Az öntözés agronómiai alapjai II.

Agro Napló
Miután megismertük az öntözendõ terület ökológiai viszonyait (a növénytermesztési tér vízgazdálkodási sajátosságait, amelyek részben már leszûkítik az öntözési módok, módszerek, eljárások közötti választást), az öntözött terület nagysága, a termesztendõ növények, a vízbeszerzés és nem utolsó sorban a beruházási, mûködtetési forrásaink szerint készíthetünk öntözési terveket, vásárolhatunk berendezést, kérhetünk a szakhatóságoktól engedélyt. A megyei Vízügyi Igazgatóság, a megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat, a szennyvíz- és hígtrágya öntözéshez még a Környezetvédelmi Felügyelõség, ÁNTSZ hozzájárulás is kell.
Természetesen elsők között merül fel a kérdés: van-e víz, hol, milyen mennyiségben és minőségben áll rendelkezésre? Az öntözővízhez kapcsolódó fontosabb információk:

  • vízforrás helye, vízadó képesség és változékonyság, korlátozások,
  • víznyerés energia igénye, költsége,
  • a víz minősége és hatása a talajra, növényre, berendezésre (különösen a mikroöntözésnél fontos).




Öntözési tervek



Mint azt korábban vázoltam, az öntözés beruházás igényes, mûködtetése sem olcsó. A gazdálkodás teljes körû tevékenységére hat, ezért feltétlenül célszerû előre alaposan megtervezni. A tervdokumentáció két részből áll:



  • Hatástanulmány vagy előterv Tartalmi részei:



    - ökológiai körülmények,



    - a szárazmûvelésben elért eredmények,



    - vízbeszerzés, vízvezetés,



    - öntözés területi méretezése,



    - termesztett növényfajok és területük,



    - mûszaki megoldások,



    - várható gazdaságossági számítások (ráfordítás-hozam, költség-árbevétel, megtérülés).



  • Létesítmény- vagy kiviteli terv Tartalmi részei:

    • a kiválasztott berendezés és a kapcsolódó létesítmények mûszaki leírása, mûködtetésük, karbantartásuk módja,
    • vetésszerkezet, talajhasználat (esetleg melioráció),
    • hozamtervek (fő és melléktermékek),
    • az öntözés összes, mértékadó vízszükséglete,
    • az egyes növények öntözővíz normái (idénynorma, mértékadó vízigény, öntözési fordulók),
    • lehetőség az idényen kívüli (tározó) öntözésre, trágyalevek kijuttatására,
    • öntözővíz kezelés, különösen mikroöntözés esetén (szûrés, kémiai vízjavítás),
    • a hozamtervekhez a vízszükséglet és a kijuttatáshoz kapcsolódó ökonómiai számítások,
    • szakhatósági engedélyek.


  • Természetes, hogy az öntözés irányításához (nagyobb terület esetén feltétlen) szakirányú képesítés kell. Már a tervezés során a termelés irányító közremûködése elengedhetetlen. Ezért befejezésül a tervezést elősegítő adatokat táblázatokba foglalom (9., 10., 11. sz. táblázatok) , illetve néhány idevágó fogalmat is ismertetek:



    Effektív vízszolgáltató képesség: a berendezés névleges teljesítményének kb. 70-75 %-a, l/perc.



    Idénynorma: az öntözött terület vagy egy növényfaj összes számított öntözővíz szükséglete (kb. 10 %-kal több, mint az öntözővíz igény), m3, mm.



    Egyszeri vízadag: öntözési fordulónkénti vízadag, m3, mm.



    Öntözési forduló: két öntözés között eltelt idő, nap.



    Öntözési intenzitás: az egyszeri vízadag kijuttatási sebessége, mm/h.



    Effektív üzemidő: a berendezés tényleges vízszolgáltatásának időtartama 1 nap alatt (a gyakorlat kb. 14 órával számol), óra.



    Mértékadó vízigényes időszak: az öntözött terület legnagyobb öntözési vízigényt támasztó időszaka (a berendezés kapacitásának tervezéséhez fontos), dekád.



    Ami az öntözés technikai megoldásait illeti, az érdeklődők az Agro Napló következő számaiból részletesen informálódhatnak. A közelmúlt létesítményei alapján azonban néhány törekvés markánsan körvonalazódik:

    • víz- és energiatakarékosság,
    • az élőmunka takarékosság miatt nő az automatizálás jelentősége,
    • a fóliás és üvegházi termesztésben a mikroöntözési módok már ma is uralkodóvá váltak,
    • a szántóföldi öntözés 80 %-át napjainkban az esőszerû öntözést megvalósító berendezések adják, közülük kisebb területen a csévélhető (tömlős), nagyobb telepeken a linear, a körforgó (centerpivot) öntözőgépek a közkedveltek. Nem valószínû, hogy ez a tendencia 5-10 éven belül változna.






