Első a megbízhatóság

Agro Napló
Lassan tíz éve foglalkozik mezőgazdasággal, testvérével vezeti a családi vállalkozást, ha erőgépről van szó, rendkívül hűséges a már bevált márkához. Kis Bencével (képünkön jobbra) beszéltünk az ászári mezőgazdálkodásról, erőgépekről és a New Holland termékeiről.


Miért kezdett el mezőgazdasággal foglalkozni?

Édesapám kertészmérnök, aki nagyon szeretett a szőlővel, borászattal foglalkozni. Sőt, még most is, hiszen még mindig megvan az a másfél-két hektárnyi szőlőnk, amin dolgozott, és dolgozik a mai napig. A kilencvenes évek végén vettük meg az első területeket, e 90 hektárnyi terület megművelését bérmunkával oldottuk meg. A gazdaságunk később 150 hektárra növekedett, 2009-re már 650 hektárunk volt. A mai napig ezt a területet műveljük.

Az ország mely részén található ez a földterület?

Ászáron lakunk, a környéken van a föld is, a gazdaság telephelye pedig – amit 2008-ban alakítottunk ki – Bakonybánkon található.

Többes számban beszél – az egész család együtt dolgozik a gazdaságban?

A szüleim pár éve már nyugdíjasok, de azért még mindig sokat besegítenek. Édesapám továbbra is a szőlővel foglalkozik, édesanyám pedig a papírmunkában nyújt sok segítséget. Én 2006-ban jöttem haza, akkor kezdtem el dolgozni a gazdaságban. A testvérem, ifjabb Kis Bertalan (a fenti képen balra) 2009-ben csatlakozott hozzánk. Akkor vonult vissza édesapám, és vettük át fivéremmel a gazdaság irányítását. Felvettünk két alkalmazottat is, akik a mai napig velünk vannak.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit termelnek ezen a 650 hektáron?

Négyféle növény termesztésével foglalkozunk. Búzát 80, tritikálét 180, napraforgót 120, kukoricát pedig 270 hektáron termesztünk.

Mi lesz a növény sorsa?

A három gabonafélét a környékbeli felvásárlóknak takarmányként értékesítjük, a napraforgóból pedig madáreleség lesz.

Hogyan kerültek kapcsolatba
a New Holland gépekkel?

A környékbeli gazdák között ismertek voltak már az IKR által értékesített New Holland gépek, ami nem csoda, tekintve a nagyigmándi telephely közelségét. Amikor pedig elkezdtünk komolyabban is mezőgazdasággal foglalkozni, és szükségünk volt egy nagyobb, jó teljesítményű gépre, több cég ajánlatát is feltérképeztük. Végül egy New Holland modellre esett a választásunk. Ez 2001-ben történt, egy TM 150-es típusú traktort vettünk. Kilenc évig volt ez a masina a gazdaságunkban a vezértraktor. 2004-ben vettük meg a következő gépet, egy TD 85-öst, ez egy kisebb traktor, de szintén nagyon jól dolgozik, a mai napig meg vagyunk vele elégedve, tíz éve kiválóan működik. Ezek után már nem is volt kérdéses, hogy mikor 2007-ben gabonakombájnra volt szükségünk, újból egy New Holland márkájú gépet vásároltuk, a CSX 7080 típust. Ez a szerkezet segít azóta is bennünket, hogy időben el tudjuk végezni a betakarítást. Megbízható, jó minőségű munkát végez. 2008-ban egy használt géppel egészítettük ki a „gyűjteményünket”, egy LM 430-as, teleszkópos rakodóval. Ez a masina igazi „mindenes” a gazdaságunkban, nem telik el úgy munkanap, hogy ne indítanánk be, ne dolgoznánk vele. Rendkívül szívós, jól bírja ezt a nagymértékű igénybevételt is.

2009-ben vettük a T6030-as, 120 lóerős és a T5050-es, 95 lóerős traktorunkat. Amikor az első, TM150-es gépet le kellett cserélnünk, szintén New Hollandot választottunk: egy T6090-es, 165 lóerős traktort. Mindenképpen olyat szerettünk volna venni, ami hasonló minőségű munkát tud végezni. Nem okozott csalódást a gép, méltó utódnak bizonyul. Idén az egyik régi MTZ traktorunkat egy T5060-as, 105 lóerősre cseréltük, mely a napokban fog megérkezni hozzánk.

Mivel Ászártól, ahol lakunk, mindössze 20 kilométer távolságra található a nagyigmándi központ, ezért a mai napig nem is kérdés, honnan szerezzük be erőgépeinket és az alkatrészeket.

Tulajdonképpen egyetlen kivétellel (egy Fendt 828-as, 280 lóerős gép) minden erőgépünk New Holland gyártmány.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkatrészek terén is ragaszkodnak a CNH-hez.

Igen, mindig a gyári alkatrészeket vásároljuk meg, és szereljük be. Nem veszünk utángyártott alkatrészt, hiszen számunkra a megbízhatóság nagyon fontos. Sok gépünk van, és állandóan dolgoznak, ezért nem kockáztathatunk, hogy más, esetleg rosszabb minőségű alkatrészekkel szereljük fel őket.

Ha már a meghibásodást említette: milyen a New Holland szervizszolgálata?

Változó, milyen gyakori a meghibásodás, így az is, hogy mikor találkozunk a szervizesekkel. Eddig sem volt panasz, de az utóbbi években kifejezetten elégedett vagyok a szervizszolgálattal. Ismerjük már egymást, kölcsönös a bizalom.

Miért ajánlaná másoknak is
a New Holland gépeket?

Először is, mert remek ár-érték arányban lehet beszerezni őket. Felsőkategóriás termékek, elérhető áron. Úgy tapasztalom, tudják ezt a környékbeli gazdák, a köztudatban is így él a New Holland. Ezenfelül, mint már említettem, megbízhatóak ezek a gépek, ami elengedhetetlen a jó munkavégzéshez. Kedvező a fogyasztása, jól bírja a munkát. És mivel kényelmes a kabin kialakítása, így a gép kezelője sem fárad el úgy a nap végére. Van még egy régi MTZ gépünk, az alkalmazottak a New Holland traktorok után már nem szívesen dolgoznak vele. Hiszen ez utóbbiakban a korszerű technológia megkönnyíti a gépkezelő munkáját.

Hardi Judit

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősít és fejleszt a New Holland

Erősít és fejleszt a New Holland

Különleges online bemutatót tartott a New Holland, amelyen a cég szakértői az üzleti stratégiájukon és a 2021-ben megjelenő gépújdonságaikon kívül a m...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!