Hatékony gyomirtás az egyszikûek ellen

Agro Napló
A világ mezõgazdasági termelésében az egyik legfontosabb technológiai elem a gyomirtás, mely a termesztés sikerét nagymértékben befolyásolja.

A gyomnövényként károsító növényfajok száma több ezerre tehető, jóllehet ebből mindössze néhány tekinthető világviszonylatban veszélyesnek. Ha megnézzük, hogy ezek a növényfajok mely növénycsaládokból kerülnek ki, azt tapasztaljuk, hogy mind a világ, mind hazánk gyomnövényeinek döntő többsége (több, mint fele) a pázsitfûfélék (Poaceae/Gramineae/) és a fészekvirágzatúak (Asteraceae/Compositae/) családjába tartoznak.


A pázsitfû-félék között számos olyan gyomnövényként károsító faj is megtalálható, amelyek az országos gyomfelvételezések során jelentős kárral fenyegető, veszélyes gyomnövényeknek tekinthetők. Kétszikû kultúrnövényeink egyszikû-mentesítése szelektív egyszikûirtókkal (graminicidek) megoldható. Az engedélyezett készítmények között azonban hatékonyság és ár tekintetében vannak különbségek.

Az előttünk álló tavasz során számos gyomirtási problémára kell ismét gazdaságos és hatékony megoldást találnunk. Az évek óta megbízható és jól bevált Agil 100 EC az idei évben is a gazdálkodók rendelkezésére áll. Hatóanyaga, a „FOP”-ok családjába tartozó propaquizafop a növényekben az Acetil-koenzim-A-karboxiláz enzim gátlásán keresztül blokkolja a zsírsavak bioszintézisét. A zsírsav-bioszintézis elsődleges helye a növényben a kloroplasztisz, ezért az Agil 100 EC-t a növények zöld felületére, a levelekre kell kijuttatni (levélherbicid). A hatás az osztódó szöveteknél jelentkezik először a hajtáson és a gyökereken egyaránt. Az Agil 100 EC a kijuttatás után egy órán belül felszívódik a levelekbe, ahonnan továbbszállítódik a növény különböző részeibe. Néhány napon belül a növekedés leáll, a fiatal levelek elsárgulnak, majd kb. 10–20 nap múlva az egész növény összeomlik.

Jó hatással rendelkezik a magról kelő és az évelő egyszikûek ellen is. Kiemelkedő a hatása a fenyércirok magról kelő és évelő alakja ellen, jól irtja a vadköles, kakaslábfû, tarackbúza és muhar fajokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az évelők újrahajtása az

Agil 100 EC alkalmazását követően minimális.

Az eredményes gyomirtás feltétele az egyszikûek esetében is a megfelelő időzítés. Optimális állapot a magról kelők esetében a 1–3 leveles, évelők esetében a 15–20 cm-es fejlettség. Az egyéves gyomnövények az említett stádium után gyökérváltáson esnek át. A 3 leveles kor után a csírakori gyökereket valódi gyökerek váltják fel, mely megnehezíti a gyomnövény irtását. Ez esetben magasabb dózist kell alkalmaznunk. Évelők esetében célszerû megvárni a levélfelület kialakulását. A nagyobb levélfelület lehetővé teszi megfelelő mennyiségû hatóanyag felvételét, ami a talajban lévő szaporítóképletekhez eljutva megakadályozza az újrahajtást.

Az Agil 100 EC alkalmazása minden kétszikû kultúrában (napraforgó, repce, cukorrépa, burgonya stb.), valamint a hagymában engedélyezett. Repcében, amennyiben az őszi gyomirtás elmaradt, vagy az egyszikûek (gabona árvakelés) ellen nem mutat kellő hatékonyságot, már kora tavasztól kijuttatható. Kimondottan ajánlott olyan helyekre, ahol a magról kelők mellett évelő egyszikûek is találhatók.

A dózis megválasztásánál fontos szempont az, hogy a területünkön milyen egyszikûek találhatók. Árvakelésû gabonafélék esetében 0,4 l/ha dózis elegendő, ami hûvös időben is megfelelő hatást biztosít. Az Agil 100 EC adalékanyagot gyárilag tartalmaz, ezért azt nem kell a permetléhez keverni. Kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé elsodródása esetén környező egyszikû kultúrnövények is károsodhatnak.

A cikk szerzője: Dr. Lukács Domonkos

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!