Szemenként vetõ gépek kukorica és a napraforgó vetésére

Agro Napló
Az elmúlt év kedvezõ idõjárása szinte valamennyi szántóföldi növényünk rekordtermését eredményezte. Ez nemcsak a kultúrnövények vegetációs idõszakában aránylag sok csapadékot hozó idõjárással magyarázható, hanem azzal is, hogy a gazdálkodók egyre jobban „odafigyelnek” a növénytermesztés egyes munkamûveleteire, amelyben a vetés és annak gépei is jelentõs szerepet játszanak.

A következőkben a vetőgépekkel szemben támasztott szabvány által előírt követelmények, a kukorica szemenként vető gépek főbb jellemzői, mûszaki paraméterei és technikai megoldásai kerülnek bemutatásra, előre kihangsúlyozva azt, hogy az ismertetésben szereplő vetőgépek elsődlegesen a szemes- és silókukoricák vetésére készülnek, azonban többségük – csoroszlyák, vetőtárcsák, vetőkocsi-felszereltség stb. cseréjével – más növények (pl. napraforgó, cukorrépa, babfélék) magvainak vetésére is alkalmassá tehető.

Szemenként vetés és követelmények



A széles (30–76,2 cm) sortávolságú kapásnövények vetése az ágazati termesztés egyik legfontosabb technológiai mûvelete, s a vetéstechnika az eredményes szántóföldi növénytermesztés meghatározó eleme. Ezen növények megfelelő időben és magszámmal, szemenként, közel azonos magtávolságra végzett hibátlan vetése egyenletes fejlődést, egyöntetû növényállományt biztosít, végső soron pedig jobb minőségû, nagyobb hozamú termést eredményez. Szemenkénti vetésről akkor lehet beszélni, ha a vetőgép a növény meghatározott sortávolsága mellett – ez a kukoricánál és a napraforgónál általában 70; 75; 76,2 cm – a vetőmagvakat még a soron belül is egymáshoz közel azonos, előre beállított tőtávolságra és mélységbe, szemenként helyezi a csoroszlyák által nyitott barázdákba, majd csírázásukhoz megfelelő talajréteggel takarja be azokat.



A szántóföldi szemenkéntvető gépekkel szemben támasztott üzemeltetési, agrotechnikai és mûszaki követelményeket az MSZ 19104/1-79 Országos Szabvány tartalmazza, amelynek előírásai közül a legfontosabbak a következők:



•  a gép legyen alkalmas a szabványok szerinti kalibrált és osztályozott (kukorica, cukorrépa, szója és napraforgó) vetómagvak szemenkénti vetésére, a szabványban meghatározott minőségû mûtrágya, valamint granulált, normál nedvességtartalmú gyomirtó és rovarirtószer egyidejû kijuttatásával is;



•  a vetőgép vetésre alkalmas talajokon max. 5%-os lejtésig legyen üzemeltethető;



•  a sortávolság napraforgónál 50; 55; 70 vagy 76,2 cm; kukoricánál 70 vagy 76,2 cm legyen, illetve a gépek biztosítsák ezen sortávolságok beállítási lehetőségeit;



• a gépek szemenként és megfelelő vetéspontossággal vessék ki a különböző méretû és alakú vetőmagvakat. A hiányhelyek (magkihagyások) és kettős vetések aránya együttesen max. 5% (napraforgónál max. 8%), a tőtávolságértékek gyakorisága a ± 20%-os névleges tőtávolság-tartományban minimum 60% legyen;



• az egyszemes vetések aránya kukoricánál min. 95% legyen;



• a vetőgépek a magvakat a talaj állapotának megfelelően beállított vetési mélységben helyezzék a tömörített nedves barázdafenékre és aprómorzsás, porhanyított talajréteggel takarják be azokat. A beállított vetési mélység ± 1 cm-es sávjában legyen az elvetett magvak 95%-a (napraforgó esetében 100%-a). A vetési mélység 3–10 cm között több fokozatban (min. 1 cm-enként) legyen állítható;



•  a gépek munkaszélessége, sortávolsága a termesztéstechnológiák más (sorközmûvelő, betakarító) gépeihez igazodjon;



•  a vetőgépek a kívánalmaknak megfelelően széles skálán biztosítsák a kivetendő mag távolságának (kukoricánál és napraforgónál 10–40 cm közötti) beállítási lehetőségeit;



