2024. április 29. hétfő Péter

Díjazzák a szakértelmet

Agro Napló
Hagyomány, megbízhatóság, szakmaiság – e fogalmak a Hódmezővásárhelyen 21. alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok mottói. Előző lapszámunkban hírt adtunk a nagydíjjal kitüntetett termékekről, cikksorozatunk második részében következzenek a díjazottak.

Az agrárium egyik legfontosabb kiállítása – ahol a szakma legjobbjai találkozhatnak, oszthatják meg tapasztalataikat egymással – évtizedek óta nem enged a színvonalból. A hagyományosan Szent György napján megrendezett eseményen nem kevés olyan kiállítóval találkozhatunk, akik nem csak minden évben jelen vannak, de már a jövő évi alkalomra is megváltották jegyüket. Fontos ez a kiállítás, hiszen minden résztvevő itt mutatja be legfrissebb innovációját, fejlesztését. Sőt, idén új területeket is megnyitottak a kiállítók előtt – még az is előfordulhat, hogy jövőre már nem férnek el a kiállítás területén.

Nem csak Magyarországról, de határon túlról is érkeztek kiállítók, érdeklődők. Még a messzi Törökországból is. De a környező országok magyar ajkú mezőgazdászai naptárában is kiemelt helyen szerepelnek a Hódmezővásárhelyen megrendezett szakmai napok.

Idén a jövő nemzedéke is képviseltette magát: 274 egyetemista és 1200-nál is több középiskolás látogatott el a kiállításra. Lényeges az ő jelenlétük, hiszen az elméleti oktatás fontos kiegészítő része, hogy bepillantást nyerhessenek az agrárium életébe, működésébe, mindennapjaiba.

A megnyitón felszólalt Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszer biztonsági alelnöke is, aki kiemelte, a technológiai fejlődés követése elengedhetetlen része az agrárium munkájának. „Ma már nem elég, ha a hagyományainkra támaszkodunk – magyarázta az alelnök – szükségesek a legkorszerűbb ismeretek is, amelyekkel kiegészíthetjük azt a tudást, amit apáinktól, nagyapáinktól kaptunk örökül.”

Az alelnök köszöntője után Hódmezővásár polgármestere is szót kapott, aki emlékeztetett: a mezőgazdaság az az ágazat, ami az ország talpon maradását biztosított a vészterhes időkben is. A társadalom tagjai mindig számíthatnak az agráriumra és a benne tevékenykedő gazdákra is.

A polgármestert követte Feldmann Zsolt helyettes államtitkár. „A szakma szeretete, a múlt tisztelete, a jelen munkája és a jövőbe vetett hit – együttesen jelenti azt, megküzdünk a nehézségekkel.” Kifejtette azt is, a kormány számára továbbra is rendkívül fontos az agrárium támogatása, azonban a pályázatok és a támogatási rendszer csak mankóként szolgálhat a gazdálkodók számára. Ha ugyanis az állattartásban tevékenykedők nem fognak össze, a nagyobb cégek könnyen átlépnek rajtuk. Az értékteremtő munkához közös együttműködésre van szükség.

Nézze meg a videókat! 

MAGYAR ÁLLATTENYÉSZTÉSÉRT TERMÉKDÍJ díjazottai

I. Agrárinformatika, Tartástechnológia, Állategészségügy és Szaporodás-biológia kategória

Adexgo Kft., Vitafort Zrt., Experimetria Kft.


Első helyezést ért el az Adexgo Kft., az
Experimetria Kft. és a Vitafort Zrt. közös fejlesztői tevékenységének eredményeként létrejött VITADEX drencselő termékcsalád.

