Kezdődik az időjárási piac!

Agro Napló
Az elmúlt évek meglehetősen szélsőséges ármozgásokat produkáltak a gabonapiacokon. 2012–ben minden a szárazságról szólt, az árak az „égig” nőttek. Tavalyi évben hasonlótól tartott mindenki, de az időjárás kegyes volt, és az árak beszakadtak. Mégis mi a közös az elmúlt két esztendőben? A nagy mozgásokat az időjárás kiszámíthatatlansága okozta! De milyen lesz az idei év? Most a túl sok csapadék okoz gondot, de mi lesz júniusban? És mit tesz egy felkészült gazda saját védelmében a határidős piacon? Ne felejtsük el, tavaly ilyenkor magasabban volt a 2013. novemberi kukorica árfolyama 8 euróval a jelenlegi 182 eurós szintnél, mégis 162 euróig esett októberre!

Az álmos téli hónapok után, ahogy elkezdődnek a tavaszi munkák a földeken, úgy indul be az időjárási piac a határidős terménytőzsdéken. Miért hívják időjárási piacnak? Mert a legfontosabb árbefolyásoló tényező az időjárás. Minden egyes rövidebb vagy középtávú időjárási előrejelzés komolyan befolyásolja a kritikus fejlődési szakaszban lévő termények hozamkilátásait. Mire figyel ilyenkor a piac? Rövidtávú, 5 napos időjárás előrejelzés, 6-10 napos időjárás előrejelzés, összefoglaló jelentés a vetés előrehaladásáról, később műhold és légi felvételeken alapuló állapotjelentések.

Egy héten csak öt kereskedési nap van, a hétvége pihenő. Így rögtön van két nap, amikor a piacok nem tudnak reagálni, illetve az időjárási modellek nagyban változhatnak. Ennek köszönhetően ebben a periódusban gyakran hétfőn történik a legnagyobb ármozgás.

Tudjuk, hogy a hazai árakat a Matif árak határozzák meg, a Matif árakat pedig elsősorban az időjárás. De nem a magyarországi időjárás, hanem első körben a globális, majd második körben az európai nagy termőterületek időjárása. Bár legtöbbször hasonlóan súlyt minket a globális felmelegedés vagy éppen az El Nino jelenség, mint Franciaországot vagy éppen Ukrajnát, de nem minden évben járunk egy cipőben a többiekkel. Egy dologban viszont egy közösséghez tartozunk az európai termelőkkel! Árfolyamkockázat kezeléséhez használhatjuk a Matif határidős gabonapiacát.

Nézzük, hogy áll pozíciónk!

 A májusi számban beszámoltunk egy ügyfelünk kukorica eladási ügyletéről és az általa követett stratégiát hónapról hónapra követjük majd egészen a tényleges értékesítésig. Az ügyletet 2014. április 16-án kötöttük 194 eurós áron novemberi lejáratra. Azóta újabb 20 kontraktust adtunk el május 9-én 191 eurós áron. Lapzártakor elérhető utolsó (május 21-ei) záróár 182 euró volt, tehát egyelőre jó ötletnek tűnik fedezeti stratégia alkalmazása az idei évben. Az utóbbi hetekben egyre jobb hírek érkeztek az európai terméskilátásokról, aminek köszönhetően szinte teljesen eltűnt a február végi – március elejei áremelkedés a piacról.

Ügyfelünk még messze nem a teljes termését fedezte le, de az eladott 200 tonna eladási átlagárát 192,5 eurón, azaz több mint 10 euróval az aktuális árszint felett rögzítette. Ez most 2100 euró nyereséget jelent, ahhoz képest, mintha semmilyen fedezeti pozíciót sem nyitott volna.

A legegyszerűbb kockázatkezelési stratégia, amikor megfelelően magas tőzsdei árszintnél eladjuk a kukoricát és a tőzsdei ügyletet csak akkor zárjuk, amikor a tényleges fizikai adásvétel megtörtént. Így a tőzsdei nyitás pillanatában tudjuk, mennyiért értékesítjük a terményünket. Ez csak az alapszcenárió.

Természetesen ennél összetettebb stratégia is követhető, nézzünk három lehetőséget:

  • Lezárhatjuk a pozíciót a jelenlegi árszinten, mert nem számítunk arra, hogy az árak tovább esnek. Mit jelent ez? Tonnánként 10,5 euró nyereségünk keletkezett, azaz bárhol is értékesítjük végül a fedezett mennyiséget, az összeghez hozzáadhatunk 10,5 eurót akár 150 eurós, akár 200 eurós a fizikai piacon végül elért eladási ár. Már ez sem rossz eredmény, de akkor innentől kezdve teljesen piacfüggő, hogy mekkora lesz a bevételünk.
  • Lezárjuk a jelenlegi pozíciókat, de újabb eladási megbízásokat teszünk be a bankunkon keresztül a tőzsdére, ugyanazokra a szintekre, mint ahol korábban eladtunk. Miért tesszük ezt? Rövid idő alatt sokat estek az árak, ismét fordulhat a trend, sőt véleményünk szerint emelkedés várható. Az árfolyamok hajlamosak egy kialakult sávon belül maradni és akár többször is elérni az adott sáv széleit. Ha újból rossz hírek érkeznek, ismét felmehet az árfolyam a 191 illetve 194 eurós szintekre, ahol már megint kellően magas az ár, hogy eladjunk. Ha ez sikerül, akkor már 192,5 + 10,5 = 203 euróról van eladási pozíciónk.
  • Nem zárjuk még le a pozíciót, de kitűzünk magunknak egy szintet, ahol már visszavesszük a kontraktusokat. Az árszint meghatározásához segítségül hívjuk a novemberi lejárat grafikonját, ahol azt láthatjuk, hogy a 175 eurós szint már háromszor is megálljt parancsolt a zuhanó áraknak, így itt egy erős támaszszint alakult ki. Ez lényegében azt jelenti, hogy ezen a szinten mindig jöttek be újabb vevők a piacra, tehát jó esély van arra, hogy ezt akkor is megteszik, amikor ismét 175 euró környékére esik az árfolyam.
  •  

  • Ügyfelünk a harmadik lehetőséggel kíván élni, azaz kizárja a pozíciókat, ha az árfolyam a támaszszint közelébe ér. Mivel a 175 eurós szintet valószínűleg sokan kinézték maguknak, ezért a 176,25 –ös szintre tett ki 40 kontraktus vételt.

    Szűcs Örkény

    A cikk szerzője: Szűcs Örkény

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!