2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Korszerû és hatékony - megújult formában

Agro Napló
A Merlin 75 WG az elmúlt néhány évben méltán vált közkedvelt, és a legnagyobb területen használt preemergens kukorica gyomirtó szerré Magyarországon. A Merlin más, mint a többi kukorica gyomirtó szer. Korszerû és hatékony megoldás több mint 40 különbözõ egy- és kétszikû gyomnövény ellen. A gyomok ellen látványosan fejti ki gyomirtó hatását a gyökéren és a levélen keresztüli felszívódás egyedi kombinációjával. Mindazokat a gyomokat, amelyek késõbb kelnek, a Merlin a már ismert módon - újraaktiválódva - képes elpusztítani. Az izoxaflutol (IFT) hatóanyagnak köszönhetõen csak a Merlin rendelkezik azzal a képességgel, hogy az esõ hatására újraaktiválódjon és elpusztítsa a késõbb kelõ gyomokat az állomány záródásáig.

Többéves kutatás és széleskörû szántóföldi kísérletek eredményeként sikerült továbbfejleszteni ezt a páratlan gyomirtó szert. Az új forma: vizes szuszpenzió koncentrátum, (SC). Szuszpenzió, azaz olyan homogén kétfázisú rendszer, melyben olyan finom a szemcseméret, hogy a hatóanyag szilárd részecskéi egyenletes eloszlásban lebegnek a folyadékban. A gyártás során a hatóanyagot 1-1,5 mm átmérőjû cirkónium gyöngyök között, vizes közegben őrlik. Az őrlést 50 km/óra kerületi sebességgel, addig végzik, amíg a hatóanyagszemcsék 3-10 mikronos méretûek lesznek. A rendkívül precíz gyártástechnológiának köszönhetően a Merlin 480 SC a permetlékészítéskor közvetlenül a vízbe önthető, ahol a keverés során gyorsan feloldódik.



A Merlin 480 SC egyesíti a Merlin 75 WG kiemelkedő gyomirtó hatékonyságát és a folyékony forma előnyeit, a könnyû keverhetőséget és kényelmes kezelhetőséget.



A Merlin 480 SC a hatóanyagot magas koncentrációban tartalmazza, így továbbra is alacsony dózisban alkalmazható. A folyékony formának köszönhetően könnyen és precízen adagolható. A könnyû keverhetőség gyorsabb permetlékészítést tesz lehetővé. Korszerû formában készül, szerves oldószert nem tartalmaz. Az új formulációnak köszönhetően kevésbé kényes a permetezőgép tankjában elhelyezkedő keverő adapter munkájának hatékonyságára.

A Merlin 480 SC kényelmesen használható 1 literes kiszerelésben kerül forgalomba, ami átlagos dózisban alkalmazva elegendő 5 ha kezelésére.



Felhasználható: magról kelő egy- és kétszikû gyomok ellen kukoricában (takarmány, siló), valamint mákban a gyomosodási viszonyoktól függően önállóan, vagy egyszikûirtóval tankkombinációban.



Hatásmód: a hatóanyaga a csírázó gyomok maghéján, gyökerén, szárán és levelén keresztül egyaránt felszívódik, ezért a gyomok már a kelés folyamán, vagy azt követően elpusztulnak.



Hatásspektrum: a Merlin® 480 SC a magról kelő gyomnövények széles köre ellen hatékony.



- érzékeny kétszikû gyomnövények:



baracklevelû keserûfû, csattanó maszlag, disznóparéj-félék, fekete csucsor, kis gombvirág, lapulevelû keserûfû, libatop-félék, napraforgó, parlagfû, pásztortáska, repcsényretek, selyemmályva, szerbtövis fajok, terebélyes laboda, vadkender, vadrepce,



- érzékeny egyszikû gyomnövények:



egynyári perje, fenyércirok (magról kelt), közönséges kakaslábfû, muhar-félék, vadköles,



Adagolás: a gyomosodási viszonyoktól és a talaj tulajdonságaitól függően 0,16-0,22 l/ha. Átlagos talajadottságok és gyomviszonyok között a Merlin® 480 SC dózisa: 0,2 l/ha. A kijuttatáshoz szükséges szer mennyiségét a talaj kötöttsége, szervesanyagtartalma, valamint a korai posztemergens alkalmazásnál a gyomnövények fejlettsége határozza meg.

Javasolt technológia kukoricában

  • A kukorica vetése előtt 0-10 nappal (EPP kezelés) a gondosan előkészített magágyra kell kijuttatni 0,18-0,22 l/ha dózisban a talajtípustól függően.

    A készítményt bedolgozni szigorúan tilos!
  • Vetés után, kelés előtt (preemergensen) 0,18-0,22 l/ha dózisban kell alkalmazni, talajtípustól függően.
  • Állományban (korai posztemergensen) a kukorica szögcsíra állapotától 3 leveles koráig, a magról kelő kétszikû gyomnövények 2-4 leveles, a magról kelő egyszikûek 1-3 leveles állapotában (gyökérváltásukig) kell kijuttatni, 0,18-0,22 l/ha dózisban.


  • Amerikában elterjedt a direkt vetésû kukoricatermesztésben alkalmazható módszer az un. „burn down” kezelés, amikor a vetés előtt a kelő gyomokat egy perzselő hatású szerrel elpusztítják, majd a későbbi gyomosodás ellen alkalmaznak vetés utáni Pre gyomirtó szereket. A Merlin alkalmazásakor a külön „burn down” kezelésre nincs szükség, mert az EPP módon kijuttatott Merlin ezt a munkát tökéletesen elvégzi.



    Magról kelő egyszikûek (közönséges kakaslábfû, muhar-félék) erős fertőzése esetén a vetés előtti, valamint preemergens alkalmazásnál kombinációban javasolt kijuttatni. Kombinációs partnerek lehetnek a kukoricában preemergensen engedélyezett egyszikûek elleni készítmények, az engedélyokiratukban előírt maximális dózisuk 50 %-os csökkentésével.

    A Merlin megalapozza a maximális termés elérését. Biztosítja a kukorica erőteljes és gyors kezdeti fejlődését korai gyomkonkurencia nélkül. Újraaktiválódva megakadályozza a későbbi gyomosodást is.



    Rikk István

    Bayer CropScience



    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?
    AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02