Tárháztípusok - hûtési elv, tárolási mód szerint

Agro Napló
A burgonya-, zöldség- és gyümölcs tárházakban a hõmérséklet csökkenése szellõztetéssel, hûtéssel vagy a kettõ kombinációjával érhetõ el.A hõmérsékletcsökkentés elve alapján a következõ tárház típusokat kûlönböztetjûk meg:
Szellőztetett tárházak



Ez a legolcsóbb megoldás a kezdeti befektetési és fenntartási költségek szempontjából. A megfelelő külső hőmérsékletet és páratartalmat használjuk ki azért, hogy megtarthassuk a szükséges hőmérsékletet a tárházban. A szellőztetett tárházat megfelelő teljesítményû légkeverő egységgel kell felszerelni, mely képes szellőztetni a külső, a belső és a kevert levegő felhasználásával ( 1. ábra). Ez a fajta légkeverő egység dinamikusan változik az idővel (mint ahogy az időjárás is gyorsan változik), így az egységet fel kell szerelni egy klímaellenőrző rendszerrel, mely automatikusan, az aktuális viszonyoknak megfelelően szabályozza a szellőztetés milyenségét. Azok a tárházak, melyek automatikával ellenőrzöttek, többnyire a nagy páratartalmú, hûvös éjszakai levegőt használják fel.



A szellőztetett tárházak nyilvánvaló hátránya - a légkeverő egység nem tudja csökkenteni a tárolt termény hőmérsékletét, ha a külső levegő nem kellően hideg.



Hûtőrendszerrel ellátott tárházak



Ezek a tárházak sokkal drágábbak a beruházási és a fenntartási költségek szempontjából ( 2. ábra). A hûtött tárházak előnye, hogy a hûtést nem korlátozza az időjárás. A kívánt belső hőmérséklet ezekben a tárházakban -2 oC-tól +2 oC-ig változik, a hőcserélőnek kb. -5 oC-os párologtató levegővel kell dolgoznia. A tároló légterének nedvességtartalma mûködés közben ráfagy a párologtató elemeire, és ez a tény csökkenti az egész rendszer hûtőteljesítményét. Abban az esetben, ha a párologtató leolvasztó rendszere rosszul tervezett és szerelt, a párologtatók gyakran eljegesednek, így az átmenő levegő mennyisége nagyon csekély. Ez csökkenti természetesen a rendszer hûtőteljesítményét is, az elektromosenergia-fogyasztás magas lesz.



Ha ezeket a típusú tárházakat alkalmazzák, a tárolt termény levegőcsere-szükségletét figyelmen kívül hagyják, ami a tárolt termék minőségét rontja.



Szellőztetett és hûtött tárházak kombinációsa



A kezdeti befektetés a csak hûtőrendszerrel felszerelt tárházhoz hasonlítva ugyanakkora, de a fenntartási, mûködési költségek a kombinált tárházaknál jóval alacsonyabbak.



Ha a külső hőmérséklet lehetővé teszi, a tárolt terményt csak ezzel hûtik - esetleg a belső melegebb levegővel keverve -, hogy a megfelelő hőmérsékletet elérjék. A hûtőrendszer csak bizonyos időszakokban kapcsolódik be, amikor a külső levegő túl meleg és nem lehet a természetes hûtést használni.



Tesztekkel bizonyították, hogy az ideális megoldás a kombinált tárházakra az úgynevezett integrált keverőegység ( 3. ábra), melyet kompakt szellőztető egységgel és hûtőaggregáttal



szerelnek. Az egység mûködése elképzelhetetlen egy megfelelő klímaellenőrző rendszer



nélkül, mely automatikusan beáll az aktuális terménytároláshoz és optimalizálja az egész rendszer mûködési feltételeit.



Ellenőrzött atmoszférájú tárházak (CA, LO, ULO)



Ezekhez a típusú tárházakhoz hermetikusan épített helyiségekre (alacsony gázszivárgás) van szükség és ezek a legdrágábbak mind a kezdeti befektetés, mind pedig a fenntartási költségek szempontjából. A legfontosabb pontosan felmérni a tárolt termény C02 és OZ gázokra való érzékenységét.