A cég fejlesztésének célja volt, hogy olyan kombinált drencselő készüléket alakítsanak ki, amely hatékonyan alkalmazható az ellés körüli és a laktációs időszak állat-egészségügyi problémáinak megelőzésére és kezelésére. De olyan üzemi monitoring rendszer alapjául is szolgálhat, amely bármely telep számára átfogó szemléletet kölcsönöz a tranzíciós időszak nehézségeinek átvészeléséhez. Így kevesebb időráfordítással dolgozhatunk és az állat fiziológiai megterhelését is csökkenthetjük. A műszer diagnosztikai változata alkalmas lesz a bendőfolyadék mintavételezésre, mellyel pontos információt kaphatunk a bendő állapotáról, így az egyedi kezeléseket is célzottabbá tehetjük, gyorsabban reagálhatunk az esetleges takarmányozási problémákra.” A műszer termékcsalád alapváltozata a kiegészítő takarmányokkal (Drench-GO/Fresh-GO/ Fresh-GO Liquid) már kereskedelmi forgalomban kapható, a diagnosztikai opciós változat értékesítését a cég év végére tervezi.

Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt.

„Minden díjnak nagyon örülünk – kezdte a beszélgetést Szobolevszki Zoltán, a Bonafarm Mezőgazdaság sertés integrációs és kereskedelmi vezetője – hiszen a díj azt jelenti, hogy elismerik mind a partnereink, mind a mi munkánkat és azt a sok energiát, amit ebbe, a győztes pályázat mögött lévő integráció kialakításába fektetünk. Korábban pályáztunk már a jelenleg is jól működő hízó integrációnkkal – most ez egészült ki a koca integrációnkkal, amiért a díjat is kaptuk.” Az emlegetett kategóriában nyert II. helyezés, amit a Bonafarm komplex koca- és hízó integrációjáért kapott. „Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hazai sertéstenyésztők elé olyan programot tudjunk letenni – magyarázza Zoltán –, melyben vagy a malacelőállítás, vagy a bérhizlalás oldalán megtalálják számításukat. A folyamat a koca integrációban szerződött partnerekkel kezdődik, akik előállítják a hízó integrációhoz szükséges malacokat. Ezeket az állatokat a későbbiek során vagy a saját telepükön hizlalják meg, vagy a Bonafarm több mint 120 partnerre alapozott hízó integrációjába helyezzük ki és hizlaltatjuk meg. Ez az a program, amit a pályázati anyagban benyújtottuk.” A program nem csak papíron létezik, hiszen a tavalyi évben indult koca integrációból származó első malacok már meghíztak és le is vágták őket a Pick Szeged vágóhídján. „A fogyasztók megkövetelik, hogy az élelmiszer az előállítási lánc minden pontján nyomon követett és minőségbiztosított legyen. Ennek legjobb és legbiztosabb módja a Bonafarm által kialakított koca és hízó integráció, ahol az alapanyag útja az előállítási lánc teljes folyamatában nyomon követhető. Így tudjuk
biztosítani azt, hogy a fogyasztók elé mindig kiváló minőségű, és egészséges húst tegyünk a polcokra.”

Az érdeklődők és a leendő partnerek minderről a kiállításon is meg-
győződhettek, ahová kocát és süldőt is hozott magával a Bonafarm.

Pro-Feed Kft.

III. helyezést ért el a Pro-Feed Kft. a Nanocid termékével. A budapesti cég kizárólag magyar befektetői háttérrel rendelkezik, 2009 óta nem csak gazdasági haszonállatok takarmányozásával foglalkozik, de a növénytermesztés is profilja részét képezi – így fedve le a mezőgazdaság egy újabb területét. A Nanocid a bakteriális jellegű emésztőrendszeri megbetegedés kezelésében és megelőzésében segít. Alapanyagai a bélszakasz megfelelő szakaszain fejtik ki hatásukat. Így csökken az antibiotikum felhasználás, ezáltal alacsonyabb gyógyszerköltséggel kell számolni. A hizlaldákban kisebb lesz az elhullási százalék. A Nanocid etetésével nem alakul ki rezisztencia.

II. Takarmányozás kategória

Top Feed & Cargo Hungary Holding Zrt.


A Top Feed & Cargo Hungary Holding Zrt. négy termékéért is I. díjat kapott Takarmányozás kategóriában. Az Energodús Lecitin növényi eredetű nyers lecitint tartalmazó takarmánykiegészítők sertések és baromfik részére. A termékbe kevert nyers lecitin természetes eredetű emulgeátor, ami így javítja a zsírok és olajok emészthetőségét. A cég fejlesztésének köszönhetően az amúgy nehezen kezelhető, lekvárszerű anyag zsákból kimérve, könnyedén kezelhető és keverhető a takarmányba.

