Intenzív földművelés
– minőségi gépekkel

Agro Napló
Elkötelezett a munkája iránt, a minőségből nem enged. A munkát  ketten végzik fiával – no meg a gépek, amikből csak a legjobbat választják. Farkas Károly (a képen balra) számolt be nekünk gazdálkodásáról, a Steyr gépekkel való munkáról és az Agro-Tipp Kft-vel való kapcsolatáról.


Miképp került a mezőgazdálkodás területére?

A történet 1994-ben kezdődött, mikor gazdálkodni kezdtünk. Akkoriban csak bérmunkában dolgoztattunk, mivel nem volt saját gépünk, sem eszközeink egészen 2004-ig. Ekkor vettük az első traktort, valamint a hozzátartozó munkagépeket, tizenegy db-ot. Területünk akkor 110 ha körül volt, mely saját és bérelt terület. Ebben az évben nagy fiam munkájával is egészében csatlakozott a gazdasághoz. Azóta mindketten önálló családi gazdálkodóvá váltunk.

A család többi tagja is részt vesz a munkálatokban?

Természetesen. A két családi gazdaságnak összesen 8 tagja van. Alkalmazottat nem foglalkoztatunk, mi ketten végzünk minden munkát. Feleségem végzi az adminisztrációs tevékenységeket. Fiam 37 éves, és rendkívül elkötelezett a munkája mellett – már díjat is kapott. Tavaly az országos Kukorica Termésversenyen ötödik lett.

A kisebbik fiam, aki húsz éves, jövő évben végez gépésztechnikusként, emellett elkezdte  az Aranykalászos képzést, ő is kiveszi a részét a munkából, sokat segít a gazdaságban. Elsősorban a gépek javításában és karbantartásában.

Az utánpótlás is megoldottnak látszik, hiszen a fiú unokám, aki most első osztályos, nagy élvezettel vezeti ezeket a traktorokat a telepen belül – természetesen csak szülői felügyelet mellett.

Milyen növényeket termesztenek a gazdaságukban?

A kukoricát 160, a napraforgót 40, a repcét 25, az árpát 70, a szóját 14 hektáron termesztjük. Kis- és nagy parcelláink egyaránt vannak, a legkisebb 2,2 hektár, a legnagyobb 45 hektár. Ezenkívül igény szerint szolgáltatást is végzünk.

Hol található a földterületük?

 A gazdaság központja Abán van,  ami Székesfehérvár és Sárbogárd között helyezkedik el.

Miként kezdődött a kapcsolatuk az Agro-Tipp Kft-vel?

Az első traktorunk az IH MXU 135, amivel nagyon meg vagyunk elégedve, azóta sem váltunk meg tőle, ezért amikor új gép vásárlására került sor, mindenképpen ahhoz hasonló, jó minőségű terméket kerestünk. Feltétel volt, hogy nagy teljesítményű, megbízható és a lehető legkorszerűbb gépet vásároljuk meg. Alaposan körbenéztünk a piacon, végül az Agro-Tipp Kft. üzletkötője, Kustán Ferenc (képünkön jobbra) győzött meg minket, visszautasíthatatlan ajánlatot tett. Így vettük meg végül 2012-ben a 160 lóerős, fokozat nélküli váltós, korszerű Steyr CVT 6130-as traktort.

Azóta pedig újabb gépet is vásároltak tőlük?

Igen, hiszen a jó viszony megmaradt. Ráadásul nagyon meg voltunk elégedve a Steyr géppel, aminek Magyarországon kizárólagos forgalmazója az Agro-Tipp Kft., ezért újra hozzájuk fordultunk. 2013-ban le kellett cserélnünk egy régi nagy traktorunkat – a CVT 6170-est választottuk helyette. Mind a felszereltsége, mind a formája tökéletesen megegyezik az előzővel és a 230 LE megfelel igényeinknek.

A legújszerűbb gépet szerettük volna megvenni, mindenképpen rugózott első híddal és kabinnal felszerelt traktort. Fontos volt az is, hogy a legkorszerűbb emissziós normákat követő motorral rendelkezzen, ezt is nyújtja a Steyr. Minden gombnyomásra működik a traktorban, akár pedálhasználat nélkül is tökéletes munkát lehet vele végezni.

Ilyen korszerű gép kezelését bizonyára tanulni is kell?

Nézze, úgy gondolom, hogy aki már ült korszerű traktorban, az könnyedén megtanulhatja ennek a gépnek a kezelését is.
Az azonban mindenképp fontos, hogy használat előtt megismerkedjünk a gép technológiájával. Ezért, amikor megvettük az első gépet, nem is engedtek el tanulás nélkül az Agro-Tipp Kft-től. A fiaimmal végighallgattunk egy előadást Tolnán, a cég telephelyén, ahol megtanultuk például azt, hogyan használjuk az érintőképernyős monitort – amin mindent be lehet állítani. Később, a helyszínen még tanultunk: eljött hozzánk Kustán Ferenc, aki megmutatta a sebességváltó pontos beállítását, és egyéb apróbb beállításokat.

Mi a véleménye a szerviz-
és alkatrészszolgálatról?

Mint már említettem, eddig nem volt dolgunk meghibásodással. Szervizelésre viszont bizonyos időközönként szükség van: 50 munkaóra után rá kell nézni a gépre. Ezt előre be szoktuk jelenteni, az Agro-Tipp Kft. kiváló szervizmestere pedig 24 órán belül már dolgozik is a gépen. Remek szakember, ráadásul bármikor elérhető, bármilyen problémánk akad, azonnal tud segíteni. Ahogy Kustán Ferenccel is szoros a kapcsolat, bármi kérdésünk van, hívhatjuk, és mivel nem lakik messze tőlünk, sokszor át is jön, hogy segítsen, ha kell.

Az alkatrészek területén sincs okunk panaszra: tökéletes mind az ellátottság, mind a minőség. Nem is volt még szükség cserére, tulajdonképpen csak a karbantartó anyagok kellenek. Például szűrő, vagy olaj, de ezeket minden szervizeléskor magával hozza a szakember, aki elvégzi a munkát.


Miért javasolná másoknak is a Steyr gépeket?

Mivel intenzív gazdálkodást folytatunk és tulajdonképpen csak ketten, alkalmazott nélkül dolgozunk a fiammal a földeken, ezért nagyon fontos, hogy korszerű, megbízható, nagy teljesítményű gépekkel dolgozzunk. Másképp nem is menne. Az első Steyr gépünkben már 800 üzemórányi munka van, de meghibásodást még nem tapasztaltunk. Az üzemanyagon, karbantartó anyagokon kívül tulajdonképpen nem is kellett rá költenünk.

Hardi Judit

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!