Széna- és szenázskészítés

Agro Napló
A korábbi számokban ismertetésre kerültek a szálastakarmányok betakarításának munkamûveletei közül a kaszálás, rendrevágás, illetve ezen munkamûveletek gépei. Jelen cikkben a szálastakarmány-betakarítás munkamûveletei közül a bálázásra térünk ki.

A betakarított takarmány minőségét, különösen lucernaszéna esetében a technológiai előírások pontos betartása, a bálázás megfelelő időpontjának megválasztása meghatározhatja. A levélpergési veszteségek csökkentése szempontjából pedig a bálázást, 24-25% nedvességtartalom mellett a hajnali és a késő esti órákban célszerû végezni. A lucerna-, ill. gyepszéna-készítés technológiája jól kialakult, és azt az üzemi gyakorlatban jól is használják. A bálázóval készített lucernaszenázs előállításának gyakorlata, bár a módszer az utóbbi években jelentős mértékben terjedt, ma sem teljesen ismert széles körben. Ugyanakkor egyre nagyobb számban jelennek meg azok a bálázók és bálacsomagoló-gépek, melyek üzemi szintû teljesítménnyel és jó munkaminőséggel alkalmazhatók szenázsbála-készítésre. Ezért a továbbiakban a szenázsbála-készítés technológiájának közreadása mellett, az e célra alkalmas bálázók és bálacsomagolók ismertetésére is kitérünk. A szenázsbála-készítés folyamatát az alábbi blokkséma szemlélteti. 

A lucernaszenázs-bála készítéshez a lábon álló anyagot zöldbimbós állapotában lekaszálják. A kaszálásra a régebbi típusú alternáló kaszával szerelt magajáró gépek mellett a vontatott, ill. függesztett tárcsás, ill. dobos rotációs kaszákat egyaránt használhatjuk. A lucernaszenázs-készítés esetében is a hengeres szársértők alkalmazása az előnyös. A hengeres szársértők alkalmazásával a levél és szár vízleadási viszonyai kiegyenlíthetők.

A 10-20% szárazanyag-tartalommal rendelkező renden lévő anyagot az 55-65% nedvességtartalomra történő leszáradásig a kaszálás után visszamaradt állapotában, bolygatatlanul hagyjuk. A kívánt nedvességtartalom elérése után, a hozamtól függően a rendet vagy rendeket a bálázógép optimális leterhelésére, ill. megfelelő munkakörülményeinek biztosítására össze kell rakni. A megfelelő teljesítmény biztosításához és a jó minőségû bálakészítéshez kialakítandó rendjellemzőket az 1. táblázatban foglaltuk össze.

A rend jellemző paraméterei lucernaszenázs bálakészítésben

1. táblázat

Sor-

Megnevezés

Mérték-

Bálázógép konstrukció

szám

Rendjellemző

egység

Állandó bálakamrás

Szögletes nagybála-

 

 

 

hengeres nagybálázó

készítő

1

Rendfolyóméter-tömeg

kg/m

7-8

8-12

2

Rendszélesség

mm

1400-1600

1600-1800

3

Rendmagasság

mm

400-600

400-600

A rend összerakása után a következő munkamûvelet a bálázás. Mivel az 55-65% nedvességtartalmú anyag felszedése, tömörítése nagymértékben igénybe veszi a bálázók szerkezeti elemeit, ezért a hagyományos, hevederes berendezések nem is alkalmasak erre a célra, hanem csak a szögletes-, illetve állandó bálakamrás hengeres bálázógépek.