•  a magsérülés aránya, ha a vetőszerkezet mechanikus, max. 1%, ha pneumatikus, max. 0,2% (napraforgó vetőmagvak esetén max. 0,5%) lehet;



•  az igényektől függően a vetőgépek rendelkezzenek a vetéssel egy menetben talajfertőtlenítőszer, gyomirtó-szer és starter-mûtrágya kijuttatására alkalmas adapterekkel;



•  a kukorica és napraforgó szemenkénti vetőgépre vetésellenőrző mûszer legyen felszerelhető;



•  a gép(ek) feleljen(ek) meg a munkavédelmi és biztonságtechnikai követelményeknek;



• a gépek legyenek alkalmasak a nagyobb (8–12 km/h) munkasebességekkel is végezhető vetésre, így a nagyobb területteljesítményekre;



• a technológiai és mûszaki üzembiztosság min. 0,95, míg az összesített üzembiztosság min. 0,90 értékû legyen.

Az előzőekben felsoroltakból látható, hogy az egyes követelmények igen szigorúak, s a gépeknek egyidejûleg több feltételt is biztosítaniuk kell. Ezeken túlmenően külön gazdaságossági előny, ha ugyanazon vetőgépek más-más szántóföldi növények magvainak vetésére is egyaránt alkalmazhatók.

A vetőgépcsaládok általános csoportosítása



A szemenkénti vetőgépek esetében többféle csoportosítás lehetséges, a vetés technikai megvalósítása szempontjából alapvetően mechanikus vagy pneumatikus vetőszerkezetû változatok vannak. Ezeken belül a mechanikus vetőszerkezetûek (6 és 12, esetleg 18 soros változatai) elsősorban a cukorrépa vetésében használatosak, míg a pneumatikus vetőszerkezetûek 4–6–8–12 soros változatait a kukorica, napraforgó, szója és babfélék vetésére alkalmazzák. A sorok száma egyben a gépek vetőelemeinek (vetőkocsijainak) számát is meghatározza, és az egyes elemekre felszerelhető kiegészítő részegységek a hagyományos, a mulcs-, vagy direktvető technológiai változatokban is biztosítják a gépek alkalmazhatóságát. A vetőgépek tömege elsősorban munkaszélességüktől (vetőelemeik számától) függ, azoban az egy sorra eső géptömeget (kg/sor) az adott vetőgép alkalmazási körülményei – pl. mulcs- v. direktvetés –, ill. a kiegészítő berendezésekkel való felszereltség határozzák meg.



Az erő+munkagép kapcsolat függesztett vagy vontatott (ritkán féligfüggesztett) lehet. Mivel a vetőgépek üzemeltetéséhez aránylag kis vonóerőigény szükséges, a 6-soros gépek az általánosan használt 60 kW motorteljesítményû erőgépekkel (pl.: MTZ-80) üzemeltethetők, azonban a 8–12 soros gépekhez már 80–130 kW motorteljesítményû traktorok szükségesek. A pneumatikus vetőszerkezetek mûködéséhez szükséges vákuumot (vagy levegőnyomást) a traktorok TLT-jéről, hidraulikus rendszeréről – kardántengely vagy hidraulikus szivattyú segítségével – meghajtott ventilátor biztosítja. A gépek vázát merev vagy teleszkópos, illetve fel/behajtható gerendelyek képezik, így a megengedett szélességi méreten belül a gépek szállítása, közlekedése megoldott. Egyes nagyobb munkaszélességû vetőgépek külön szállítókocsin szállíthatók vagy hossztengelyük irányában – szállítókerekeken – vontathatók.



A gépek egyes vetőkocsijai a paralelogramma felfüggesztésből, a vetőszerkezetből, magládából, a csoroszlyákból, a magtakaró/talajtömörítő kerekekből állnak. A vetőelemek paralelogramma felfüggesztésével a vetőszerkezet talajkövetését, az egyenletes mélységû maglehelyezést segítik elő. Egy-egy vetőelem a (21–58 dm3-es) magládát, a vetőházat, a vetőmagkamrában lévő maglesodró/leválasztó szerkezeteket, illetve az egyes magvakhoz igazodó, különböző furatszámú/furatátmérőjû vetőtárcsákat foglalja magába. A vetőcsoroszlyák cserélhetőek, tárcsás (ikertárcsás) vagy csúszó (késes) kialakításúak. A barázdába hullott magvakat – rugófeszítésû – takaró lapátok vagy keskeny magnyomó kerekek takarják be a felső aprómorzsás talajréteggel, majd a különböző megoldású (pl.: „V” elhelyezésû, sima v. fogazott, MONOFLEX, stb.) tömörítő kerekek tömörítik vissza a talajfelszínt.



