Gabonapiac Júniusban

Agro Napló
Az USDA májusi jelentésében, amely egyben az első az új szezon terméskilátásaira vonatkozóan, a globális búzatermést 697 millió tonnára becsüli, ami csupán 17 millió tonnával marad el az előző év rekordtermésétől.

Az USDA májusi jelentésében, amely egyben az első az új szezon terméskilátásaira vonatkozóan, a globális búzatermést 697 millió tonnára becsüli, ami csupán 17 millió tonnával marad el az előző év rekordtermésétől. Ez leginkább az Amerikai Egyesült Államok gyengébb termésének köszönhető (53,4 millió tonna), ami az országban uralkodó szélsőséges időjárásnak tulajdonítható. A fekete-tengeri régió országainak búzatermése is gyengébb lesz a tavalyinál. Ezeket a kieséseket kompenzálja valamelyest az EU, Kína és India várhatóan jobb búzatermése.

A búzafelhasználás várhatóan világszerte csökken a kukorica javára, mely a vélhetően olcsóbb kukoricaáraknak köszönhető. A búza globális forgalma is csökkenni fog, és az elmúlt szezon kínálati piacához képest egyensúly beállására számítanak. Az EU-28 exportja is várhatóan csökkenni fog, de vélhetően megelőzi az USA kivitelét.

A 2014/2015 gazdasági évre vonatkozó termésadatok megjelenése látványos esést eredményezett a világ vezető tőzsdéin.

A hazai terméskilátások jók, mind a téli, mind a tavaszi állapotfelmérések jó terméseredményeket sejtetnek. A szárazság, fagy, esőzések és viharok miatti terméskiesés nem jelentős.

Itthon még ugyan nem jelent meg hivatalos termésbecslés, de nagy valószínűséggel átlagosnál jobb termésre számíthatunk.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A ragadó idő foglyai

A ragadó idő foglyai

Becsapja magát az, aki nem veszi tudomásul a változást, aki megszokásból cselekszik. Az elmúlt év árnyékából értékelve 2023 egy igazán nehéz év lesz....

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?