Az 55-65% nedvességtartalommal bebálázott anyagot a bálázást követően max. 6 órán belül el kell zárni a környezeti levegőtől, vagyis be kell csomagolni. A hengeres bálakészítés esetén a bálákat a táblán is becsomagolhatjuk közvetlenül a bálázást követően, de ma már vannak olyan bálacsomagoló gépek, melyek a hengeres bálakészítő gépekhez csatlakoztathatók és a bálacsomagolás a bálázással egymenetben is elvégezhető. Ennek a megoldásnak előnye, hogy az anyag a bálázást követően azonnal el van zárva az oxigéntől és így a kedvezőtlen vaj-, ill. ecetsavas erjedésnek nem alakulhatnak ki a feltételei. Hátránya viszont, hogy a rakodás és szállítás speciális eszközöket igényel és a tarlóhatás miatt a csomagolás még így is könnyen sérülhet. A megsérült bálákat ragasztással azonnal ki kell javítani. Nagyobb mennyiségek, 300-1000 db bála esetén azonban már célszerû úgy szervezni a munkafolyamatokat, hogy a bálakészítést követően a bálákat a termőterületen szállítóeszközre rakjuk és a tárolás helyén végezzük el a csomagolást. Ez esetben kisebb a sérülés veszélye, és különválasztva a bálázástól összességében a rakodás, szállítás, csomagolás és összerakás nagyobb teljesítménnyel szervezhető. Ez esetben a csoportos bálacsomagoló gépeket is kedvező üzemeltetési paraméterekkel lehet alkalmazni. A csoportos bálacsomagoló gépek alkalmazásával a fólia felhasználás is csökkenthető.

Az állandó bálakamrás hengeres bálázógépek esetében a gumikerékkel ellátott vezérelt, rugós ujjas rendfelszedő berendezés fölött, majdnem a bálakamráig benyúló pálcasor található az egyenletes anyagáramlás biztosítására. A rendfelszedő mögött csipkés tárcsasorból és álló késsorból kialakított szeletelő berendezés található. A bálák formázását, tömörítését a bálakamra palástja körül elhelyezett formázó egységek végzik, melyek fémgörgők, több részből álló gumihevederek, láncból álló rudazattal összekötött elemek lehetnek.

A bálázó mellső homlokfalán, a bálakamra előtt helyezték el a zsineges és a hálós kötöző szerkezetet. A bálatömörséget hidraulikus nyomásérzékelő érzékeli és hangjelzés tájékoztatja a gépkezelőt a bála elkészültéről. A mûvelet befejezése után a gép a bálát beköti. A kötözés során a kulisszás vezérlőszerkezet a kötöző anyagot a bála palástján végig vezeti. A kötözés menetszámát a kulissza sebessége határozza meg, mely a zsinegvezető tárcsák cseréjével változtatható. Automata üzemmódban hidraulikus nyomáskapcsoló mûködteti a kötöző szerkezet motorját. Automatikus üzemmódban a hátsó ajtó automatikusan nyílik, ill. a bála talajra helyezése után záródik. Az automata üzemeléshez azonban kettős mûködésû, kihelyezett vezérléssel és szabad visszafolyóági hidraulikával rendelkező traktor szükséges. A traktor hidraulikus rendszere feltölti a bálázó hidraulikus körét, a bálázón kiépített rendszer nyomásérzékelői pedig a gépet vezérlik. (2-3. ábra)

A szögletes nagybálakészítő gépek közül ma már kizárólag a csúszódugattyús gépeket alkalmazzák.

Ezeknél a konstrukcióknál a rendfelszedő által felemelt szálastakarmányt az előtömörítő csatorna méreteinek megfelelően általában a kétoldalt elhelyezett konzolos csiga tereli középre. Az anyagot vezérelt mechanizmus juttatja az előtömörítő csatornába. A mechanizmusok általában azonos elven mûködnek, kialakításuk típusonként eltérő. Az előtömörítő szerkezet forgattyús hajtómûvel meghajtott villakarokból és vezérelt anyagtovábbító villákból áll. Az anyagtovábbító villák mûködtetése úgy van kialakítva, hogy az anyagot 3-6 adagban juttatják az előtömörítő csatornába, majd ezután a tömörítő szerkezethez a dugattyú elé emelik. Az elektromos érzékelővel felszerelt gépek esetén pedig a megfelelő nyomás elérése után kerül az anyag a dugattyú elé. (4. ábra)

