A rostemésztés hatása a tejelõ tehenek hõstressztûrõ képességére

Agro Napló
A gazdasági haszonállatok jelentõs része erõsen reagál a túlzottan magas környezeti hõmérsékletre és ez általában a zootechnikai paraméterek, a termelési eredmények csökkenését okozza.

Jellemzően ez a tejelő tehenek esetében is így van a nyári kánikula során, amikor a tehenek napi tejtermelése akár 1-2 literrel is csökkenhet. Ezen hőstressz okozta termeléskiesés mérséklésére évtizedek óta keresik a megoldásokat.
Tartástechnológiai szempontból például segítséget jelent, ha az istállók falát úgy alakítják ki, hogy nyáron a levegő szabadon áramolhasson, sőt ezen javíthat még a nagy teljesítményû ventilátorok alkalmazása vagy az állatok zuhanyoztatása.

A nyári hőség alatti csökkent tejtermelés hátterében élettani szempontból elsősorban az állatok „önkorlátozó”, csökkent szárazanyag-felvétele, illetve ennek a szárazanyag-tartalomnak a limitált emésztése áll. Ebből látható, hogy a tejelő tehenek takarmányozása területén is kínálkoznak fejlesztési lehetőségek. Az utóbbi években főként a különböző pre- és probiotikumok előnyeiről számoltak be a nemzetközi és hazai szaklapok. Ezeknek az élő vagy elhalt, hasznos mikroorganizmusoknak – legyenek baktériumok, élesztők vagy egyéb gombák – hatásmechanizmusa általában azon alapul, hogy valamilyen módon stimulálják a bendőflórát, és emellett sok esetben lényegesen jobb rostemésztést eredményeznek.

Tudva azt, hogy a hőstressz hazánkban is komoly problémát jelent a tehenészetek számára, kapcsolatba léptünk a Hollandiában található Nutreco RRC-vel (Nemzetközi Kérődző Kutatási Központ) és olyan terméket kerestünk, mely megoldást jelenthet a problémára. A nemzetközi kutatói gárda az AMAFERM1 készítményt javasolta kipróbálásra, melyet a BioZyme cég gyárt az Egyesült Államokban.

A kísérleteket két helyen folytattuk le a 2003-as év nyári hónapjai során.
Az első esetben a technológia nem tette lehetővé azt, hogy a termelés különböző fázisaiban levő állatcsoportokat takarmányozási szempontból megosszuk, így a kísérleti csoportot a laktáció elején levő, a kontrollcsoportot a 3 hónapnál régebben ellett tehenek alkották. Célunk ez esetben a kimondottan hőstressz eredetû elhullások számának csökkentése volt, összehasonlítva az előző év azonos időszakának adataival. Ezenkívül vizsgáltuk a tejtermelési adatokat is, mindkét csoportnál, összehasonlítva az előző hónapok adataival. A kísérleti csoport fejadagjába a teljes nyári időszakban (júniustól augusztusig) 5g/nap/tehén mennyiségben kevertük be az Amafermet.

A második telepen folytatott vizsgálatok esetében két-két kísérleti, illetve kontrollcsoportot alakítottunk ki, külön az elsőborjas tehenek, és a többször ellett tehenek fogadócsoportjaiban. A tartástechnológia itt pihenőboxos rendszerû, az istállók jól szellőzőek. Ebben az elrendezésben kifejezetten a nyári melegnek a szárazanyag-felvételre, ill. a tejtermelésre gyakorolt hatását vizsgáltuk. A kísérleti állatok takarmányába itt is júniustól augusztusig, 5g/nap/állat mennyiségben kevertük az Amafermet.
A mindkét szarvasmarhatelepen elvégzett kísérletek tanúsága szerint az Amaferm egy hatékony terméknek bizonyult, mivel a kontrollcsoportokkal összevetve szignifikánsan nagyobb tejtermelést eredményezett a kísérleti csoportokban.

Az Amaferm az Aspergillus oryzae gombatörzs egy speciális kivonata, tudományosan alátámasztott hatásmechanizmusának lényege az alábbiakban látható:

• csökkenti a bendőben a hozzáférhető oxigén mennyiségét, így kedvező életteret biztosít a bendőben aktív (anaerob) cellulózbontó baktériumoknak, ezzel növelve azok számát. Ezáltal jelentősen növeli a rostemésztés hatékonyságát, javítva ezzel a tej beltartalmát és növelve annak mennyiségét;
• a bendőben kis mennyiségben almasavat termelve stimulálja a tejsavbontó baktériumok tevékenységét;
• bendőbe kerülésekor egyfajta versengés alakul ki a gombák és a tejsavtermelő baktériumok között az itt található keményítőért, glükózért, ezzel csökken a bendőben a tejsavtermelő baktériumok száma, tehát a bendőfolyadék kémhatása optimális szinten tartható (pH 6,2–6,8) akár 50% abrakarány mellett is, ami a nyári nagy melegekben gyakran előfordul az alacsonyabb szárazanyag-felvétel miatt.

Összegezve az Amaferm hatásait:

Növeli a rostbontást a bendőben, beállítja az optimális bendő pH-t, ezáltal az optimális illózsírsav-összetételt, csökkenti az állatok testhőmérsékletét a nyári nagy melegben. A korábban Arizonában elvégzett vizsgálatok szerint az Amaferm kiegészítést fogyasztó tehenek testhőmérséklete lényegesen alacsonyabb volt a kiegészítést nem fogyasztó társaikénál.
Mind a hazai, mind pedig a nemzetközi vizsgálatok eredményei alapján elmondható, hogy már rendelkezésre áll egy olyan speciális –premixbe, vagy akár közvetlenül a TMR-be keverhető – készítmény, mely segít a nyári, hőstresszes időszakban szinten tartani a tejtermelést. Természetesen nem elhanyagolható szempont, hogy ez egy költséghatékony megoldás, mivel 1 liter tejtermelési többlet esetén – amelyet a világszerte elvégzett kísérletek igazolnak –  a befektetés megtérülési mutatója (ROI) határozottan pozitív értéket, +4,2-t ad.

A cikk szerzője: Papócsi Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!