A szemenként vető gépek zártszelvényû vázát gumiabroncsozású járókerekek támasztják alá. A kisebb munkaszélességû gépeken két járókerék található meg, de a szélesebb gépek 4–6 járókerekes változatúak. A vetőszerkezetek meghajtását is ezek a járókerekek biztosítják, vannak azonban elemenkénti elektromos motorokkal meghajtott vetőszerkezetek is. A tőtávolságok beállítása lánckerekek cseréjével, több fokozatú hajtómûvel vagy a kettő kombinációjával történhet meg. A vetőszerkezeteket mûködtető hajtásátvivő berendezések biztonsági kapcsolókkal vannak ellátva, amelyek megakadályozzák az egyes szerkezeti egységek túlterhelését, törését. A gépek mechanikus átváltású vagy hidraulikus mûködtetésû nyomjelzőkkel vannak ellátva.



A gépgyártók a vetéssel egy menetben kiegészítő mûveletek elvégzésére – starter mûtrágya, talajfertőtlenítőszer, gyomirtó vegyszer kijuttatására – alkalmas adapterekkel is felszerelik vetőgépeiket, amelyeket alapgépeikhez (legtöbször) opcióban ajánlanak. Ismeretesek olyan megoldások is, amikor mûtrágya-kijuttató berendezést nem a vetőgépre, hanem az üzemeltető erőgép mellső függesztésére kapcsolják, s a mûtrágya a központi (celláskerekes) adagolószerkezettől pneumatikus úton (nyomó légárammal) jut el a hátsó függesztésû vetőgép elemenkénti mûtrágya-kijuttató csoroszlyáihoz.



A kiegészítő adapterek adagolószerkezetei általában mechanikus rendszerûek, toló- vagy bütykös-hengeres megoldásúak (résszabályozásúak), de vannak pneumatikus rendszerû, központi adagolós kivitelek is. A kiegészítő adapterek tartályai mûanyagból (üvegszállal erősített polyészterből) készülnek, s az adagoló szerkezetektől mûanyag csővezetékeken – sávosan – kerül a mûtrágya/talajfertőtlenítőszer a csoroszlyákhoz. Az adagolószerkezetek meghajtását is a járókerekekről biztosítják, s a kijuttatható tápanyag, herbicid vagy inszekticid mennyisége tág határok között változtatható.



A kukorica szemenkénti vetőgépek kiegészítő berendezései közé tartoznak a vetést ellenőrző készülékek. Ezek a vetőcsoroszlyánál – vagy a vetőtárcsánál – elhelyezett (fotocellás vagy opto-elektrikus) magérzékelőkből, a soronkénti – fény és hang hibakijelzőkből, valamint az üzemeltető erőgép vezetőfülkéjében lévő monitorból állnak. Ezek a berendezések az egyszerû – csak az egyes vetőelemenkénti magkihagyást jelző – készülékek mellett fedélzeti komputeres megoldásúak is lehetnek (vetési sebesség, területteljesítmény kijelzés, üzemóra-számlálás, kiadagolt magmennyiség megadása stb.).



A táblázatban az elmúlt évben a legnagyobb darabszámban forgalmazott kukoricavető gépek főbb mûszaki adatai, hazai forgalmazói kerültek feltüntetésre. A felsorolás a gépek alfabetikus sorrendjére és nem az eladott darabszám szerinti sorrendre vonatozik.

Kukorica szemenként vető gépek főbb jellemzői, mûszaki paraméterei és technikai megoldásai

1. táblázat



Mutatók megnevezése



Mutatók értékei/lehetséges mûszaki megoldások



Jellemző paraméterek



Munkaszélesség



(1,5) – 3,0 – 4,5 – 9,0 – 9,14 – (13,5) [m]



Sorok száma



4 – (5) – 6 – (7) – 8 – (9) – 12 – (18) [db]



Jellemző sortávolságok



(30) – (37,5) – 70 – 75 – 76,2 – (80) [cm]



A magtartály térfogata (elemenként)



21 – 58 [dm3]



A vetőgépek tömege



340 – 5135 [kg]



Teljesítményigény



20 – 150 [kW]



Üzemeltetési sebesség



~ 6 – 12 [km/h]



Átlagos üzemi teljesítmény



~ 1,0 – 8,0 [ha/h]