Az Energodús 40 lecitin egy emulgeátorral kiegészített magas nyers-
zsírtartalmú takarmánykiegészítő, sertések és baromfik részére. Ez a magas nyerszsírtartalmú energiakiegészítő alkalmas rá, hogy gazdaságos megoldást nyújtson a monograsztikus takarmányok energiaszintjének beállítására és emelésére. A termékhez kevert nyers lecitin természetes eredetű emulgeátor, ami az olajok és zsírok emészthetőségét segíti. Csak úgy, mint az előbb bemutatott termék, ez is könnyedén kezelhető, takarmányba keverhető.

A Protemix Dry termékcsalád szárított takarmányt biztosít tejelő teheneknek. A termék folyékony változata tavaly első díjat nyert, idén ezt továbbfejlesztették, a könnyebb adagolhatóság és kezelhetőség érdekében. A tejelő tehenek napi adagjába így gazdaságosan és hatékonyan vihetünk be fehérjét, energiát és egyéb alkotóelemeket, amelyek javítják az állatok étvágyát és egészségi állapotát is.

A Protemix Meladús Dry termékcsalád tagja a porított melasz, amelyet gazdasági haszonállatok részére fejlesztettek ki. Így pedig már zsákból kimérve, könnyedén a takarmányba keverhető.

Tolnagro Kft.

„Amit szeretnek a méhek – FORTEVIT – az első magyar pollenpótló méhtakarmány koncentrátum” –, e pályázati címmel kapott II. díjat a Tolnagro Kft. e kategóriában. Az 1996-ban alakult cég fő tevékenysége állatgyógyászati termékek gyártása, nagykereskedelme, kisállat eledelek, gyógytápok, takarmányok, gyógyászati segédeszközök forgalmazása.

A most kitüntetett terméket az utóbbi évek szélsőséges időjárási viszonyai „ihlették”, amely befolyásolta a méhek által begyűjtött pollen mennyiségét és minőségét. A méhek számára készített termék kielégíti a méhek szükségleteit, de nem szennyezi a mézet. Fehérjetartalma magas, a méhek is szívesen fogyasztják, kizárólag növényi alapanyagokból készül, optimális szemcseméretűre. Ez az első olyan magyar termék, amely alkalmas a virágpor pótlására.

Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.


Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. III. díjat kapott a Vitahorse Szuszpenzió magas huminsav tartalmú ásványi takarmányért, amelyet hobbi és versenylovak számára fejlesztettek ki. Az Alpha-Vet 2008-ban vásárolta meg az Organit Kft.-t, ami huminsavas termékek fejlesztésével foglalkozott növények és állatok számára. „A huminsav megtalálható szinte mindenhol a talajban, viszont kevesen tudják, hogy mire való valójában – magyarázta Molnár Dániel, takarmányozási szakmai vezető. – E természetes gyógyhatású anyag felel azért, hogy a növényekben, a gyökerekben az ásványi anyag felvétele működjön.
Az Organit húsz éve kezdett kísérletekbe ezzel az anyaggal, mi pedig ezt a munkát folytattuk.” Az állattenyésztésben először sertéssel kísérleteztek, és mint kiderült, a huminosav rendkívül jól használható betegség megelőzésére. Nem sok idő telt el, a cég egyre több díjat nyert.
Később lovakon is alkalmazni kezdték ezt a gyógymódot, és egyértelműen kimutatható volt, hogy a versenylovak a felkészülés és a verseny alatt sokkal jobban reagáltak a stresszre. De ellenállóbbak lettek a betegségekkel és környezeti hatásokkal szemben is. A szuszpenziós készítmény alkalmas hobbi és versenylovak számára is, az abrakba keverve pedig erősíthetjük immunrendszerüket, javíthatjuk teljesítményüket. Szebb lesz az állat szőre, javul a vitalitása, a téli hónapokban pedig ellenállóbb a betegségekkel szemben.

