A kézben tartott minõség

Agro Napló
A Bóly Rt. jogelõdei Bárban, 1946. május 28-án határozták el, hogy baromfitenyésztéssel kívánnak foglalkozni. Bár Község Földigénylõ Bizottsága minta baromfitelep létesítésére adott be kérelmet az Országos Földbirtokrendezõ Tanácsnak.

E kezdeményezés magja termékeny talajra hullott, amelyből a mai napig táplálkozik a bári baromfitenyésztés. A nagy elődök, mint dr. Grünfelder Lőrinc és tanítványai biztos kézzel irányították a hazai baromfitenyésztés egyik fellegváraként elismert Bári Baromfiüzemet. Ez a hallatlan komoly tenyésztői munka alapozta meg hírnevét. A bári baromfi így vált ismertté hazánkban, Lengyelországban, Csehszlovákiában, a Szovjetunióban és az afrikai országokban egyaránt.


A gazdaságpolitikai változásokkal szemben a bári baromfi mindig „rezisztens” volt. Ezt köszönhette a kiváló fajtának, a SHAVER-minőségnek. A  dr. Mc. Donald Shaver 1935-ben alapított farmjáról kikerült hibridek, így a Starcross 288 tojóhibrid annak idején a világ tojóhibrid-állományának 1/3-át adta. Ma SHAVER 2000 néven ismeri a világ.


A SHAVER 579 barna tojóhibrid 1990-ben váltotta a SHAVER STARCROSS 288-at, olyan kiváló tulajdonságokkal, mint (dr. Bangó László)

  • „már a termelés beindulásakor nagy barna tojást tojik,
  • nyugodt, könnyen kezelhető,
  • egészséges, kiváló életképességû,
  • teljes ciklusban magas szinten termel”.

A magas színvonalú termeléssel jobb takarmányértékesítés párosul.
Mi jellemzi, és miért ajánljuk ma a SHAVER 579 tojóhibridet?

  • Tojástermelése gazdaságos és kiegyenlített, ketrecen és mélyalmon is maximumot nyújt.
  • Testtömege 17 hetes korban 1,45–1,55 kg, tojástermelése 305–310 tojás/év, csúcstermelése 92–96%, átlagos tojástömege 61–62 g, amelyhez 145–155 g takarmányt használ. 
  •  A fajta tenyésztői munkája kézben tartott, a nagyszülők a Bári Baromfiüzemben termelnek. 
  •  A tojóházi kiesések aránya a tojóidőszak végére nem éri el az 5%-ot. 
    • A SHAVER 579 tojóhibrid mellé a Bári Baromfiüzem folyamatos partneri kapcsolattartást és szaktanácsadást vállal.

A változó piaci igények és a partnereink realizált gazdasági eredményei feltételezik, hogy a SHAVER 579 tojóhibrid piaci részesedése tovább növekszik, és ezt rendelésállományunk is megerősíti. Néhány partnerünk és más piacok információk alapján nem zárjuk ki, hogy gazdasági megfontolások és felhasználási célok a SHAVER 2000 fehér tojóhibrid újra tenyésztésbe fogását teszik indokolttá.
Mindkét tojóhibrid kiszolgálásában állunk partnereink rendelkezésére.

Kedves Olvasó!
Reméljük, hogy tájékoztatónk megerősíti Önt a SHAVER 579 tojóhibrid melletti döntésében. Biztosak vagyunk abban, hogy választását alátámasztja a SHAVER 579 eredménytermelő képessége. Várjuk jelentkezését! 

A cikk szerzője: Csiszár András

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!