2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gép-Mix – a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával – 2014 június

Agro Napló
- A klímarendszer tisztításának és karbantartásának fontossága - Az Amazonen-Werke átlépte az 500 millió eurós határt - Challenger, avagy 28 év a gumihevederes technológia élén - CLAAS TRAKTORON BALLAGTAK A VÉN DIÁKOK - Kiegészíti az 5-ös szériát a Deutz-Fahr - Újdonság: EUROCAT 272 és 312 dobos kasza

  

A klímarendszer tisztításának és karbantartásának fontossága

A légkondicionáló rendszer ideális élettér baktériumok, gombák és más mikro-organizmusok számára. A rendszer folyamatos tisztításának híján pedig az erőgép kabinjába kikerülő kis élősködők, akár allergén reakciókat is kiválthatnak. Így fordulhat elő, hogy a gépkezelő, egy-egy klímával rendelkező erőgépben munka közben, illetve után tüsszögéssel, köhögéssel, rosszabb esetben szemgyulladással küszködik. De hogyan is kerülnek be a rendszerbe ezek a nem kívánt vendégek - Sajnos igen egyszerűen: a működés alapvető velejárója. A hideg hőcserélő egységen - az ún. elpárologtatón- átáramló meleg, környezeti hőmérsékletű levegő lehűl, mielőtt az a kabinba kerül. Az elpárologtatón a levegő lehűlése következtében lecsapódik a pára majd az összegyűlt víz kifolyik az erőgép kondenzvíz elvezető csövein keresztül. A pára egy része viszont ott marad az elpárologtatón, a sötét és nedves környezet pedig melegágya a nem kívánt élősködők szaporodásának.

A rendszeres karbantartás és tisztítás fontos, a gép üzemszerű működésének biztosítása érdekében, valamint a fent megnevezett kártevők eltávolítása/megelőzése miatt. A sűrűn lemezelt hőcserélő felületén valamennyi por, vagy szemcse - a sűrű lemezelés miatt - megakad. Az eltömődött lemezeken nem tud akadálytalanul keresztüláramolni a levegő, ami a klíma hibás működését fogja eredményezni és időről időre csökkenti a rendszer hatékonyságát. Az üzemszerű működés szempontjából fontos a szárítószűrő cseréje a gépkönyvben meghatározott ciklus időben vagy, a gép használati helyétől függően. Ilyenkor új gázt és olajt kap a rendszer. Minden tisztítás vagy karbantartás alkalmával cseréljünk kabinszűrőt amennyiben annak állapota indokolja. A tisztítás mellett szükség van a gép paramétereinek, valamint nyomás értékeinek ellenőrzésére is, amit az Invest Gépkereskedelmi Kft. szerelői nyomásmérő műszerekkel, valamint hőmérővel végeznek, annak megállapítására, hogy a klíma megfelelő munkapontban dolgozik-e, és hogy a működési paraméterek a megkívánt értékeken belül helyezkednek-e el.

A klíma karbantartása a hosszú életű működés szempontjából rendkívül fontos, ezért javasoljuk az évenkénti legalább kétszeri alkalom meglétét. Új erőgépek esetén a garanciát is ezeknek a karbantartásoknak a meglétéhez kötik, így szükséges a garancialevélen vezetni ezen beavatkozások időpontját is. A klímaberendezés karbantartását bízza az Invest Gépkereskedelmi Kft. szakembereire, akik megfelelő tudás révén a legmegfelelőbb karbantartási ajánlatokkal állnak az Önök rendelkezésére az ország bármely pontján.

Robotka Norbert

szervizmérnök

Invest Kft.

 

Az Amazonen-Werke átlépte az 500 millió eurós határt

Az Amazonen-Werke a 2013-as gazdasági évben forgalmát egyértelműen növelni tudta, és első ízben lépte át a 500 millió eurós értékesítési határt. Az 515 milliós rekordérték 12%-kal magasabb mint az előző évi 2012-es (460 millió) adat.  

Az értékesítési növekedéssel párhuzamosan az állandó alkalmazott Amazone-dolgozók száma is emelkedett 1800 főre. Az export aránya továbbra is 80%, a kutatás-fejlesztés kiadásai a forgalom több mint 5%-a. Az értékesítés szempontjából a legértékesebb piacok Németország, Franciaország, Oroszország, Lengyelország, Anglia és Skandinávia. A német piacon az Amazone az előző év magas értékesítési szintjét tovább tudta növelni. Komoly erősödést értünk el többek között a Baltikum országaiban, Spanyolországban és Romániában.  