MAGYAR NÖVÉNYTERMESZTÉSÉRT TERMÉKDÍJ díjazottai

I. Input anyagok (vetőmag, agro-kemikália), termesztéstechnológiai ajánlások kategória

Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.

Célunk volt, hogy összetett rendszert mutassunk be a kiállításon, ami nem csak az öntözéses gazdálkodást tekinti át, de a terület minden más technikai újítását is.” – mondta el az Agro Naplónak Gyenei Ferenc, a Bonafarm Mezőgazdaság növénytermesztési ágazat igazgatója. Ebben a kategóriában I. díjat kapott a cég a Hígtrágyára alapozott tápanyaggazdálkodás öntözéses körülmények között című pályázatáért. 2010-ben adtak át egy öntözőfürtöt, ami a modern öntözéshez kapcsolódó technikai megoldásokat tartalmaz és a debreceni egyetemmel közös fejlesztésű szoftver támogatásával működtethető, az idén pedig egy teljesen új fejlesztéssel készültek el. A szilfási sertéstelepen képződő hígtrágyát szeparálás után az előbb említett öntözőrendszeren keresztül juttatják ki a szántóterületeikre. „Évenként 15 ezer köbméternyi hígtrágya keletkezik a sertéstelepünkön – magyarázza Gyenei –, ezt egy szeparátor bontja szilárd és híg fázisra. Számítógépes vezérléssel állítjuk be, milyen mennyiségben szeretnénk nitrogént kijuttatni az adott területre. Ezzel a technológiával többször osztottan tudunk tápanyagot kijuttatni. Tulajdonképpen „kertészeti kultúra” megoldásokat tudunk nyújtani szántóföldi körülmények között. A próbaüzemen már túl vagyunk, a rendszer működik.” A cég egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az állattenyésztést, a növénytermesztést és öntözést összehangolva a lehető legjobb rendszert alkossák meg, amivel a gazdák dolgozni tudnak. Nem csak hatékonyabb, de olcsóbb is ez a megoldás, ha az öntözővízzel juttatjuk ki a hígtrágyát. Ráadásul a megoldás talajromboló hatása is kicsi.

Gabonakutató Nonprofit Kft.

Második helyezést ért el kategóriájában a Gabonakutató Nonprofit Kft. Szegedi tritikálék a magyar mezőgazdaság szolgálatában című pályázata. A nemesítő célja olyan új termék létrehozása, amely hazájának és az emberiségnek magasabb gazdasági hasznot, piacképes terméket produkál. Az elmúlt években az Országos Mezőgazdasági Fajtaminősítő Bizottság 3 olyan szegedi nemesítésű fajtát minősített, melyek egy, vagy több különleges agronómiai tulajdonságot, jelentős hozzáadott értékeket képviselnek. A betegségellenálló GK Rege, a kiemelkedő fehérjetartalommal bíró GK Idus és a 13,1 t/ha szemtermés rekordot produkáló GK Szemes tritikálé fajták olyan szellemi alkotások, melyek vetőmagjukban fizikailag is megtestesülő termékek. E fajták és vetőmagjuk kiemelkedő gazdasági hasznot jelentenek a gazdák, a régió és nemzetgazdaságunk számára. Gazdaságos tulajdonságaikkal képesek a növénytermelés és a takarmányipar magas színvonalú biológiai alapjaként szolgálni. A tritikálé mindenekelőtt a gyengébb talajok növénye, de ma már számos állattartó gazdaság termeli a fekete földeken is nagy sikerrel és haszonnal az új fajtákat. Vetőmagjuk iránt nemcsak itthon, hanem külföldön is jelentős az érdeklődés.

Fitohorm Kft.

