2024. május 8. szerda Mihály

A higiénia, mint befektetés

Agro Napló
Az állattartó telepek higiéniai szabályainak felülvizsgálata és szükség esetén szakszerű átalakítása jelentős mértékű pozitív változást indukál a telep eredményeiben. Sokan ma is felesleges „pénzkidobásnak” tartják a higiéniai körülmények fejlesztésére szánt összeget, pedig számtalan példa bizonyítja, hogy egy jól átgondolt telephigiéniai rendszer sokkal költséghatékonyabbá és nem utolsó sorban biztonságosabbá teszi a munkát. 

„Vajon tényleg mindent megtettem az állományom védelme érdekében?” Teheti fel a kérdést a gazda, amikor egy-egy járvány felüti a fejét akár nemzetközi, akár regionális szinten. A termelők egy része igazán csak akkor szembesül a veszéllyel, amikor az állategészségügyi hatóság riadót fúj, vagy szigorúbb ellenőrzést foganatosít a határátkelőhelyeknél, esetleg komoly exportmennyiségeket fogadó országok tiltják meg az állati eredetű termékek szállítását. Bizony ezek komoly érvágást jelentenek az agráriumnak és az élelmiszeripari üzemeknek egyaránt. Korábban számos cikkben taglaltam már a higiéniai eljárások módját és szükségességét, így most inkább az általa elérhető eredményekre szeretnék koncentrálni, külföldi és hazai példákon keresztül.


Az állattartás költséges tevékenység, a realizálható haszon is kisebb, mint az ipari termékek esetén, ráadásul a mezőgazdasági tevékenység ki van szolgáltatva az időjárás szeszélyeinek is. Nem mindegy tehát, hogy hol tudnak a gazdák pénzt megtakarítani.
A jelentkező állandó költségek (pl. energia-, takarmány-, vakcina-, bérköltségek) mellett nem elhanyagolható, hogy mennyit költenek a termelők az állomány gyógykezelésére. Egy-egy telep esetén ez a nem várt kiadás több milliós (akár több tízmilliós) pluszköltséget is jelenthet, ami nem csupán a gyógykészítmények árában és az állatorvosi költségekben mutatkozik meg, hanem a betegség következtében jelentkező rosszabb takarmányértékesítésben, gyengébb növekedési erélyben, kevesebb állati termék előállításban, egyszóval a termelés hatékonyságának csökkenésében…

A következőkben felsorolásszerűen néhány állattartó telep eredményeivel szeretnék példát mutatni az elérhető eredményekre:

  • Olaszországban egy brojlertartó telepen már csupán a fertőtlenítést megelőzően elvégzett tisztítószer alkalmazásával éves szinten 50%-kal csökkentek az állatorvosi kiadások, hatékonyabb lett a fertőtlenítés, és a javult takarmányértékesítés. A költséghozam megtérülési arány 1:49;
  • Angliában egy 400 kocás sertéstelepen tisztítószer, széles hatásspektrumú fertőtlenítőszer és a fiaztatóba kerülés előtt bevezetett kocamosás segítségével csökkent a szopósmalac elhullás. A költséghozam megtérülési arány 1:11;
  • Olaszországi „all in – all out” rendszerben működő sertéshizlaló telepen a hagyományos jódos fertőtlenítés helyett lúgos tisztítószert kombináltak széles hatásspektrumú fertőtlenítőszerrel. A gyógyszerköltségek 36%-kal csökkentek. A költséghozam megtérülési arány 1:28;
  • Belgiumban egyszerre 8 sertéstelepen végeztek kísérletet. A korábban bevett gyakorlatot (vizes tisztítás és ezt követő fertőtlenítés) megváltoztatva nem csupán fertőtlenítettek, hanem fertőtlenítés előtt tisztítószert is alkalmaztak az állományváltások között. A felületi tamponminták minden a kísérletben résztvevő telepen igazolták a hatékonyabbá váló fertőtlenítést, jelentősen csökkent ugyanis a mikrobiológiai nyomás.

 

  • A közelmúltban Magyarországon egy 1300 kocás sertéstelepen az épületek állagának jelentős átalakítása nélkül, teljes higiéniát érintő szemléletváltásra és folyamatos gyakorlati megvalósításra került sor. Első lépésként szigorították a telepi személy- és járműforgalmat, és az állattartó épületeket új szisztéma szerint kezdték el tisztítani-fertőtleníteni. A változtatások eredményeképpen könnyebben, gyorsabban, és kevesebb vízzel mosnak.
  • Egy másik 600 kocás magyar sertéstelepen a kocamosás bevezetésével megszűnt a malacoknál a kenőcsös bőrgyulladás, az elletőben a malacelhullás jelentősen csökkent, coli hasmenés alig van, a kocáknál a rühösség teljesen megszűnt, pedig nem kaptak semmiféle külső féregtelenítőt.


Az említett tapasztalatok megerősítik a magas szinten, minden részletre kiterjedően működtetett telephigiéniai rendszerek létjogosultságát. Természetesen az eljárások nem csupán a tisztításra és a fertőtlenítésre korlátozódnak, hanem a telepet fenyegető minden lehetséges veszély folyamatos kontrolljára is, melynek legfőbb elemei a következők:

  • telepi személy-, jármű- és eszközforgalom (szigorú kontroll és fertőtlenítés);
  • alapos és szakszerű tisztítás és fertőtlenítés (épületek, technológiai berendezések);
  • kocamosás (a fiaztatóba kerülés előtt);
  • ivóvíz kontroll (fertőtlenítés, bizonyos állatfajoknál savanyítás);
  • folyamatos kártevőirtás (rovarok, rágcsálók).

Alapvető fontosságú, hogy a felsorolt eljárásokat, munkafolyamatokat következetesen be kell tartani és tartatni az eredményesség érdekében. A gyeplő nem lazulhat, mert az ördög sosem alszik!

Litz Tamás

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!