2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A tartós kapcsolat alapja a pontos elszámolás

Agro Napló
A szólás közismert és igaz, s különösen jó lenne érvényt szerezni gondolatiságának egy olyan piacon, ahol az egyes gabonaévjáratok értékét (a termelõ hasznát) sok esetben olyan minta/minták minõségi paraméterei alapján határozzák meg, amelyek mintavételezése esetleg nem kellõen objektíven, vagy nem éppen szabványos módon történt.

(Mondják, mindenki csal egy kicsit magának, s ez kölcsönösen bizalmatlansághoz vezet !)
Európa szervezettebb felén ma már elképzelhetetlen, hogy egy nagyobb forgalmú, s főként idegen árut is fogadó gabonaátvevő/takarmány átadó telep OBJEKTÍVEN DOLGOZÓ automatikus mintavevő(k) nélkül mûködjön! Még szigorúbb a regula akkor, ha kötött termékpályás termékelőállítás történik az adott üzemben. Itt egyenesen előírja a rendtartás, hogy 28 tonnánként minimum 8 mintát kell venni minden egyes gabona-, illetve takarmányszállítmányból.
A rendet, s vele a cím szellemiségét Európa-szerte természetesen komoly berendezések és (mini) laborok segítik megvalósítani, köztük ezek első vonalaként a beérkező áru mintáit már a mérlegeléssel egy időben „leszívó” mintavevő automatikák.

– Miért előnyös és hogyan mûködik ez a mintavevő berendezés? – kérdezzük Hermand urat, a TPLG (francia) gyár vezetőjét, tulajdonosát.
– Nos az általunk HÉRON-nak (hős) elkeresztelt mintavevő berendezéseknek immár a harmadik és a negyedik generációját gyártjuk. Előbbi egy 1 ív mentén dolgozó gép, míg az új, negyedik generációs berendezésünk már két ív között dolgozó automatizált mintavevő egység. Az új, GIROSCOPIC-nak nevezett gépünk a kettős csuklókarnak köszönhetően két ív között, lényegében tetszőleges helyről vehet mintát, s ezzel nem csupán a hagyományos pótkocsikról, de akár a nyerges vontatókról is pillanatok alatt – programozhatóan – képes a többszörös, precíz mintavételre.

– Hogyan biztosítják a minta hitelességét? 
– A Héron és a Giroscopic modellekben 20 év fejlesztési tapasztalatai biztosítják a pontosságot, a precizitást. Ez ugyanis csak egy látszólag egyszerû kérdés. Nem elég, hogy van egy vákuumszivattyúnk, hozzá csövek, meg fogadórész és már mehet is a dolog. A mintavevő szonda alakja, behatolásának szöge, fel-le mozgatása, beszívó nyílásának kialakítása, a szívócsőben és a szállítócsőben érvényesülő vákuum ereje, a mintavételi és a fogadóhely közötti távolság, az érkező minta felfogása-elosztása, a rendszer tisztántartása, a vezérlés, a statikus elektromosság problematikái, a design, mind-mind sokéves kísérletezés és sok-sok vásárlói tapasztalat alapján fejlődtek és oldódtak meg. Higgye el, ma már majdnem mindent tudunk a mintavétel kérdéséről. Nem lehet véletlen, hogy piacvezetők vagyunk Európában, s a Francia Gabonatermelők Szövetsége által elvégeztetett összehasonlító vizsgálatban mi végeztünk az első helyen!   

– És melyek a precíz mûködés leglényegesebb elemei, melyek az Önök gépének előnyei?
- Amint elmondtam, minden apró részlet számít, de közülük is ki kell emelnem a mintavevő szonda kialakítását, vákuumtechnikáját és automatizált irányváltását. A Héron, s persze a Giroscopic modellek is illeszthetőek a vásárló üzemeltetési körülményeihez. A gépeink által vett minta garantáltan tartalmazza a platón levő anyag teljes függőleges keresztmetszetét – tehát ez egy átlagminta –, mivel a szonda mind a behatolás, mind a kihúzás közben mûködik. Gépeink emellett a leggyorsabbak is a piacon. 30 m-es mintaátadási távolságig csupán 17 másodperc egy mintavételi ciklus időigénye. Ez az általunk speciálisan kialakított „függőlegesen tartó” és automatikus, „plató- érintkezős” irányváltó egységnek köszönhető. Valóban realitás és gyakorlat, hogy amíg a szállítójármûvet mérlegelik, megtörténhet az automatikus mintavétel is.

– S mi történik a mintákkal a mintavétel után?
– A minták egy akár 100 m-re levő fogadó-elosztó egységbe is érkezhetnek a vákuum segítségével. A minta ezután tetszőlegesen „feldolgozásra” kerül az általánosan használt laboratóriumi berendezéseken.

– Milyen berendezésekre gondol?
– Nézze! Nálunk, Franciaországban már nagyon fejlett minőségbiztosítási rendszerek mûködnek a gabona- és takarmányátvevő helyeken. Ez már a levett minták azonosításával elkezdődik. A mintákat azonnal négyfelé osztják. Egy nagyobb adag megy a minilaborba a minőségi és tisztasági paraméterek meghatározására, egy minta az eladóé, egy az átvevőé, egy pedig ún. hatósági minta. A mintákat ma már a biológiai folyamatokat – fehérjebomlást – blokkoló, védőgázzal feltöltött, légmentesen zárható – lehegesztett – mintazacskókban is tárolhatjuk, s amíg ez a csomagolás lezajlik, a nyomtató is végez a vonalkódos azonosító etikettek legyártásával. Közben a számítógéppel összekapcsolt laborberendezéseken meghatározzák az adott átlagminta paramétereit is. Ezek többnyire a következők: ezerszem- tömeg, nedvességtartalom, fehérjetartalom, sikértartalom, esésszám, penészgombák aránya, tisztasági paraméterek stb-stb. A gépkocsivezető amire végez a lerakodással, már viheti is vissza a minták alapján készült nyomtatott minősítést megbízójának, amely ugyebár ettől kezdődően a „pontos elszámolás” alapdokumentuma és záloga is egyben.

– S mennyibe kerül egy ilyen BIZALOMÉPÍTŐ beruházás?
– Mi azt gondoljuk, hogy a mintavevő berendezésünk megéri az árát. Egyfelől mindig egyformán veszi a mintát. Az elsőt is és a több századikat, vagy akár ezrediket is. Rossz időben is képes 100%-ot nyújtani. Soha „nem fárad, vagy fásul el”, mint a humán munkaerő. Gyors, tehát nem kell „spórolnunk” a mintavételek számával. A teljes függőleges keresztmetszetből veszi a mintát a platófenéktől a garmada tetejéig, így tökéletes átlagmintát nyerhetünk. A mi és ma már közel 2000 ügyfelünk megállapítása szerint az általa felszabaduló humán kapacitás sokkal jobban hasznosul a minták precízebb minősítésében, a partnerekkel való lehető legpontosabb elszámolásban.
Ami ugyebár a „TARTÓS KAPCSOLAT ALAPJA”, úgy látszik még Franciaországban is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Közepes minőségű termésre számítanak

Közepes minőségű termésre számítanak

Közepes minőségű lehet az idei termés a szántóföldi növényeknél – vélekednek a  Concordia Közraktár Zrt-nél: a repce gyengébb lett a tavalyinál, árpáb...

Legalább két hetet csúszik az aratás

Legalább két hetet csúszik az aratás

Legalább két hetet csúszik az aratás az idén. Elsősorban azért, mert a hűvös május miatt még nem érett a termés, de a felázott földekre amúgy sem lehe...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!