Az egész világra kiterjedő értékesítés különösen az Amazone növényvédő-permetezőgépek szegmensben emelkedett átlagon felül. De további területeken is növekedtek az értékesítés számai, mint például a műtrágya-technika, talajművelőgépek, vetés- és kommunális technika.  

„Rendkívül örülünk annak a ténynek, hogy a nagyon jó 2012-es év után képesek voltunk a forgalmunkat tovább növelni és ezzel a szakma átlaga fellett teljesítettünk“ – így értékelték az Amazone ügyvezetői, Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer a 2013-as gazdasági évet. Ez egyrészt az általános piaci helyzetre, másrészt arra is visszavezethető, hogy az Amazone csoport folyamatosan az üzemek kiépítésébe és az új munkagépek fejlesztésébe fektetett be.  


Így a 2013-as üzleti évben kereken 25 millió euró összeg került a további kapacitás-növelésbe. A legnagyobb tervek közé tartozik a 120 munkahelyes, az Amazone mérnököknek létrehozott technikai-műszaki központ felépítése Hasbergen-Gasteban, melyet 2014. február közepén avatunk fel. Hasbergen-Gasteban 2013-ban ezen kívül kiépült a 1,75 hektáros, 570 állású dolgozói parkoló. Lipcsében jelenleg folyik az eketermelés részére az új gyártócsarnok építése, a leedeni telephelyen zajlik a logisztika részére 3000 m2-en a bővítés.  

Az Amazone bővítette a szerviz- és vevőszolgálati kapacitásait is. Nem csak a dolgozók számát növeltük, hanem az Amazone értékesítő partnerek számára is bővítettük az oktatási ajánlatokat. Újdonságként vezette be az Amazone ezen a területen az E-Learning-et. Az E-Learning lehetőséget biztosít arra, hogy személyi számítógépen vagy táblagépen interaktív tréning segítségével komplex munkagépek használatát lehessen gyakorolni üzemidőn kívül is.    

Az oroszországi Samara GAG Eurotechnika gyártóüzemben az Amazone-csoport a részesedést teljes mértékben átvette, és egyedüli tulajdonossá vált. Ebben a gyárban az Amazone ezenkívül egy új vállalati központi épületet épített fel. További intézkedésként Saratovban egy új Amazone-Eurotechnika képviselet nyílt. A GAG Eurotechnikával, mely időközben a nem önálló agrártechnika legnagyobb belföldi gyártójának számít Oroszországban, az Amazone-csoport ügyvezetői nagyon jó pozíciót látnak elsősorban a közép- és hosszútávú perspektívákban Kelet-Európában.  

Új üzleti terület és termékfejlesztés

Termékoldalról az Amazone a 2013-as Agritechnika szakkiállításon, mely a világon a mezőgazdasági technika vezető kiállítása, ismét újdonságok sokaságával lépett a piacra. Nagyon komoly volt az érdeklődés az újonnan fejlesztett Cayron váltvaforgató eke iránt. Az új ekének nagy a stratégiai jelentősége, mert így az Amazone a forgatásos talajművelés részére is kínál technikát, ezzel pedig teljes programmal rendelkezik a professzionális növénytermesztéshez. Ugyanakkor az Amazone ezzel a programbővítéssel – pontosan 150 évvel a Rud. Sack cég alapítását követően – tovább folytatja a talajművelési technika hosszú és sikeres hagyományát a lipcsei telephelyen.  


A 7 m fogásszélességig kínált Cenius TX-kultivátorok és a Cirrus 03 vetőgépek új sorozatával az Amazone 2014-ben új termékprogrammal jelenik meg a kultivátorok és nagy területteljesítményű vetőgépek szegmensben. További fontos újítások voltak a nagyobb és továbbfejlesztett Pantera 4502 típusú növényvédő önjáró munkagép valamint a XTill-VT Strip Till eszköz mint a sávos talajművelés professzionális megoldása. Már az év elején bemutatta az Amazone Párizsban a Sima 2013 mezőgazdasági kiállításon az új ZA-TS műtrágyaszóró sorozatát. Az Amazone ZA-TS típussal az Amazone kibővítette termékpalettáját az új, akár 52 m fogásszélességű  ISOBUS-szórógéppel, mely a precizitás, pontosság, átütőerő és kezelési komfort tekintetében új dimenziókat nyit.  