Néhány zöldségfajta nem alkalmas ellenőrzött atmoszférával való tárolásra (cékla, sárgarépa, hagyma, fokhagyma, stb. ), vagy a ráfordítás-hozam viszonyok nem megfelelőek ennél a technológiánál. Az ilyen típusú tárházak előnye egy meghosszabbított tárolási idő, és a minőség fenntartása egyes gyümölcs-, és zöldségféléknél. A CA, LO, ULO tárházakból származó terményeket nem lehet folyamatosan ki- és betárolni, mert ha a tárolóteret egyszer kinyitották, akkor gyors kitárolást kell megvalósítani, mivel a tárolt termény minősége rövid időn belül romlik.



Megkülönböztethetünk tárolási technikákat a termény tárolásának módja szerint is:



Tárházak konténeres tárolási technológiával



Ezek a tárházak gyümölcs, zöldség és burgonya tárolására alkalmasak, A konténerben történő tárolás előnye , hogy nagyon egyszerû és olcsó a szellőztetés és a hûtés. A hátránya a szükséges rekeszek magas költsége. Ezek a tárházak az energiafogyasztás szempontjából is olcsó üzemeltetésûek, mert a szükséges szellőztető és hûtőteljesítmény alacsonyabb, mint a nagy mennyiségben történő ömlesztett tárolás (nagy mennyiség 5 m magasságig terjedt padlófelületen történő tárolást jelent).



A légcserénél terményfajtától függően kb. 50-től 80 m3/tonnalóra levegővel, maximum 100 Pa nyomással kell számolni.



Az integrált légkeverő egységek nagyon széles körben ajánlhatók ezekhez a tárházakhoz. Ezek berendezések a hideg levegőt a konténerek feletti térbe fújják, ahonnan a levegő fajsúlyánál fogva leszáll a konténerek közti térbe, illetve a ventilátor által keltett légmozgás is segíti ezt a folyamatot. ( 4. ábra )



Tárházak ömlesztett tárolási technológiával



Ezek alkalmasak burgonya, hagyma és gyökérzöldség tárolására. ( 5. ábra ) Ennek a rendszernek az előnye, hogy a levegőt nagynyomású ventillátorok szállítják és használható az egész tárolt termény mennyiségének szellőztetésére. A levegő a halomban minden egyes pontot átjár, így a szellőzés egyenletes. Ez a rendszer sokkal érzékenyebb a pontos ellenőrzésére, mert nagyobb a veszélye a nagyon hideg vagy nagyon meleg levegőtől származó károsodásnak. Az energiaigény is magasabb, mint az előző típusnál ( konténeres tárolás ), mivel a légcsere szükségessége 100 - 300 m3/tonna/óra, és a nyomásigény 150-től 300 Pa, mely a tárolt termény fajtától függ. A nagy mennyiségben történő tárolás előnye, hogy a tárolást pozitívan befolyásolja egy kiváló ellenőrző rendszer (például a burgonya fokozatos tárolása - szárítás, sebbegyógyítás, lehûtés, stb.)



A nagy mennyiségben történő tároláshoz légkeverő kamrák kialakítására van szükség, melyeket az épület részeként kell kivitelezni (fa, tégla, acéllemez, vagy beton szerkezet használható). A szellőztető járatok lehetnek a föld feletti (fél-körös acéllemez csatornák, fa, mûanyag), vagy föld alatti járatok (fa, acél vagy betonrácsokkal fedve). A szellőzőjáratok elhelyezése, - méretük és alakjuk -, valamint a keverőkamrák kivitelezése nagyon precíz és profi számításokat igényelnek.



