többségben testvércégétől, az Ausztriai Probstdorfer Saatzucht nemesítőháztól érkeznek. Ausztriában nagyon magas a biogazdaságok aránya, ahol a vegyszerek használata kizárt. Amit tehát nem lehet megoldani a növényvédő szerekkel, azt próbálják megoldani a nemesítők, ellenálló fajták kinemesítésével. Az idei év után ismét kijelenthetjük, hogy kiváló munkát végeznek.”


Kulcsfontosságú, hogy az arra érzékeny, kevésbé ellenálló fajták esetében a sárgarozsda elleni védekezést nagyon korai stádiumban kezdjük el, ellenkező esetben akár 90%-os terméskieséssel is számolhatunk. Az idei évben nem volt ritka a 4 alkalommal történő védekezés sem, ez viszont jelentősen megemelte a költségeket.

Érdemes előre tervezni, fontos hogy a megelőzés már a fajtaválasztással elkezdődjön. A termelők ezt felismerve nagy érdeklődéssel látogatják a fajtabemutatókat, keresve az új, magas termőképességű, magas minőséget adó, de mindenek-
előtt egészséges fajtákat.

„Melyik fajtát ajánljátok?

Bőtermő fajtát vagy prémium minőséget adó fajtát vessek? Tényleg vethetem 200 kg alatt a Karintiás búzákat? Hallottunk a 10 tonnás Balatonról, milyen talajra ajánljátok? Ilyen és ehhez hasonló kérdések záporoztak Fejes Vilmoshoz, aki a Karintia Kft. szinte teljes őszi fajtasorát felsorakoztató rendezvényen mutatta be a fajtakínálatot. A szakember beszélt arról is, hogy a Karintia Kft. annak érdekében, hogy a termelők személyesen is meggyőződhessenek a cég őszi kalászos fajtáinak sárgarozsdával szemben mutatott kiemelkedő ellenálló képességéről, korán megkezdte a fajtabemutatók sorát. Az Aranykocsi Zrt. képviselője, Schweighardt László vázolta a Karintia Kft. fajtasorában alkalmazott termesztéstechnológiát. Kocson megtekinthettük a magas termőképességgel bíró ALORA őszi árpafajtát. A bőtermő képességgel bíró fajták sorát kétségtelenül a 10 tonnás fajtaként elhíresült BALATON vezeti. Kocson felsorakozott a BAROK és a PEDRO, a Karintia Kft. 2 új bőtermő fajtája is. Annak ellenére, hogy az elmúlt években a sajátos piaci helyzetnek köszönhetően az érdeklődés középpontjába a bőtermő fajták kerültek, a cég számos PRÉMIUM fajtát is bemutatott. Az új genetikájú ADESSO mellett megtekinthettük az ismert FRIDILON, FULVIO és PEPPINO fajtákat is.

Fejes Vilmos felhívta az érdeklődők figyelmét a kalászos elővásárlási akcióra és tavaszi búza fajtájuk esetében nagy sikerrel bevezetett új, 2 komponensű technológiára. Ennek keretében az a termelő, aki időben megrendeli a vetőmagot, 5000 forint/t értékű engedményben részesül. Az átlagos minőségű étkezési búzatermés az elmúlt években eladhatóbbnak bizonyult, könnyen változhatnak ugyanakkor ismét a piaci igények jövőre. Érdemes tehát ismét a több lábon állást választani és a nagy terméspotenciállal bíró PRÉMIUM fajtákat is vetni.            

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!