Tudjuk-e mit írunk alá egy AVOP pályázat beadása során?

Agro Napló
Szokatlan és új elem a kötelezettségvállalás a magyar mezõgazdasági támogatások rendszerében. Sok esetben nem is tud mit kezdeni vele a gazdálkodó. Természetes, hogy a korábban elsõsorban kérelmekre alapozott támogatási feltételek és enyhébb ellenõrzések után szokatlan dolog korlátok közé szorítva gazdálkodni. Nehéz elfogadni, hogy megint jön a „tervgazdálkodás”.

Egészen addig fájdalmas pont lesz ez, míg az új támogatási rendszerek be nem járatódnak, és a gazdálkodók saját bőrükön nem fogják érezni azok előnyeit. Addig azonban még van mit tanulni. Viszonylag kevés szó esik róla, hogy a vidékfejlesztési támogatások igénybe vételéhez a termelőknek teljesíteni kell a „Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” feltételeit. Az AVOP pályázati rendszere hasonlóan a nyugat-európai rendszerekhez próbálja felnőttként kezelni a magyar gazdálkodót. A megfelelő nyilatkozatok megtételével tulajdonképpen a legtöbb esetben eleget is tehetünk a kiírt pályázati feltételeknek. A nyilatkozatok aláírása azonban azt is jelenti, hogy ismerjük a támogatások elnyerésének és megtartásának minden előírását, és vállaljuk azok betartását. A 4/2004 FVM Rendeletben rögzített előírásokat nem elrettentésül szeretnénk az olvasókkal megismertetni, hanem szeretnénk azokat minél szélesebb körben ismertté tenni.

A rendeletben rögzített feltételek és betartandó előírások 8 nagy csoportra különíthetőek el:

  • Szántóföldi növénytermesztés:
  • Monokultúrás termesztést kerülni kell, illetve legalább 5 évente egyszer pillangós növényt kell termeszteni a vetésváltásban.

  • Gyepgazdálkodás:
  • Az állatsûrûség mértéke nem haladhatja meg: szarvasmarha, juh, kecske és vad esetében az 1,8 állategység/ha, szabadtartású baromfi esetében az 1,4 állategység/ha, szabadtartású sertés esetében az 1 állategység/ha értéket.

    A bálázást és a széna lehordását legfeljebb 30 napon belül el kell végezni, gyepek égetése tilos.

  • Tápanyag-gazdálkodás:
  • - Tápanyag-gazdálkodást legalább 5 évente elvégzett talajmintavétel alapján kell végezni, a gazdálkodó a nitrogéntrágyázásnál a megadott határértékeket nem lépheti át.

    - 5%-nál meredekebb lejtésû területeken a trágyát csak növénnyel fedett területen, azonnali bedolgozás mellett lehet használni.

    - Trágya nem juttatható ki felszíni víztől, forrástól, emberi fogyasztásra, illetve állatok itatására szolgáló kúttól 10 m-es sávban, valamint hullámtereken, parti sávokban és vízjárta területeken.

    - Gyors hatású, könnyen oldódó nitrogéntrágya, trágyalé, hígtrágya betakarítás után csak akkor juttatható ki a szántóterületre, ha a trágyázás és a vetés közötti időszak nem több, mint 14 nap és még az adott évben megfelelő talajfedettséget biztosító növény kerül a területre.

    - Tilos a trágya kijuttatása december 1. és február 15. között. Nem juttatható ki trágya fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított talajra.

    - A gazdálkodó istállótrágyát csak szigetelt alapú trágyatelepen tárolhat, ahol biztosítható az állattartó telepen keletkezett 8 havi trágyamennyiség elhelyezése.

    - Ideiglenes trágyaszarvas tábla szélén legfeljebb 2 hónap időtartamra alakítható ki.

    - A gazdálkodó hígtrágyát, trágyalevet, csurgalék vizet és silólevet kizárólag csak szivárgásmentes, szigetelt tartályban vagy medencében tárolhat.

  • Növényvédelem:
  • - A mezőgazdasági tevékenység során kizárólag engedélyezett növényvédő szert és termésnövelő anyagot lehet felhasználni az előírások maradéktalan betartása mellett.

    - Tilos a növényvédelmi tevékenység során a vadon élő szervezetek veszélyeztetése.

