GALERA - A JÓL LÁTHATÓ GYOMIRTÁS

Agro Napló
Magyarországon a repce fõ gyomirtási idõszaka tavasszal érkezik el. A kétszikû gyomok közül a legveszélyesebbek a ragadós galaj, a mezei acat és az ebszikfû.

Ellenük itt a legújabb és legmegfelelőbb gyomirtó szer, a Galera*. Hogyan használjuk tavasszal?



Ragadós galaj. A ragadós galaj a 3–6 levélörvös állapotában a legérzékenyebb a kezelésre, amikor a szer hatékonysága 95–99%. A ragadós galajjal fertőzött területeken a Galera-kezelést ne a kultúrnövény fenológiájához igazítsuk, hanem az első gyomirtásra alkalmas időpontban védekezzünk.



Mezei acat. A Galera a mezei acatnak nem csupán a föld feletti részét, hanem a gyökérzetét is elpusztítja. A mezei acat elleni védekezésnél a legfontosabb szempont, hogy minél több gyomnövény hajtson ki. A kezelésnél ügyeljünk a minél jobb permetléborításra, a védekezést úgy időzítsük, hogy a gyomok még ne legyenek takarásban.



Az ebszikfû, egyéb székfû- és pipitérfélék elleni védekezést a ragadós galajnál már említettek szerint az első gyomirtásra alkalmas időpontban végezzük el. Addigra a gyomnövények túlnyomó többsége már kikelt és a repce sem borítja annyira a talajt, hogy takarná őket.



Napraforgó árvakelés, parlagfû, szerbtövis, libatop, disznóparéj ellen szintén jól alkalmazható a Galera.



Felhasználási javaslatok:



1. A Galera tavasszal a repce virágbimbóinak megjelenéséig alkalmazható 0,35 l/ha dózisban.



2. Ügyeljünk arra (hormon típusú szerről van szó!), hogy a kijuttatáskor a hőmérséklet +10°C felett legyen. Ne kezeljünk várható fagyok előtt és fagyos napok után 2–3 napig.



3. A Galera nagyon jól kombinálható más készítményekkel: az egyszikû gyomok ellen a Perenal*, a rovarkártevők ellen a Nurelle D* felhasználását javasoljuk. Akik tavasszal is végeznek regulátoros kezelést, azok használják a Galera + Folicur Solo** kombinációt. A folyékony mûtrágyát alkalmazó gazdaságok egy menetben a Galerát is kipermetezhetik, így egy kijuttatási költséget megtakarítanak.



Ha a Galera felhasználásával kapcsolatban további kérdései lennének, kérjük, keresse területi munkatársainkat bizalommal, örömmel segítenek Önnek!



Szabó István,

(06 30) 9966 371

Dow AgroSciences



*A Dow AgroSciences LLC bejegyzett védjegye;

** a Bayer Cropscience bejegyzett védjegye

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!