A KWS repce fajtaajánlata a 2005. évi vetési szezonra

Agro Napló
Magyarországon váltakozó sikerrel termesztjük a repcét. A 2004-es év kimondottan jó terméseredményeket hozott és ha minden igaz, a 2005-ös aratás is jól alakul.

A repce sikere alapvetően két rajtunk kívül álló dolgon múlik. Az egyik a talajelőkészítés alatti, ill. vetést követő, a másik a téli időjárás. Amennyiben a repcének jó magágyat tudunk készíteni és a vetést követően gyorsan és egyenletesen kikel az állományunk, már félig hátradőlhetünk székünkben. A kellően fejlett – de nem túl fejlett – jó tőszámú repce egy viszonylag rossz telet is nagyobb eséllyel vészel át.
Mivel az időjárásnak a repce különösen ki van szolgáltatva nagyon fontos, hogy a rajtunk múló termesztéstechnológiai minden elemét csúcsra járassuk. A csúcsrajáratásnak egyik fontos része a fajtaválasztás.

A Summit-Agro Rustica repcéi nyugodtan mondhatjuk, hogy tudásban messze a legjobbak közé tartoznak. A korai hibridek között továbbra is két hibridünket, az ELVIS-t és az ELDO-t jegyzik hazánkban. Mindkét hibrid kimagasló termőképességgel bír, különösen az ELVIS-t kell kiemelni, mert az OMMI szerint is abszolút első helyen végzett valamennyi hibrid és fajta között 2004-ben.
Egyre többen tudnak hibridrepcét termeszteni, aminek több feltétele is van. Az első ilyen feltétel az, hogy a hibridekből hektáronként csak maximum 500 ezer csírát kell és szabad kivetni, ami a gyakorlatban átlag 2-3 kg vetőmag elvetését jelenti. Többet vetni nem érdemes és drága dolog is. A vetőmagok árának összehasonlításánál mindenképpen célszerû a hektáronkénti vetőmag árának, nem pedig a zsák árának az összehasonlítása. A hibridrepcék vetőmagja egy kicsit drágább (kb. 15–17%), de többet is teremnek a fajtáknál, mert a hibridek fejlődési erélye kimagaslóan jobb, elágazódásainak száma, ennek következtében a becők száma egyértelmûen több.

Az ELVIS különösen gyors kezdeti fejlődésû, ezért, ha az időjárás engedi, akár szeptember második dekádjában is elvethető. A fejlődési erélye annyira jó, hogy kedvező időjárás esetén a fejlődését késő ősszel vegyszeresen kell megállítani, hisz a túlságosan fejlett repcét sem célszerû a télbe engedni. Ez a kirobbanó őszi formája egy olyan pluszt jelent, amit az ELVIS meg tud tartani a betakarításig is.

Az ELDO az ELVIS mellett a másik korai hibrid. Különösen ki kell emelni a hibridek között a jó télállóságát.

 ELVIS
 a legelsőként minősített korai hibrid
 magtermése kiemelkedő
 2004-ben abszolút első a hibridek és fajták között
 duplanullás, alacsony erukasav és glükozinolát tartalmú
 pergési hajlama alacsony, állóképessége kiváló
 igen magas termésszintje mellett a búza előtt betakarítható

 ELDO
 a korai hibridek sztenderdje
 télállósága kiemelkedő
 kimagasló termőképességû és olajhozamú
 duplanullás, alacsony erukasav és igen alacsony glükozinolát tartalmú
 kompenzálóképessége száraz körülmények között is érvényesül

Mivel sokan még mindig a fajtákat részesítik előnyben, vagy csak azt tudnak vetni, ill. termeszteni ezért törekedtünk arra, hogy új, a termelői igényeket kielégítő, kíváló fajtát is tudjunk adni a termelőknek. A Rustica fajtasorból erre a legérdemesebbnek a korai fajták közül az ELEONORE-t tartottuk , ezért 2004-ben bevezettük a magyar piacra. OMMI eredményei alapján mintegy 7%-kal termett többet a sztenderd fajtáknál. Termőképessége – annak ellenére, hogy fajta – felveszi a versenyt számos hibriddel is. Egyéb tulajdonságai is igen figyelemreméltók.

ELEONORE
 a korai éréscsoportba tartozó fajta
 termőképessége és olajhozama kimagasló
 kiemelkedő a télállósága
 állóképessége kiváló
 duplanullás, rendkívül alacsony erukasav és glükozinolát tartalmú

Természetesen tudjuk, hogy a repce termésátlagok növeléséhez, a biztonságos repcetermesztéshez a fajtákon kívül még sok mindenre szükség van, azonban úgy gondoljuk, hogy a genetikai potenciál, a kimagasló fajtatulajdonságok mindenképpen fontosak, melyekkel az ELVIS, az ELDO és az ELEONORE messzemenően rendelkeznek, ezért bizalommal ajánljuk a továbbiakban is a repcetermesztők figyelmébe ezen anyagainkat, valamint a középérésû fajtáink közül az ez évben bevezetésre kerülő, 2005-ben minősített ES ASTRID és az ES NECTAR nevû fajtákat is.

A cikk szerzője: Jáger Ferenc

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!