    - Növényvédő szert biztonságosan zárható raktárban vagy szekrényben, tûz- és robbanásveszélyt kizáró, egészséget és környezetet nem veszélyeztető módon szabad tárolni.

    - Tilos növényvédő szert tárolni meghatározott területeken, azok határától mért egy kilométeres távolságon belül, vízmûvek, víznyerő helyek védőterületén belül, továbbá ár- és belvízveszélyes területeken.

    - Gondoskodni kell a növényvédő szerek csomagoló burkolatainak, göngyölegeinek szakszerû összegyûjtéséről, kezeléséről, megsemmisítéséről.

    - Csak a megfelelő mûszaki állapotú növényvédelmi gépek használhatók.

  • Természet- és tájvédelem:
  • - Tilos a védett természeti értékek károsítása, értékek elmozdítása.

  • Állattartás:
  • - A gazdálkodónak az állattartás során gondoskodnia kell az állat számára a megfelelő életkörülmények biztosításáról, és az állat etetése és itatása során csak olyan takarmányt és ivóvizet szabad felhasználni, amely az állat, illetve közvetve az ember egészségét nem veszélyezteti.

    - Az állattartó köteles állatának állatorvosi ellátásáról rendszeresen gondoskodni, az állatok tartása, szállítása és forgalmazása során gondoskodnia kell az állat-egészségügyi, állatvédelmi és környezetvédelmi előírások betartásáról.

  • A gazdaság területének rendben tartása: környezet tisztán tartásáról, ápolásáról gondoskodni kell
  •       8.    Kötelező nyilvántartások vezetése: táblatörzskönyv, permetezési napló vezetése, megőrzése 5 évig.

    Azt gondoljuk szép kis listánk lett a tennivalókból. De csüggedésre semmi ok, hiszen ha egy gazdálkodó úgy érzi erejét, és ismereteit meghaladja a fenti feltételek betartása, jól képzett szaktanácsadókhoz fordulhat segítségért.

    Ha pedig az AVOP pályázatok kapcsán vizsgáltuk a kötelezettségeket, úgy ítéljük meg kötelességünk a pályázati rendszer jelenlegi állapotáról is néhány szót ejteni, hiszen a piacon mindenféle rémhírek kezdtek terjengeni a rendelkezésre álló keretekről. A helyzet áttekinthetősége érdekében szeretnénk közzétenni a MVH tájékoztatóját, ami a 2004. szeptember 29. napi állapotot rögzíti.

    Intézkedés megnevezése  

    Beérkezett pályázat (db)

    Igényelt támogatás (m Ft)

    A mezőgazdasági beruházások támogatása

    972

    15467

    A halászati ágazat stukturális támogatása

    4

    28

    Fiatal gazdálkodók induló támogatása

    37

    209

    Szakmai továbbképzés és átképzés támogatása

    7

    221

    A mezőgazdasági termékek feldolgozásának

          és értékesítésének fejlesztése

    42

    2996

    Vidéki jövedelemszerzési lehetőségek bővítése

    60

    432

    Mezőgazdasághoz kötődő infrastruktúra fejlesztése

    64

    1579

    Összesen             

    1186

    20932

    A fentiekben felsorolt intézkedésekre pályázatok továbbra is folyamatosan benyújthatók.

     Az AVOP Irányító Hatóság a 3.4 „Falufejlesztés és –megújítás, a vidék tárgyi és szellemi örökségének megőrzése” címû intézkedést az eddig beérkezett nagy számú pályázat feldolgozásának elősegítése érdekében 2004. október 1-i hatállyal további intézkedésig felfüggesztette. A 2004. október 1-én 24 óráig postára adott pályázatok még érkeztetésre kerülnek.

    Látható tehát, hogy pályázni egy jogcím kivételével még lehet. Egy azonban biztos: a keretek folyamatosan kerülnek felhasználásra, ezért aki komolyan foglalkozik pályázat benyújtásának gondolatával, annak minél előbb meg kell tennie a szükséges lépéseket.

    A cikk szerzője: Dr. Novák László

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    A hónap takarónövénye: szudánifű

    A hónap takarónövénye: szudánifű

    A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

    Adalékolás és fitotoxicitás

    Adalékolás és fitotoxicitás

    Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!