 

Számos újdonságot mutat be az Amazone az érdeklődők számára a 2014-es Amatechnica házi-vásáron, gyakorlati használat közben. Ez a gazdáknak, bérvállalkozóknak és értékesítő partnereknek szóló rendezvény 2014. május 22-én lesz a hasbergen-gastei gyárterület körül.  

Prognózis és tervek 2014-re 

2014-es üzleti évre vonatkozó értékesítési prognózis tekintetében az Amazone ügyvezetői a jelenleg ismeretes piaci alakulás miatt óvatosak. Tekintettel erre kis mértékű piaci csökkenés várható. Ezzel egyidőben bizakodóak is, hogy az Amazone-csoport további növekedése nem csak az általános piaci alakulástól függ, hanem az új termékekbe történő befektetésektől is, mely a gyártást és az új piacokat élénkíteni fogja.  

Legfőbb célként az Amazone ügyvezetői a tartós növekedési pályát határozták meg. A hagyományos piacokon sok potenciál van még ahhoz, hogy a forgalmat új termékekkel, mint például ekével tovább lehessen fokozni. Az értékesítés növekedésének további lehetőségei kínálkoznak elsősorban az export területén új piacok nyitásával pl. Afrikában vagy Kínában.  

Ezzel párhuzamosan a gyártási kapacitásokat valamint a szerviz és vevőszolgálati területeket 2014-ben is tovább kell fejleszteni. A tervek között szerepel többek között egy új festőberendezés kiépítése a hude-altmoorhauseni telephelyen – a kétszámjegyű milliós befektetés az eddigi legnagyobb mértékű egyedi beruházás a vállalat történetében. Lipcsében el fog kezdődni a Cayron-ekék gyártása, Hasbergen-Gasteban a ZA-TS műtrágyaszórók gyártási kapacitását fogjuk kiépíteni.


Challenger, avagy 28 év a gumihevederes technológia élén

A Challenger új zászlóshajója, a 438 lóerős MT775E a 2013-as Agritechnica kiállításon került bemutatásra, nem kis szenzációt okozva. A nagy érdeklődést  nemcsak annak köszönhette, hogy ez a modell jelenleg a legerősebb gumihevederes Challenger traktor az egész sorozatból. Közrejátszott az attraktív matt fekete, “Lopakodó” lakkozás is, amely akkora tetszést aratott a vásáron, hogy a Challenger úgy döntött: limitált szériaként 28 traktort gyárt ezzel a különleges külsővel megünnepelve azt, hogy a gazdák és a szállítók már 28 éve élvezhetik a Challenger gumiheveder előnyeit.

“A “Lopakodó” név kifejezetten illik az új MT700E szériához tartozó gumihevederes traktorra,” - mondja Luca Cattani, a Challenger európai, közel-keleti és afrikai régiójának Termék menedzsere. “Alig rázkódik, halkan, egyenletesen mozog a terepen és alig hagy nyomot.” A Lopakodó széria tagjai egytől egyig matt fekete lakkozásúak és 1-től 28-ig számozott példányok. Nemrég gördültek le a gyártósorról a minnesotai Jacksonban, az első európai példány június végén érkezik, készen a betakarítás utáni munkálatokra .

A Lopakodó széria egyes számmal ellátott, széles hevederes változata az Egyesült Királyságba érkezik majd. “A széles, hosszú heveder a többi traktorhoz képest kisebb kerékcsúszással mozog, ami fokozza a a hatékonyságát, ráadásul költséghatékonnyá is teszi az üzemeltetést.” - magyarázza Oláh Gergely, a Challenger európai, közel-keleti és afrikai régiójának termékmarketing specialistája . - “Általában ez a fő indok, amiért a vásárlók elsőre vonzónak találják a koncepciót, ezután tapasztalják, hogy a lánctalpak nemcsak hatékonyabban dolgoznak a kerekes gépeknél, de további megtakarításokat is hoznak.”

Az MT775E Lopakodó új értelmet ad a kezelői kényelem fogalmának. A Nightbreaker HID (ismertebb nevén xenonlámpa), mely páratlan láthatási viszonyokat és menetkényelmet biztosít minden gumihevederes traktornak, alapfelszereltségnek számít a szériában. A nagy teljesítményű rádió kormánykerékről vezérelhető. A modell fűthető és szellőztethető üléssel is kérhető.