Jellemző mûszaki megoldások



Traktorkapcsolat



függesztett v. vontatott



Vetési mód



szemenkénti



Vetőszerkezet rendszere



mechanikus v. pneumatikus (szívó v. nyomó légáramú)



Vetőszerkezet hajtása



járókerékről (központilag) v.



soronként, elemenként elektromos motorokkal



Csoroszlya kialakítás



tárcsás (ikertárcsás) v. csúszó(késes)



Magtovábbítás módja



gravitációs v. nyomólégáramú



Adagolás és elosztási módok



soronkénti adagolás és elosztás, vagy



központi adagolás soronkénti elosztás



Magtartály kialakítás (elhelyezés)



soronként (elemenként) v. a vetőgépen központosítva



Mélységállítási módok



mechanikus v. kombinált (mech.+hidr.)



Nyomjelzők kialakítása



tárcsás v. ékes (lándzsa alakú)



Nyomjelzők mûködtetése



mechanikus v. hidraulikus úton



Kiegészítő berendezések



mikrogran. és mûtrágya kijuttató + herbicid kijuttató, vetésellenőrző berendezés



Vetőelem összeállítása



normál (hagyományos) v. mulcs vetéshez, direktvetéshez



Talaj visszatömörítés



gumi nyomókerék, fogazott v. sima „V” nyomókerék, MONOFLEX v. FARMFLEX tömörítőkerék, stb.



Gerendely kialakítás



merev (fix) és egy v. két oldali teleszkópos, horizontális v. vertikális összecsukás





Kukorica szemenként vető gépek főbb mûszaki adatai és hazai forgalmazói

2. táblázat



Vetőgép gyártó és típus (család)



Sorok



száma



Munka-szélesség



A gépek



tömege



Teljesítmény-igény



Gyártó



ország



Hazai forgalmazó(k)





(db)



(cm)



(kg)



(kW)





 



AMAZONE ED 301/901



4-6-8-12



300-900



690-2000



50-120



Németország



IKR Rt.



ACCORD Optima (NT)



3-4-5-6-8-9-12



300-930



700-1980



44-110



Németország



KVERNELAND Hungária Kft.



BECKER Aeromat M



4-6-8-12



225-825



580-3150



60-100



Németország



Vektor Rt.



BREVIMACC MS 4100/8230 ES



4-6-8



300-600



450-1440



37-75



Olaszország



AGRÁCIÓ Kft.



GASPARDO Dorada (SI; SP; ST)



4-6-8



300-600



600-2375



40-90



Olaszország



INTERAT Rt.



INO A4R; 6R; 12R; 18R



4-6-12-18



300-1350



460-1300



38-100



Szlovénia



AGROSET Bt.;



AGRO-SAT 2000 Kft.



JOHN DEERE 1710; 1730; 1750; 1760



6 (+3 – +5) 12



457-914



1300-4660



60-130



USA



KITE Rt.



KLEINE Multicorn, (Syncro-drive)



4-6-8-12



300-930



500-2400



43-110



Németország



RAIFFEISEN Agrárház Kft.



KUHN Maxima; Planter 2; Junior



6-8-12



450-900



720-2430



48-120



Franciaország



IKR Rt.;



KITE Rt.



KÜHNE Cyclon



6-12



457-914



2625-5135



75-105



Magyarország



KÜHNE Rt.



MASCAR Futura (Maxi); Futura



4-5-6-8



300-900



570-1650



35-110



Olaszország



AGRIFER 21 Kft.



MONOSEM NG (Plus Pro); NX



4-6-8-12



300-910



572-3740



44-150



Franciaország



AXIÁL Kft.



PRECISA P (-T; XL; XL-T)



4-5-6-8-12



300-600



250-1370



60-150



Olaszország



VEKTOR Rt.



SFOGGIA Delta; Gamma, Sigma



4-6-8-12



280-850



340-2600



30-103



Olaszország



AUDITKER Kft.;



DANUBIUS-MARKET Kft.



SP; SPC; SPCC



4-6



280-450



400-1000



20-59



Románia



AGRÁCIÓ Kft.;



HANKI-KER Kft.



VOGEL-NOOT Master (P)



4-6-8-12



230-850



620-1590



45-103



Ausztria



VOGEL & NOOT



Mezőgépgyár Kft.

Megjegyzés: Forrás: Mezőgazdasági gépek katalógusa, 2003.

A cikk szerzője: Dr. Fûzy József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!