Ideális megoldás olajos növények együttes kén és kálium pótlására a Fitohorm Kft. terméke, a FitoHorm Turbo Kálium, amely III. díj elismerésben részesült. A termék 4% nitrogént, 36% káliumot és 57% ként tartalmaz, ami összes hatóanyag-tartalomban 97%-ot jelent. A kijuttatott hatóanyagok nem csak a nitrogén anyagcserét fokozzák, de jelentősen javítják a növény vas- és mangánfelvételét a talajból. A nitrogén anyagcsere fokozása mellett a felszívódó növényvédő szerek hatékonysága is megfigyelhető. A hatóanyagok felvételét követően mérséklődik az esetleges egyoldalú nitrogénpótlásból adódó szárgyengülések (megdőlés veszély), laza szövetállományok kialakulása. A növények vízháztartása stabillá válik, ezáltal a rendelkezésre álló vizet megfelelően, pazarlás nélkül hasznosítják. A FitoHorm Turbo Kálium kéntartalmának a zsírsavak szintézisében van szerepe, így az olajos növények (repce, napraforgó) termesztése esetén feltétlen oda kell figyelni a jelenlétére, elégséges mennyiségére. A megfelelő kénellátás növeli a zöldtömeget, serkenti a növények vegetatív növekedését és növeli a klorofilltartalmat. A kén fokozza az egyes tápelemek, kiemelten a nitrogén felvételének hatékonyságát. A nagy mennyiségű kén jelentősen növeli a növények fehérje- és olajtartalmát.

A FitoHorm Turbo Kálium káliumtartalma jótékony hatású a fotoszintézisre, fokozza a növények aktív vízfelvételét, valamint csökkenti a párologtatást. A kiegyensúlyozott káliumellátás védi a növényt a szárazság okozta stressztől, valamint fokozza a kórokozókkal – gombás betegségek, baktériumos fertőzés – szembeni ellenálló képességet.
A kálium növeli még a növény hideggel szembeni ellenállóságát, javítja a szárszilárdságot, növeli a magvak ezerszemtömegét és kedvezően hat az olajtartalomra. Gyorsítja az érési folyamatokat. A FitoHorm Turbo Kálium fontos szerepet tölthet be a szőlő, gyümölcs és zöldségnövények termesztésében. A termék használatával a fent említett hatások mellett javítja a szénhidrátok (cukrok) termelését és beépítését, fokozza a fagytűrést és jelentősen javítja a színeződést, gumónövekedést.

II. Növénytermesztési technika-technológia (gépek, eszközök, agrárinformatika) kategória

Unicomp Informatikai Kft.

I. díjat kapott az Unicomp Informatikai Kft. AgroSense vezeték nélküli mezőgazdasági adatgyűjtő rendszere. Dóra Sebestyén cégvezetőtől megtudtuk, hogy a rendszer alkalmas nem csak növényvédelemre, de öntözésfelügyeletre, tápanyag-monitorozásra is. A központi egységet az adott területre kell kitelepíteni, amelyek hatótávolsága igen magas: akár 1800 méter átmérőjű körben tudnak adatokat gyűjteni. Az adatokat egy szerverre továbbítja a rendszer, ehhez böngészőn keresztül juthat hozzá a gazda. A rendszer akár egy szezon alatt is megtérülhet, ha például öntözés optimalizálásra használjuk. A cég folyamatosan fejleszt, együttműködve a gazdákkal, akik a frissítéseket automatikusan megkapják, amiért külön fizetni nem kell – árát tartalmazza a havidíj. A forgalmazást idén kezdte a cég, egyelőre öt gazda alkalmazza rendszerüket.

Axiál Kft.

Az AXIÁL Kft. idén – kivételesen – nem géppel nyert. II. díjat kaptak a TONI (Telematics On Implement) távdiagnosztikai megoldásért. „E műszaki megoldás lényege – magyarázta az Agro Naplónak Mihalovics Tamás –, hogy nemcsak az erő- és betakarítógépek adatait tudjuk nyomon követni az interneten, hanem ezzel az egységgel már a munkagép, ebben az esetben a CLAAS QUADRANT nagy kockabálázó adatait is figyelemmel lehet kísérni. Látjuk, hogy mikor és mennyit dolgozott a gép, mikor állt meg, mikor történt esetleg meghibásodás.” Ezeket az adatokat pedig akár azonnal ki is elemezhetik. Így a gazdálkodó optimalizálni tudja a munkafolyamatait. A CLAAS TONI Magyarországon idén mutatkozik be a gyakorlati alkalmazásban, a június-júliusban tervezett partnerbemutatók során.