Az AGCO Jackson városban található gyára 2012-ben lett újraépítve, hogy a legújabb technológiájú mezőgazdasági gép gyártást és összeszerelést biztosítva megfelelhessen a legmagasabb szintű minőségi szabványoknak. Minden traktor szigorú teszten és minőségi ellenőrzésen megy keresztül mielőtt megkapja a “büszkeséggel gyártva” pecsétet.

Challenger MT700E Széria:

 

MT755E

MT765E

MT775E

Engine: AGCO POWER

AP98-4

AP98-4

AP98-4

Névleges teljesítmény* @ 2,100 rpm

355 LE

381 LE

405 LE

Max. Power* @ 1,900rpm

384 LE

411 LE

438 LE

Max torque*  @ 1,500rpm

1685 Nm

1808 Nm

1921 Nm

* ECE R120 approval pending

 

  

CLAAS TRAKTORON BALLAGTAK A VÉN DIÁKOK

A jánoshalmi VM ASzK Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium mezőgépész technikus diákjai múlt héten, méltó módon, traktoron búcsúztak iskolájuktól. 

A jánoshalmi VM ASzK Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium több mint 80 éve az ország egyik meghatározó mezőgazdasági oktatási intézménye az ifjúsági és felnőttképzés terén. Múlt héten cégünk mezőgépész technikus gyakornokai elballagtak, persze mezőgépész technikushoz méltón, CLAAS traktorokon.

Horváth Martin, Dömötör Zoltán és Kókai Gábor technikus gyakornokok két évet töltöttek el az AXIÁL Kft. műhelyében és ma írásban is bizonyíthatják elméleti és gyakorlati tudásukat. Gyakornokaink közül ketten tovább is szeretnék mélyíteni tudásukat: beadták jelentkezésüket a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki karára, és ha itt is végeztek, szeretnének majd az AXIÁL Kft.-nél elhelyezkedni.

Sok sikert kívánunk a szóbeli vizsgákhoz is!


Forrás: www.axial.hu

Kiegészíti az 5-ös szériát a Deutz-Fahr

A Deutz-Fahr bemutatta az 5G és 5D szériát május 22-én. Kategóriájának legnagyobb tagja az 5G széria, amelyet a sokoldalú kezelhetőség, a komfort, a dizájn és az új, kifejezetten a mezőgazdásági felhasználásra tervezett FARMotion motorral alakítottak ki.  Az új 5D szériát a kezelhetőség, a manőverezhetőség jellemzi és megtalálhatók benne a FARMotion motorok, valamint az Agroplus motorok legújabb változatai.

Az 5G széria esetén összesen 11 mode  ll érhető el, 6 különböző motorral 75-110 Le között, míg az 5D szériában 4 modell áll rendelkezésre 75-102 Le között.




Nagyításhoz katt a képre!

 

Újdonság: EUROCAT 272 és 312 dobos kasza

Építve a dobos kasza technológiára, a Pöttinger kiegészíti termékkínálatát az EUROCAT 272 és 312 kaszákkal. Továbbá az EUROCAT 272 ED elérhető verőujjas szársértővel is. A dobos kaszák ismertek az eltömődés-mentes, tiszta munkáról. A Pöttinger dobos kasza technológia az egyenletes anyagáram és a tiszta vágás specialistája.

Az új EUROCAT 272 és 312 doboskaszák munkaszélessége 2,7 m és 3,05m. Legfontosabb jellemzője ezeknek a kaszáknak, hogy egységesen hidraulikus felfüggesztéssel kapcsolódnak az erőgéphez. Szállításkor a kasza 115 fokban hidraulikusan felhajtható. Mindhárom modell hidraulikus tehermentesítéssel szerelt. A kasza tehermentesítése és emelése különálló rendszerrel működik.

A könnyű karbantarthatóság különösen fontos a Pöttinger számára, így a kaszát ennek megfelelően alakították ki. Az új EUROCAT 272 és 312 kaszák minden körülményhez igazodó rendalak képzést tesznek lehetővé négy különböző lehetőséggel.


  

Olvasta már?

Megkezdődött a lengyelországi Staltech talajművelő gépek magyarországi forgalmazása

Az Invest bemutatja MAXXUM CVX HATÉKONY TELJESÍTMÉNY FOKOZATMENTES VÁLTÓVAL

A közelgő aratás utáni tarlóhántásra a Pap-Agro Kft. kiváló minőségű rövidtárcsa kínálata

Dupla jubileumi születésnap az Amazonenál

Ádám és Társa Kft. rozsszéna kondícionálás

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!