Õszikalászos-bemutató Martonvásáron

Agro Napló
Már hagyományosnak tekinthetõen ismét Martonvásárra várták az MTA Mezõgazdasági Kutató Intézet, és az MV Elitmag munkatársai a termelõket, június 9-én ás 10-én, hogy megismertethessék velük legújabb kutatási eredményeiket, és õszi kalászos fajtakínálatukat.

A Brunsvick-kastély parkjának szigetén tartott tanácskozás során dr. Láng László rámutatott, hogy a 2004-es év az elmúlt hónapok időjárása miatt valószínüleg a 2001-es év tendenciáit mutatja majd, a várhatóan nagy termés mellett a minőség gyengébb lesz. Szólt a fajtaválasztás szempontjairól, külön említve, mire figyeljenek a termelők a száraz, és mire a nedves években. Bár hozzátette, igazán jó lenne előre tudni, hogy melyik év lesz nedves vagy száraz. Külön kiemelte a fémzárolt vetőmag használatának jelentőségét, hiszen az uniós piacra való betörésnek feltétele a termék nyomon követhetősége, ehhez pedig elengedhetetlen az államilag elismert fémzárolt vetőmag.

Dr. Bedő Zoltán intézetigazgató elmondta, hogy az elmúlt években 12 új fajtát tudtak bevezetni, melyból 7 fajta agronómiai és genetikai különbségeket is mutat, ennek eredményeként minden érési időbe tartozó fajtát tudnak kínálni a vásárolni szándákozó gazdáknak. Új fajtáikkal nem csak termésminőségben, a termés mennyiségében, hanem a betegségekkel szembeni rezisztenciában mutatott tulajdonságaikkal is elégedettek lehetnek vásárlóik.

Dr. Bődy Zoltán, az Elitmag Kft. ügyvezető igazgatója a vetőmag-   választás felelőssé-géről szólt, kiemelve mind a forgalmazó, mind a termelő felelősségét ebben a kérdésben. Tájákoztatta vevőiket arről, hogy igényeiket minél előbb érdemes jelezni, mert a fiatal fajták a felszaporítás időszakában vannak, így készleteik korlátozottak belőlük. Javító minőségü búzákból (pl. MV Magvas, MV Emese) elegendő mennyiség áll rendelekezésre.

A tanácskozás után a vendégeket buszokkal szállították a kutató-intézet bemutató tábláira, ahol közelről ismerkedhettek meg a látogatók az Elitmag Kft. által kínált fajtákkal. A szántóföldi bemutató során részletes tájékoztatást kaptak a kínált fajtaszortimentről, az egyes fajták teljesítményéről.

A bemutató után ismét egy buszút várt a résztvevőkre, vissza a festői park szigetére, ahol a vendéglátók – reményeik szerint áldomásnak is tekinthető – finom ebéddel várták a rendezvényüket megtisztelő, és a két nap alatt Martonvásárra látogató több mint 1000 szakembert.

A cikk szerzője: P. J.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Idén ismét a legkiválóbb hazai márkákat elismerő MagyarBrands díjat vehetett át a COOP március végén, a budapesten az ünnepélyes díjátadó gálán – közö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?