A tömörítőszerkezet lengő- és csúszódugattyús kialakítású lehet. A lengődugattyús tömörítőszerkezet egyszerûbb kialakítású, de a készített bálák tömörsége a mai igényeknek nem minden esetben felel meg. A szögletes nagybálakészítő gépek esetében az újabb típusoknál a tömörítés általában csúszódugattyúval történik. A csúszó dugattyút forgattyús hajtómû mûködteti. Az előtömörítő által a dugattyú elé feladott anyagot a dugattyú a forgattyús hajtómû löketének megfelelően bepréseli a bálakamrába. A bálakamra oldalfalait, ill. fedőlapját hidraulikus munkahengerekkel mûködtetett mechanizmus szorítja össze. A bálakamrában az összeszorított oldalfalak és fedlap közé bepréselt anyagnak a dugattyú löketével szembeni ellenállása alkotja azt a reakció erőt, mely meghatározza a készített bála tömörségét. A szorító munkahengereket kihelyezett zárt hidraulikus kör mûködteti.

A szögletes nagybálakészítő gépek automata kötöző szerkezettel vannak felszerelve. A kötöző szerkezetet egy, a bála beállított hosszúságát érzékelő vezérlő mechanizmus hozza mûködésbe. A bálák hosszában egy csipkés kerék gördül le és megfelelő fordulatszám után mûködteti a vezérlő mechanizmust. A vezérlő mechanizmus kapcsolja a tûtengelyt. A kötözőtû a zsinórt a kötöző csőrökhöz viszi, majd a kötöző csőrök a zsineget megfogják és összecsomózzák. A zsineget a kötöző szerkezetre szerelt kés vágja el. A szögletes nagybálakészítő gépek 4-5-6 kötöző fejjel dolgoznak és ma már kivétel nélkül sizál, vagy prolipropilén kötöző anyagot használnak. (5. ábra)

A bálázó gépeket abból a célból, hogy a bebálázott anyagban a legkevesebb levegő maradjon a lehető legnagyobb bálatömörségre kell állítani. A nagyobb nedvességtartalom és az egyedek tömörsége következtében a bálák tömege is elég magas értékre adódik. Néhány, újabb fejlesztésû állandó kamrás hengeres bálázó fontosabb mûszaki adatait a 2., a változó kamrás gépekét a 3. táblázat tartalmazza.

A bálacsomagoló berendezések esetén a bálák egyedi befedésére számos konstrukciójú gép áll rendelkezésre. A függesztett vagy vontatott kivitelû gépek közül magyarországi üzemi viszonyok között azok használhatók előnyösen, melyek kiszolgálásához nem szükséges külön rakodógép, a bálát megfelelő mechanizmus segítségével a csomagoló asztalra fel tudják venni, ill. csomagolás után a talajra le tudják helyezni. Csoportos bálacsomagolásra áttelepíthető berendezéseket lehet alkalmazni. A csoportos bálacsomagolók kiszolgálásához minden esetben homlokrakodó gépeket célszerû használni.

A hengeres bálák csomagolására 25-30 µm vastagságú és 500-1000 mm széles, 1500-3000 m hosszú fólia használható. A csomagolás 12-48-as tekercselési számmal történik, az ebből adódó átfedés mértéke pedig a tárolási időtől függ. (6. ábra)

Szögletes nagybálás szenázskészítés esetén abból kell kiindulni, hogy a szabályos alakú szögletes nagybálákból tömör, légmentes kazlakat lehet készíteni. A szögletes nagybálázókat egyébként is nagy állatlétszám és nagy szenázsbála darabszám mellett lehet kihasználni. Ebből a szempontból is célszerû a szenázsbálákat a szántóföldről a bálázás után a tárolási helyre szállítani és ott közvetlenül kazalba rakni. A kazalba rakodásnál törekedni kell arra, hogy a bálákat minél szorosabban rakjuk egymás mellé, az esetleg így is kialakult hézagokat pedig lucernával tömjük ki. Az így kialakított kazlat a kereskedelemben kapott fóliával takarjuk be, ill. zárjuk el a levegőtől. A kazlakat a másfél kétheti feletethető anyagmennyiségnek megfelelően szakaszoljuk.