Tárolás túlnyomással szellőztetett konténeres tárolás



Ezek a tárházak összekapcsolják az egyszerû konténerekben történő tárolás (különböző fajta termények tárolása) és az ömlesztett tárolási mód technológiai előnyeit. A terményt speciális konténerekben tarják, megerősített falakkal és szellőzőjáratokkal, egy szellőzőréssel a konténer alján. A tároló tartályokat egymásra helyezik úgy, mintha azok normál konténerek lennének, de mindegyiknek az alján van szellőzőjárat, mely lehetővé teszi a nyomott levegő bejutását minden egyes tárolási egységbe. Ez a rendszer a konténerek pontos egymásra rakását igényli, amivel garantálni lehet a levegő megfelelő áramlását. A légkeverő kamrák és a speciális dobozok felépítése nagyon nehéz és drága. Az energiafogyasztás szempontjából ez a tárolási mód az ömlesztett tárolási móddal hasonlítható össze.



Ha minden említett tárolási problémát fontolóra veszünk, el kell ismerni, hogy a sikeres tárolás a tárolási mód megfelelő kiválasztásán múlik. Az "emberi tényező" kizárása a szabályozási folyamatból szintén nélkülönözhetetlen része a sikeres tárolásnak.



Annak ellenére, hogy a tárolás alapvető elméleti kérdéseit sokan ismerik, ezeknek a gyakorlati megvalósítása néha rossz berendezés használatával, vagy a megfelelő ellenőrző rendszer hiányával, nem megfelelő minőségû tárolást eredményez.



Az szabályzó - ellenőrző rendszer



Egy szabályzó rendszer nem elég hatékony, ha nincs megfelelő ellenőrzés, mely folyamatosan méri az összes környezeti paramétert és minden berendezést a felhasználó igényei szerint mûködtet.



Európában mintegy 8-10 cég fejlesztett ki olyan rendszert amelyet a szellőztetett és hûtött tárházakhoz ajánlanak. Az ellenőrző rendszer a legmodernebb mikroellenőrző összetevőkön alapul és a szoftvere tartalmazza az összes legújabb tudást a mezőgazdasági termények tárolásáról. Az ellenőrző rendszerek igen felhasználóbarát kialakításúak, speciális képzéssel nem rendelkező személy is tudja kezelni.



Az ellenőrző rendszer legfontosabb része a klímaellenőrző egység, mely kiértékeli az összes mért adatot és ellenőrzi a kapcsolt berendezéseket, melyeket a tárházakban elhelyeztek. Folyamatosan méri a hőmérsékletet a tárolt terményben (2-től 8 anyaghőmérő), a külső levegő hőmérsékletét és páratartalmát, a szellőzőjáratokban levő levegő hőmérsékletét és a tárházban levő levegő páratartalmát. Minden egyes egység 1; 2, vagy 4 tárolótere tud ellenőrizni, egymástól függetlenül. Az rendszer mûködtethető egy kijelzőn és a billentyûzeten keresztül, vagy távirányítással, számítógép segítségével a megfelelő szoftverével. A számítógép és a szoftver használatával növelhető a felhasználó kényelme. A tárház bárhonnan ellenőrizhető, például az irodából, vagy otthonról egy notebookról, és egy GSM modem segítségével a világ bármely részéről. A számítógép használatának előnye az adattárolás és a szemléletesség. A rendszer méri az összes adatot és tárolja azokat későbbi ellenőrzés céljából. Az adatok azután grafikonon, táblázatokon vagy videó szerûen kivetítve láthatóak.



Az egész ellenőrző rendszert maximális biztonsággal tervezték és a fontos mûködő részek védelme háromszoros. A rendszer problémadiagnosztizáló jellemzőkkel felszerelt, ami azt



jelenti, hogy minden, a rendszerben felmerülő probléma automatikusan megjelenik a felhasználó előtt.



dr. Adamovics Péter IKR Rt. Bábolna



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hagyományteremtő barackünnep Göncön

Hagyományteremtő barackünnep Göncön

Az évszázadok alatt itt élt gazdák által megőrzött és tovább örökített gönci kajszibarackot ünnepelték néhány napja, valamint a jelenlévők egyben tisz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?