Mikor gyanakodjunk mikotoxin-problémára sertéseknél?

Agro Napló
A korábbi évek súlyos mikotoxin-problémái miatt (korábban a DON és a Zearalenon, mostanában az aflatoxin) nagyon sok sertéstartó elkezdte használni a különböző mikotoxin ellenes készítményeket. Vannak, akik folyamatosan használják azóta is, azonban sokan abbahagyták, mert vagy nem lehetett kimutatni a takarmányból a mikotoxinokat, vagy alacsony kimutathatósági szint mellett nem jelentkeztek súlyos tünetek. 

Ugyanakkor tájékoztatnom kell az állattartókat, hogy a BIOMIN kiterjedt takarmányvizsgálatainak köszönhetően feltártuk, hogy az idei évben is jelentős a gabonák toxinszennyezettsége. A korábbi években kimutatott A-trichotecének (T-2, HT-2 és DAS) és B-trichotecének (DON, Niv, AcDON) közepes szinten vannak jelen a sertéstakarmányokban, ugyanakkor a zearalenon és az aflatoxin is alacsony szinten kimutatható. Nem beszélve arról, hogy a korábban elvétve megállapított fumonizinek és ochratoxin is megjelentek a gabonákon és esetenként magas szennyezettséget mutatnak a takarmányok!

Az említett mikotoxinok esetében sokféle problémával találkozhatunk, mivel az alacsony koncentrációban jelen lévő mikotoxinok jellemző tünetek nélkül, a „leggyengébb láncszemnél” okozhatnak problémát, amely telepenként különböző lehet. Csökken a teljesítmény, romlanak a gazdaságossági mutatók, mivel fő jellemzője az immunrendszer csökkent működése. Ezt tovább fokozza a több mikotoxin egyidejű jelenléte, amelyek hatása összeadódhat vagy egymást fel is erősíthetik. Ilyen esetekben, vagy magasabb szennyezettség esetén már találkozhatunk klinikai tünetekkel, és súlyos esetben szervi elváltozások okozta elhullással is. Szaporodásbiológiai problémák esetén a zearalenon jelenlétére kell gyanakodnunk.

Éppen ezért a sertésállományokban előforduló mikotoxin-problémák feltérképezésére töltse ki ezt a kérdőívet és meglátja, hogy mekkora Önnél a mikotoxinok kockázata!


 



Adja össze a válaszokat a piros és a zöld oszlopban! Ha sok a pozitív válasz a piros oszlopban, a mikotoxin-problémák valószínűsége az Ön állományában magas.

Sajnos a hagyományos toxinkötők nem jelentenek megoldást, mert a trichotecének és a zearalenon a nem, vagy kevésbé köthető mikotoxinok közé tartoznak. Ha hatékonyan akarunk védekezni, akkor a hagyományos toxinkötőket felejtsük el!

A BIOMIN cég kiterjedt kutatás eredményeként megtalálta azokat az enzimeket, amelyek ezeket a mikotoxinokat úgy tudják elbontani, hogy ártalmatlan vegyületek keletkezzenek belőlük. A termékfejlesztés pedig kialakított két egyedülálló terméket a célzott védekezés érdekében:

  • Mycofix® Plus 3.E – tenyészállományok (tenyészkoca, -kan, -süldő, malac) részére
  • Mycofix® Select 3.E – hízóállományok (malac, hízó) részére.

További kérdések esetén hívja a BIOMIN Magyarország Kft.-t
és kollégánk felkeresi Önt a mikotoxin-problémák megoldása érdekében!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?