Agrárin Kft.

Az Agrárin Kft. III. díjat kapott az iTrap internetes rovarcsapda készülékéért.
Az iTrap és a Trapview alkalmas arra, hogy a különböző mezőgazdasági rovarkártevőket távolról figyelhessük. Mivel a szerkezet a hozzá tartozó elektronikai felszereléssel együtt is elég könnyű, bárhová felakasztható. Működéséhez segédeszköz nem szükséges, napelemmel, illetve elemmel működik. A ragadós lapokról kamerák küldenek nagy felbontású képet GPRS segítségével egy webes platformra. Így az iTrap használatával összehasonlíthatjuk a különböző napokon fogott rovarok számát, a különböző csapdák aktivitását, az így kapott információkat pedig a lehető legjobban használhatjuk fel.

Bővebb információ

Képek: facebook.com/agronaplomagazin

  

A XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon kérdeztük...

Axiál Kft .


A piaci folyamatokról számolt be lapunknak Pintér Zsolt, az AXIÁL
Kft. ügyvezetője. „Nagyon dolgos év áll előttünk – magyarázta a szakember –, folyamatosak a fejlesztéseink, főleg a szervizelés terén.
A téli felkészítési idő ugyanis lerövidült, a hirtelen jött tavasz miatt sok gép került ki nem megfelelő állapotban a földekre. Ez később meghibásodást okozhat, amit már mi is érzékelünk szervizeinkben.

Tíz százalékkal emeltük a létszámot, de emellett gépegység-fejlesztésre is szükség van. Nagyon sokat beszélgettem a partnerekkel, arra törekszünk, hogy fennmaradjon a kölcsönös párbeszéd. Fontos ez, hogy ne csak az elvárások fogalmazódjanak meg velünk szemben. Meg kell érteniük, hogy nem önös érdekünk ez. Mindig a legjobb megoldást keressük – hogy ezt meg is találjuk-e, csak később derül ki. Mindent megteszünk azért, hogy a partnereink elégedettek legyenek.”

Bonafarm Mezőgazdaság

„Nagyon fontosnak tartjuk a kiállításon való részvételünket.” – emeli ki Wellesz Tibor, a Bonafarm Mezőgazdaság marketing vezetője. A mezőgazdasági szervezet átalakult a múlt évben – emlékeztet a szakember –, tehát a jövőben nem cégekben, hanem ágazatokban gondolkodunk. „Maga a marketing két részre bomlik – magyarázza Wellesz Tibor.

Egyrészt a Bonafarm Mezőgazdaságot PR-eszközökkel támogatjuk, emellett a Bábolna Takarmány márka támogatása is nagyon fontos terület. Ebben az esetben természetesen egészen más eszközökkel dolgozunk. Mint már említettem, a kiállításokon való megjelenés is fontos, a mostani után Kaposváron lesz még egy kiemelt megjelenésünk, és az év hátralévő részében a többi rendezvényen márkaképviselőink lesznek jelen. Itt a stand arculata is a Bonafarm Mezőgazdaság meghatározó arculati jegyeit képviseli.” Fontos a megkülönböztetés, hiszen a kiállítás első napja szakmai nap, ahol a nagyobb telepek képviselői és vezérei vannak jelen.

Idén egy első és egy második díjat kaptunk, tavaly pedig nagydíjjal térhettünk haza, jövőre ismét nagydíjban bíznak a cég munkatársai. Nem csak kaptunk, de osztottunk is díjakat: például „Állati jó” fotós versenyre invitáltuk a résztvevőket, amelynek keretein belül naponta 10 díj talált gazdára. A Bábolna Takarmány szarvasmarhatelepek részére meghirdetett Korrigált Életteljesítmény Programjának első három helyezettjét is a kiállítás keretein belül díjaztuk.

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!