2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Karate-Zeon a rovarok ellen hatékonyan

Agro Napló
Az elmúlt év növényvédelmi szempontból egyértelmûen a rovarok éve volt. A száraz meleg idõjárás kifejezetten kedvezett a rovarkártevõk felszaporodásának, ugyanakkor több, korábban hazánkban ritka vendégnek számító, rovarfaj betelepedése is nehezítette életünket. Tömeges megjelenésük, elhúzódó rajzásuk és igen agresszív kártételük szükségessé tette a korábbi években megszokotthoz viszonyítva a védekezések számának drasztikus növelését.

A gyakoribb rovarölő szeres kezelés ellenére zavartalan és igen magas tojásprodukció volt megfigyelhető, amely magában hordozza egy esetleges erős 2004-es kártétel lehetőségét. A rovarkártevők tömeges megjelenését megelőzően a Magyarországon engedélyezett igen nagy számú rovarölő szer közül egy régi és mégis újdonságot hordozó készítményt ragadtunk ki egy rövid részletesebb ismertetésre.

A Syngenta az elmúlt évben a nagyobb hatékonyság, a hosszabb hatástartam és a könnyebb alkalmazhatóság érdekében megújította a korábban általánosan használt Karate rovarölő készítményét. A Karate hatóanyaga egy piretroid molekula (lambda-cyhalotrin) 1985- ben került kifejlesztésre. Ma a világ több mint 100 országában van engedélyezve, több mint 100 növénykultúra védelemre. A formuláció váltás eredményeként, egy új Zeon technológiával, a Karate aktív hatóanyagát mikronnyi méretû apró kis kapszulákba zárták, és ezt vízoldható szuszpenzióba ágyazták. A kapszula falának fizikai összetétele és a vizes szuszpenzió biztosítja, hogy az egyébként lipofil lambda-cyhalotrin tartalmú kapszulák stabilak maradjanak a tárolás során a növényvédő szeres flakonban, a felhasználás során az előkészített permetlében, a permetező tartályban valamint a permetcseppekben. A cseppek beszáradása után a hatóanyagot a különböző méretû kapszulák fokozatosan adják le. Először a nagyobb kapszulák repednek fel és a védőburokból a hatóanyag, szétáramlik a növény felületére. A kisebb kapszulákból lassabban, a nagyobbakhoz viszonyítva időben később, szabadul ki a hatóanyag. Az új Karate Zeon gyorsan és stabilan megtapad a növény felületén. Kiváló az esőállósága, a kipermetezést követően 1 órával a hatóanyag 98%-a stabilan a levélen marad. A Karate Zeon a korábbi megszokott gyors, taglózó hatását megtartotta, ugyanakkor a speciális mikro-kapszulázási technológiának köszönhetően hatástartama növekedett. A lassú, fokozatos hatóanyag felszabadulás a repellens hatás meghosszabbodását is eredményezte. A mikro-kapszulák védik a hatóanyagot a nap ultraibolya sugarainak romboló hatásától, amely ugyancsak a hatékonyság és a hatástartam növekedését támogatja. A formuláció váltás másik következménye a magasabb hatóanyag tartalom és ezzel összefüggésben a felhasználási dózisok változása (1.táblázat).

A Karate Zeon növénykultúrák egész sorában alkalmazható:

Kultúra

Kártevők

Dózis

Kalászosok

tetvek, vetésfehérítő bogár,

0,15- 0,2 l/ha

Kukorica

kukoricamoly, kukoricabogár, bagolylepke hernyók

0,25-0,3

Napraforgó

levéltetvek, poloskák, molykártevők

0,15-0,2

Szőlő

Szőlőmolyok

0,15-0,25

Csonthéjasok

molykártevők, cseresznyelégy,

0,2-0,3

Zöldségfélék (káposzta, paprika, paradicsom, uborka szabadföldi és hajtatott)

bagolylepke lárvák, levéltetvek,

0,2-0,4

Alma

almamoly, aknázómolyok, sodrómolyok, levéltetvek

0,2-0,3

Cukorrépa

lisztes répabarkó, répabolha, bagolylepke hernyók, levéltetvek

0,2

Repce, mustár

repce-fénybogár, repcebecőormányos, levéltetvek

0,15-0,2

Burgonya,

 Lucerna

levéltetvek,

 lomb és magkártevők

0,15-0,2

Feketebodza

amerikai fehér szővőlepke

0,3

A Karate Zeon összességében egy széle hatásspektrumú, mind a szívó és mind a rágó kártevők ellen hatékony, gyors taglózó hatású, ugyanakkor tartamhatással is rendelkező piretroid típusú készítmény, amely az új formulációnak köszönhetően egy korszerû, hatékony és egyben gazdaságos megoldás a rovarkártevők elleni védelemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!