Mind a hengeres, mind a szögletes nagybálázókkal készített szenázs esetében alkalmazhatunk tartósítószereket, ezeket a bálázással egymenetben juttathatjuk ki, akár granulátum, akár folyadék formájában.

A technológia fontos munkamûvelete a rakodás és szállítás. A rakodásra nagy teherbírású homlokrakodókat alkalmazhatunk. A szántóföldön a hidrosztatikus hajtású, jó manőverező képességû gépek üzemeltethetők előnyösen, a telepen belüli munkák esetén pedig a teleszkópos homlokrakodók előnyei használhatók ki. Szállításra a nagy teherbírású és nagy rakfelületû traktoros pótkocsik kétgépes változatban, ill. a pótkocsiból és tehergépkocsiból álló szerelvények felelnek meg leginkább.


2. táblázat

Megnevezés

Mérték-

egység

Típus

JOHN DEERE

CLAAS

VARIANT

280 C

DEUTZ

FAHR

RB 3.80/OC

KRONE

VARIO PACK 1820

NEW HOLLAND

M-1310

572

582

592

5950

644

5980

654

Bálaátmérő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– minimun

mm

600

600

600

900

800

1000

1150

1150

762

– maximum

mm

1300

1300

1800

1800

1800

1800

1500

1800

1800

Bálaszélesség

mm

1170

1170

1170

1200

1200

1200

1200

1200

1524

Munkaszélesség

mm

1410

1410/1810

1410/1810

2100

2100

1950

1940

1940

1524

Kötözőanyag

 

zsineg

zsineg

zsineg

zsineg, necc

necc

zsineg, necc

zsineg

zsineg

zsineg

Aprítókések száma

db

 

 

 

14

14

11

1;3;4;7*

1;3;4;7*

A gép méretei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– hosszúság

mm

3450

3650

3710

3618

4540

4760

4170

4320

3730

– szélesség

mm

2310

2310

2310

2569

2400

2570

2390

2390

2430

– magasság

mm

2300

2600

2810

3106

2970

2570

2510

2870

2620

A gép tömege

kg

1500

1700

1900

2960

2800

2950

2188

2452

1950

* – nem szériakivitel

Az állandó bálakamrás gépek fontosabb mûszaki adatai

3. táblázat

Megnevezés

Mérték-

egység

Típus

JOHN

DEERE

575

CLAAS ROLLANT

KRONE

WOLAGRI

240 RC

255 RC

RUND PACK 1260 ECO

RUND PACK 1560 ECO

COMPACT 125

COMPACT 155

Bálaátmérő

mm

1250

1250

1250

1250

1550

1250

1550

Bálaszélesség

mm

1170

1200

1200

1950

1950

1200

1200

Munkaszélesség

mm

1650/2000

1850

2100

1950

1950

1950

1950

Közötőanyag

 

zsineg,necc

zsineg,necc

zsineg,necc

zsineg,necc

zsineg,necc

zsineg,necc

zsineg, necc

Aprítókések száma

db

14

14

14

0;5;9;11

0;5;9;11

13

13

A gép méretei

 

 

 

 

 

 

 

 

– hosszúság

mm

3980

4260

4200

3950

4200

3950

4350

– szélesség

mm

2490

2500

2500

2570

2570

2500

2500

– magasság

mm

1980

2340

2610

2160

2570

2150

2400

A gép tömege

kg

2700

2470

1960

2400

1950

2830

2980

 

ÁBRAJEGYZÉK

1. ábra:    A szenázsbála-készítés folyamatábrája

2. ábra:    Az újabb fejlesztésû állandó kamrás JOHN DEERE 575 típusú bálázó

3. ábra:    a hevederes tömörítő szerkezetû JOHN DEERE 582 változó kamrás gép

4. ábra:    NEW HOLLAND BB 960 szögletes nagybálakészítő gép

5. ábra:    Bálázásra előkészített lucernarend, ill. terület

6. ábra:   Hazai gyártású, egyedi bálacsomogoló gép

 

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!