Elõszó

Agro Napló
Agrártörténelmünket ismerõk számára tudott, hogy a növénytermesztés elõrelépését mindig megelõzte a növénynemesítés, a biológiai alapok felhasználásának fellendülése. Különös jelentõsége van ennek napjainkban akkor, amikor fokozottan kell megharcolnunk a piac megszerzéséért és megtartásáért.

Az EU csatlakozás, a határok megszûnése és az áru szabad mozgásának lehetősége előnyt jelenthet, ha élni tudunk ezzel. Ehhez azonban olyan minőséget kell előállítani, amit igényel a piac. Ez pedig csak úgy oldható meg, ha az igényeket kielégíteni tudó fajták vetőmagját vetjük el. Cél tehát az igények felismerése, ehhez szükséges fajták kiválasztása, ezek vetőmagjának felhasználása, és így piacképes áru előállítása. Mindez első olvasatra nehéz feladatnak tûnik, pedig ez nem igaz. Nyitott szemmel és füllel kell járni, befogadni a becsületes termeltetők, integrátorok ajánlatait és kihasználni a tudás adta lehetőségeket. Ezeket a lépéseket azonban nemcsak meg kell tennünk, de muszáj is, mert ha nem lépünk lemaradunk abba a versenyben, amit az EU piac számunkra, mint lehetőséget biztosít.

Az ismeretszerzés jó módszere a nyári fajtabemutatók figyelemmel kísérése és a téli, kora tavaszi „vetőmagbörzék”. A forgalmazó cégek kínálatát átnézve, termeltetési lehetőségeket megkeresve tehetjük meg az első lépéseket versenyképességünk érdekében.

Ezúton kívánom e Vetőmagbörze olvasóinak, hogy találják meg azokat a lehetőségeket, melyek a talpon maradást, előrelépést biztosítani tudják.

A cikk szerzője: dr. Hullán Tibor

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!