2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szecskázógépek üzemeltetése

Agro Napló
A mezõgazdasági termelés átszervezésének befejeztével a birtokstruktúra átrendezõdése után a szarvasmarha-tartás hús- és tejtermelés viszonyai is stabilizálódni látszanak. A kialakult telepek nagyságát tekintve a tehénállomány legnagyobb százalékban (77%) a 600 és 1000 vagy afeletti telepeken található.

Ezen és a további 23%-ot kitevő tehenet tartó kisebb üzemekben is a takarmány ellátásában a jó minőségû tömegtakarmányok, a kukoricaszilázs, ill. a különböző vegyes vetésû kerekékekből készült szilázsnak meghatározó szerepe van, akár a hús- akár a növendék, ill. szárazon álló vagy a tejelő állományról van szó.

A nagyteljesítményû és egy 600-1200 db-ból álló tejelő állomány silókukoricaszilázsból történő egész éves ellátásához, a ma már nálunk is széles körben alkalmazott TMR etetési technológiában 4500-9000 t, ill. 450-900 vagon jó minőségû takarmány szükséges. A jó minőség meghatározza a tejtermelés színvonalát és ebből adódóan a jövedelmezőséget is. Az elrontott és rossz minőségû tömegtakarmányok hatékonyságát a kiegészítőkkel és premixekkel, takarmányadalékokkal sem lehet javítani, ezeknek a takarmányadagokba való növelése már csak a termelési költségek emelkedését eredményezheti.

A jó minőségû és nagy volumenû kukoricaszilázs készítéséhez a nagy hozamokat adó, és jó beltartalmi értékekkel rendekező fajták használata mellett elengedhetetlen feltétel a megfelelő mûszaki háttér, a nagyteljesítményû szecskázók, a megfelelő szállító- és tömörítő kapacitás biztosítása. A korszerû, nagyteljesítményû szecskázógépek gépcsalád elven épülnek fel, ami azt jelenti, hogy a funkcionális szerkezeti részeket tekintve azonos elemekből (pl. behordószerkezet), azonos geometriai méretû szecskázódob és szemroppantó berendezés, valamint anyagtovábbító ventilátor, a lényeges eltérés a szecskázógép kategóriájának megfelelően beépített motorok teljesítményében van. A beépített motorok is hasonló módon, többnyire azonos kivitelûek, pl. azonos lökettérfogatúak, eltérés tehát csak a beadagolt tüzelőanyag mennyisége alapján levehető teljesítményben van. Az európai, ill. hazai piacon jelenlevő jelentősebb, ill. azt uraló szinte valamennyi gyártó cégnek (JOHN DEERE Co., CLAAS GmbH, NEW HOLLAND Belgium, B.v., KRONE GmbH) családjait 500-600 kW motorteljesítménnyel egy-egy kiemelkedő csúcsteljesítményû tagja zárja. A szecskázógépeken megnövelt anyagáteresztő keresztmetszetek, és a gépcsaládoknak még kisebb tagjaiba beépített 250-350 kW teljesítményû motorok következtében – a beállított szecskahossztól függően – 120-200 t/h, vagy esetleg ettől is nagyobb áteresztőképességgel tudnak dolgozni a gépek. Ezt a nagy áteresztőképességet azonban csak megfelelő, 6-8-soros silókukorica adapterekkel lehet kihasználni. Természetesen ezek az adapterek – a nagy munkaszélesség következtében – összecsukható változatban készülnek. (1. ábra)

A mai takarmányozási, ill. szenázskészítési gyakorlatban egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző silókukorica hibridek és cirok keverékek. A silókukorica és cirok hibridnek vegyes vetésénél a szilázs beltartalmi jellemzőit a kukorica és cirok aránya meghatározza, ezért a mindenkori helyi viszonyoknak (talajállapot, időjárás, csapadék) megfelelően kell a vetett sorok arányát meghatározni. A cirok intenzív növekedési esélyére való tekintettel, talán az 1/3-ad cirok 2/3-ad kukorica arány lehet célszerû. A silókukorica és cirok jó eredményeket hozhat a hagyományostól (76,2 cm) eltérő 45-50 cm sortávolságú vetés esetén is. (2. ábra) A hagyományos és vegyesen (cirokkal) vetett silókukorica betakarítására nagyon jól használhatók a 6-8-10-soros hagyományos, 76,2 cm sornak megfelelő munkaszélességû, sorfüggetlen adapterek. A sorfüggetlen adapterek nem érzékenyek a csatlakozósorokra, és jól használhatók a 45-50 cm-re vetett állományban is. A sorfüggetlen adapterek – konstrukcióit tekintve – három csoportba sorolhatók.