    Dr. Késmárki István



  • sz. táblázat
  • Az öntözővizek jellemzése az oldott sók minősége szerint
    A víz típusa

    ANIONOK

    HCO3-+CO32- SO42- CL-
    mg.e.é./l

    a) hidrokarbonátos

    0,50-1,00 0,00-0,25 0,00-0,25

    b) hidrokarbonátos-szulfátos

    0,50-1,00 0,25-0,50 0,00-0,25

    c) szulfát-hidrokarbonátos

    0,25-1,00 0,50-0,75 0,00-0,25

    d) hidrokarbonát-klorid-szulfátos

    0,25-1,00 0,00-0,25 0,25-0,50
    KATIONOK
    A víz típusa Na+ Mg2+  
    kationok Ca2++Mg2+  
    mg.e.é./l  

    e) kalciumos

    0,00-0,35 0,00-0,25  

    f) kalcium-magnéziumos

    0,00-0,35 0,25-0,50  

    g) magnézium-kalciumos

    0,00-0,35 0,50-1,00  

    h) kalcium-nátriumos

    0,35-0,50 0,00-0,50  

    i) nátrium-kalciumos

    0,50-0,65 0,00-0,50  

    j) nátrium-magnéziumos

    > 0,65 0,50-1,00  

    k) nátriumos

    > 0,50 0,00-0,50  

    A növények sótûrő képessége faji adottság.

    Sótûrők:

    petrezselyem, spenót, árpa, cukorrépa

    Közepes sótûrők:

    Szőlő, hagymafélék, tök, uborka, sárgarépa, paradicsom, fûfajok, lucerna, kukorica, napraforgó, kalászosok, cirokfélék, burgonya

    Érzékenyek:

    Gyümölcsfajok, szamóca, borsó, bab

         
  • sz. táblázat
  • Tájékoztató néhány szántóföldi kultúra öntözéses termesztésére átlagos csapadék ellátottságnál

    Növény Termésszint, t/ha Várható öntözési időszak Idénynorma, mm Mértékadó vízigényes időszak Egyszeri vízadag, mm Öntözési fordulók, db

    Cukorrépa (ipari)

    45-55 06.01-08.10. 140-160 06.15-08.10. 40-60 3-4

    Kukorica (szemes)

    11-13 06.20-08.10. 140-160 07.01-07.31. 40-60 3-4

    Burgonya (étkezési)

    38-45 05.20-07.20. 170-200 06.10-07.10. 25-35 6-7

    Lucerna (széna)

    11-14 05.20-08.20. 200-240 06.01-08.15. 60-80 3-4

    Gyep (zöld)

    300-400 05.20-08.30. 220-260 06.01-08.15. 70-90 3-4

    Szója (mag)

    3,5-4,0 06.10-08.10. 120-160 06.10-07.10. 40-50 2-3

    Borsó (mag)

    3,8-4,5 04.25-06.10. 070-100 05.10-05.25. 25-35 2-3
  • sz. táblázat
  • A különböző talajok öntözése esetén figyelembe veendő szempontok
    Talajkategória Vízvezető- képesség mm/óra Hasznos víz VK %-ban Öntözési mód Adagolás sebessége Víznorma Adagolás gyakori- sága

    Nagy vízbefogadó-képességû,

    gyengén víztartó talajok

    >300 >60 permetező nem kell megszabni kicsi v. közepes gyakran

    Nagy vízbefogadó-képességû,

    közepesen víztartó talajok

    >300 50-60 permetező nem kell megszabni nagy közepes

    Jó vízbefogadó-képességû,

    jó víztartó talajok

    100-300 50-60 permetező felületi barázdás nagy nagy nagy közepes nagy ritkábban közepes ritkábban

    Közepes vízbefog.-képességû,

    Erősen víztartó talajok

    70-100 40-50 permetező sávos csörg. barázdás max.20mm/ó közepes közepes közepes közepes közepes gyakran közepes közepes

    Közepes vízbefog.-képességû,

    Erősen víztartó talajok

    70-100 20-40 permetező sávos csörg. barázdás max.10mm/ó kicsi közepes csak kieg. kicsi kicsi közepes gyakran közepes

    Rossz vízbefogadó-képességû,

    Erősen víztartó talajok

    30-70 20-40 permetező sávos csörg. barázdás max.10mm/ó kicsi kicsi csak kieg. kicsi kicsi gyakran gyakran

    Igen rossz vízbefogadó-képességû,

    Igen erősen víztartó talajok

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    BKT takes sport to BAUMA

    BKT takes sport to BAUMA

    In the outdoor area Atrium (Eingang Ost), BKT has set up BKT HOOPS, a game area dedicated to visitors and sport enthusiasts. Just by playing basketbal...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!