Réz vagy arany?

Agro Napló
Helyes táplálkozással, a vitaminok napi bevitelével a betegségek kialakulásának kockázata csökkenthetõ az ember esetében.

Ugyanígy van ez a növényeknél is. A jó kondícióban tartott, okszerû táplálásban és a prevencióra alapozott növénykímélő növényvédelemben részesített kultúrnövényünk kevésbé lesz fogékony a betegségekre, az időjárási körülmények és a kártevők okozta stressz helyzetekre. Ha viszont ez bekövetkezik, a gondosan táplált növény könnyebben és gyorsabban kiheveri.

A prevenciónak a kondíció biztosításával óriási jelentőssége van a magas minőségi és mennyiségi paraméterekre törekedő növénytermesztésben! Hogyan biztosítsuk ezt? A Magyar Kwizda kultúrákra adaptált „Táplálunk és védünk” Programjával!



A LIEBIG-féle „Minimum törvény” kimondja, hogy a termésprodukció nagyságát a vizsgált termesztési tényezők közül az határozza meg, amely az adott időpontban minimumba kerül. Melyek ezek? Elsősorban a környezeti tényezők, mint pl. a csapadékviszonyok, a hőmérséklet, a légnedvesség, talajnedvesség stb. Másodsorban a gyomkonkurencia, a kártevők és kórokozók által okozott fertőzések. Az elmúlt években a környezeti tényezők mellett a talajok kiürült mikroelem-készletének következményeként a gabonatermesztésben minimumtényezőként jelentkezett a réz. Gabonafélékben a réz hiányának tünete általában már a bokrosodás után jelentkezik: a levélcsúcsok kifehérednek, a levelek keskenyek maradnak, és bepödrődnek, lankadttá válik a növény. Későbbi tünetként jelentkezhet a kalász végének kifehéredése (fehérkalászúság), mely esetben a kalászkákban csak léha szemek találhatóak meg. Súlyosabb rézhiány esetében a virágzás és a termésképződés is elmaradhat.



A réz nagyon fontos biokémiai funkciókat tölt be a növények életében: nélkülözhetetlen az oxidáz-enzimek katalizálásában, zsírsavak hidroxilációjában, része a fotoszintetikus elektrontranszportnak, valamint hozzájárul a klorofill és más színtestek stabilitásának megőrzésében. Fontos szerepet játszik továbbá a növények fehérjeszintézi-sében, és szénhidrát-anyagcseréjében. Mivel a réz a kloroplaszt fehérje, a plasztocianin egyik alkotójaként a két fotokémiai rendszer közt létrejövő elektrontranszport folyamatosságát biztosítja, így közvetlenül a növények fotoszintetikus aktivitásának fontos alkotóeleme. Vagyis rézzel jól ellátott kultúrnövényünk vizuálisan is üdébb, zöldebb színû. A levelek és a szár a kezeletlenhez képest tovább maradt zöld (1. ábra), amely az asszimiláták hosszabb idejû szállítását teszi lehetővé a generatív szervek felé. Ez a tenyészidőszak-megnyújtás (1 hét–10 nap) számunkra a termés mennyiségének növekedésében (2. ábra), és a minőség javulásában jelentkezik.



A mikroelemek pótlásában nagy szerepe van a levéltrágyázásnak, hiszen ha az elmúlt évtizedben kimerített mikroelemkészleteket a talajon keresztül szeretnénk feltölteni, a lekötődések és a kimosódási veszteségek miatt 10–20-szoros dózisban kellene kijuttatni, míg egy kiváló levéltrágyával a növény igényeihez igazított összetételben biztosíthatjuk számára. Nem is beszélve arról, hogy néhány mikroelem, mint pl. a réz is, nehezen mozog a növényben a levelek felé, ahol kezdeti hiánytünete jelentkezik. Kedvezőtlen időjárási körülmények között hatékonyan, és gyorsan csak levéltrágyázással tudjuk táplálni a növényünket, hiszen annyi csapadék sincs, amivel a fejtrágya a gyökérzónáig eljusson. Ezért kell levélen keresztül pótolni a rezet a gabonafélék esetében is!



A rézhiány tünetétének megelőzésére, illetve a fotoszintetikus aktivitás növelésére a Wuxal® Szuszpenziós levéltrágyacsalád új tagja, a Wuxal® Réz a legalkalmasabb. 70 g/l mennyiségû kelatizált réztartalmával (1 ha területről egy átlagos 5 t/ha nagyságú terméssel 30–50 g rezet vonunk ki a talajból), egyedülálló a piacon. Kijuttatását a gyomkonkurencia gyors és hatékony kikapcsolásával, a Granstar® Combi-val történő gyomirtással egy menetben javasoljuk 1 l/ha -os dózisban. A termék minden gyomirtó szerrel a keverhető, valamint permetezéstechnikai adalékanyagai révén kiváló levéltapadási, és egyenletes permetlébevonat-képzési tulajdonságok jellemzik.



A tenyészidőszak további nyújtására az Agriplant® Kalászos vízoldható mûtrágyával van lehetőségünk, amely szintén emelt mennyiségben tartalmazza a rezet. Kijuttatását az Eminent® gombaölő szerrel egy menetben javasoljuk 5 kg/ha adagban. Mivel az Eminent vizes bázisú azol készítmény, keverési probléma és perzselési veszély nem áll fenn.



A tenyészidőszak megnyújtása a fent leírt módon maximum 3000 Ft/ha ráfordítást jelent, hozadéka azonban sokszorosa ennek.



A mondás szerint a májusi eső ugyan aranyat ér, a jövedelem növelésében azonban a Wuxal Réz és az Agriplant Kalászos is hasonló színben pompázik.









A cikk szerzője: Dr. Antal Anikó

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Lipicai nemzeti kincs

A Lipicai nemzeti kincs

„Nemzeti büszkeségünk a Lipicai ménes, amely Szilvásváradon igazi otthonra talált” – mutatott rá az agrárminiszter a Szilvásvárad a Lovak Szolgálatába...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!