A CLAAS rendszerû adapterek, melyeket a CLAAS JAGUAR, ill. a NEW HOLLAND FX szecskázó családokon alkalmaznak, 6-sornak megfelelő munkaszélesség esetén, két nagyobb átmérőjû és két kisebb átmérőjû, míg a 8-soros, a nagyobb munkaszélességnek megfelelően 4 db nagyobb átmérőjû forgó koronggal van felszerelve. A forgó korongra szerelt kések a lábon álló növényt levágják és a korongok továbbító ujjai a középen elhelyezett anyagtovábbító csigához juttatják a silókukoricát vagy a cirkos keveréket. (3. ábra)

 A JOHN DEERE Co. szecskázógép családjait a „KEMPER” adaptergyártó cég (mely cég egyébként JOHN DEERE Co.-hoz tartozik) sorfüggetlen adapterével szerelik fel. A KEMPER cég adapterei a nagyobb, 6-8-10-sor munkaszélességnek megfelelő változatban 6-8-10 db vágókésekkel, és a levágott anyagot továbbító csipkés tárcsákkal felszerelt forgó dobokból áll. A forgó dobokat gúla alakú terményterelők választják el egymástól. A forgó dobok a levágott anyagot az adapter vázkeretében csapágyazott csipkés anyagtovábbító hengerek juttatják a tömörítő, ill. adagolószerkezetre. Az adapter gyorscsatlakozókkal kapcsolható az alapgépre. Szállítási helyzetben az adapter két szárnya hidraulikus munkahengerek segítségével felcsukható. (4. ábra)

A KRONE GmbH sorfüggetlen adaptere 8-10-12 sornak megfelelő munkaszélességgel készül. Az adapter függesztő kerete szintén gyorscsatlakozókkal kapcsolható az alapgép etetőszerkezetéhez, hajtását kardántengelyen és biztonsági tengelykapcsolón keresztül kapja. A függesztő kerethez kapcsolódik csapszegekkel, a hidraulikus munkahengerekkel kétoldalt felhajtható a vágószerkezetet és az anyagtovábbító végtelenített és ívelt fülekkel ellátott láncot tartó kétoldali keret. A 10-soros változat esetében a két-két felhajtható keretben 5-5 db fogazott tárcsát csapágyaztak, melyek feladata a kukoricaszár levágása. Az anyagtovábbító végtelenített láncon az ívelt fülek 3-sorban helyezkednek el. (5-6. ábra)

 

A mai korszerû szecskázógépek mindegyikét felszerelik szemroppantó hengerekkel. A szemroppantó hengerek használatával a silókukorica magasabb száraz, ill. kisebb nedvességtartalom mellett takarítható be, vagyis a takarmány beltartalmi jellemzői az érettebb kukorica szemek követketében jobb. A szemroppantó hengerek alkalmazása ugyanakkor nem jelent számottevő teljesítménycsökkentést, és nem növekszik a fajlagos hajtóanyag-fogyasztás értéke sem számottevően. (7. ábra) A szemroppantó hengerek távolsága elektromechanikus távvezérléssel a vezetőfülkéből könnyen és gyorsan beállítható. Az üzemi mérések (MGI, Gödöllő) azt mutatják, hogy a szemroppantás hatékonysága 4 mm távolság esetén kielégíti az 5 % alatti sértetlen szemekre vonatkozó követelményt. (8. ábra)

A nagyteljesítményû szecskázók üzemi tömegteljesítménye a produktív időre vonatkoztatva elérheti a 120-130 t/h értékeket is.

Az FVMMI GM Kht., Gödöllő által a JOHN DEERE 7400 szecskázóval a Bólyi Rt. püspökbolyi gazdaságában végzett 24 órás teszt során 3036 t, vagyis 303 vagon silókukoricát sikerült betakarítani. Természetesen a szecskázógép tömegteljesítményének az eléréséhez gondosan meg kell szervezni a szállító- és a tömörítő kapacitást. A szállító eszközök megválasztásánál a teherbírás és a raktérfogat kihasználás mellett figyelembe kell venni a talaj- és terepviszonyokhoz igazodó járószerkezet hajtást. A közúti szállító eszközök gyakran, a nem megfelelő terepjáró képességük miatt is, korlátozhatják a szecskázó teljesítményét. (9. ábra)

Éppen ezért nagyobb figyelmet kell fordítani a korszerû, rugózott mellső híddal, és 40 km/h sebességváltóval szerelt traktorok szecskaszállításban történő alkalmazására.A szállító eszközök gyors és biztonságos ürítése szintén nagyon fontos tényező, ezért az áthajtós rendszerû falközi silók esetén a pótkocsis szerelvények esetén a kétoldali ürítést célszerû alkalmazni. (10. ábra)

Ábrajegyzék

1. ábra:    A NEW HOLLAND szecskázó 6-soros silókukorica adapterrel

2. ábra:    45 cm sortávolságú cirokkal vegyesen vetett silókukorica betakarítása

3. ábra:    A CLAAS rendszerû 8-soros sorfüggetlen adapter

4. ábra:    A JOHN DEERE 7400 szecskázóra szerelt sorfüggetlen adapter

5. ábra:    A KRONE BIG X magajáró szercskázó és sorfüggetlen adaptere

6. ábra:    A KRONE Easy Collect sorfüggetlen adapterén alkalmazott vágótárcsa és az anyagtovábbító lánc íves lemezfülei

7. ábra:    Az áteresztőképesség alakulása silókukorica szecskázásban nyitott és 4 mm-re összehúzott szemroppantó hengerekkel

8. ábra:    A sorfüggetlen adapterrel szerelt KRONE BIG X szecskázó munka közben

9. ábra:    A JOHN DEERE 7400 szecskázó kiszolgálása tehergépkocsis szállító eszközökkel

10. ábra:  Jól szervezett silótöltés és tömörítés nagyteljesítményû gépekkel

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?