2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

2005. évi területalapú támogatások

Agro Napló
A területalapú támogatásokkal kapcsolatban sok olyan kérdés van, amelyekrõl ritkán esik szó. Ezek közül szemezgettünk néhányat annak érdekében, hogy segítsük a tisztánlátást.

Egy határidő hosszabbítást követően 2005. május 17. napjával zárult le az idei évi területalapú támogatási kérelmek benyújtásának időszaka. Kérelem módosítást ezt követően május 31. napjáig lehetett eljuttatni az illetékes MVH kirendeltségekhez, amely az alábbi elemeket tartalmazhatta: a még be nem jelentett egyedi mezőgazdasági parcellák bejelentését, illetve a hasznosítás változtatását. A támogatási kérelemben szereplő terület viszont csökkenthető, illetve a kérelem visszavonható mindaddig amíg:

  • az MVH még nem értesítette a termelőt a kérelemben lévő esetleges szabálytalanságokról;
  • az MVH még nem jelentette be a helyszíni ellenőrzési szándékát.

A módosítási kérelemben a területalapú támogatási kérelem kiegészíthető, módosítható

  • a még be nem jelentett egyedi mezőgazdasági parcellák bejelentésével;
  • a hasznosítás változtatásával.

Fontos kiemelni, hogy egységes területalapú és kiegészítő támogatásban azok a területek után jogosultak a használók, amelyeket „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotban” tartanak, illetve amelyek 2003. június 30-án „Helyes Mezőgazdasági Állapotban” voltak.
A „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” három feltétel betartását teszi szükségessé:

  • Tizenkettő százaléknál nagyobb lejtésû területeken kapás kultúrák termesztése tilos (egyedi blokktérképen beazonosítható).
  • A szántóterületeket mûvelésben kell tartani, gyommentes állapot biztosítása mellett.
  • A mezőgazdasági területeken a hasznosítás szempontjából nem kívánatos lágy és fás szárú növények megtelepedését és terjedését meg kell akadályozni.

A támogatási jogosultság megállapításakor vizsgálni kell azt is, hogy az adott területek 2003. június 30. napján megfeleltek-e a termőföldről szóló 1994. évi LV. Törvény bizonyos rendelkezéseinek. A vonatkozó rendelkezések alapján a termőföldet mûvelési ágának megfelelő termeléssel kellett hasznosítani, vagy a termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírásokat betartani. Amennyiben ezek nem történtek meg, a terület jelenlegi állapotától függetlenül nem jogosít területalapú támogatás igénybevételére!
Az MVH 2005. június 11-ig a kérelmek benyújtásáról visszaigazolást küld a termelőknek, amely tartalmazza:

  • a mezőgazdasági termelő nevét, regisztrációs számát;
  • a kérelemben feltüntetett mezőgazdasági parcellák adatait;
  • a megjelölt engedményes nevét és bankszámlaszámát, vagy annak hiányában a termelő ügyfélregisztráció során megadott bankszámlaszámát, amelyre a támogatási összeg folyósítása történik.
    Hiánypótlásra csak egy alkalommal, a hiánypótló levél kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetőség.
    A jóváhagyott támogatási kérelmekről az MVH 2006. június 1-ig határozatban értesíti a gazdálkodót.
    A területalapú támogatáshoz kapcsolódóan a kiegészítő nemzeti támogatásokon belül két állati termékpályára kialakított jogcím igénybevételére van még lehetőség:
  • extenzifikációs szarvasmarhatartás;
  • kedvezőtlen adottságú területeken történő anyajuhtartás-támogatás.

Keveset beszélünk arról konkrétan, hogy milyen jogkövetkezmények lehetnek a jogosulatlan támogatásigénylésekkel kapcsolatban. Ezeket az intézkedéseket három területre oszthatjuk fel:

  • Valótlan adatok megadásából származó jogkövetkezmények (3%-os eltérés alatt nincs szankció): Ha a gazdálkodó által bejelentett és a ténylegesen megállapított terület nagysága közötti eltérés 3% és 30% közé esik, akkor a támogatási összeg a megállapított eltérés kétszeresével csökken. Ha az eltérés több mint 30%, de nem éri el az 50%-ot, akkor tárgyévre nem adható támogatás. 50% feletti eltérés esetén a gazdát még egy alkalommal ki kell zárni a támogatás odaítéléséből az eltérésnek megfelelő összeg mértékéig.
  • Késedelmes benyújtásból eredő szankciók: kérelem 2005. június 13. napjáig nyújtható be, az MVH ezt követően nem fogadja be az anyagokat. A 2005. május 17. és 2005. június 13. közötti átmeneti időszakban a munkanaponkénti késésnek megfelelően napi 1%-kal csökkentik a kifizethető támogatási összeget.
  • A „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” be nem tartásából eredő szankciók: a csökkentéseket szabálytalanságonként kell alkalmazni. Egy szabálytalanság következtében maximum 5%-ot lehet levonni a támogatási összegből, de az összes levonás nem haladhatja meg a gazdálkodó által igényelhető teljes támogatás 5%-át.


Kiegészítő információ: nem a területalapú támogatásokhoz kapcsolódó kérdés, de sokakat érint, és ezért szeretnénk felhívni az olvasók figyelmét, hogy az Agrár-Fejlesztési Hitelprogramot őstermelők, őstermelői családi gazdaságok nem tudják igénybe venni, mivel az Európai Unió ezt a gazdálkodási formát nem ismeri. Ez azonban rögtön felveti annak a kérdését is, hogy nem látható, meddig lehet majd ilyen formában továbbvinni a gazdaságokat. Mikor válik szükségessé a vállalkozóvá válás? Hiszen ha a későbbiek során a támogatott programokban az őstermelői forma miatt nem vehetnek részt a gazdálkodók, valamit tenni kell…


Dr. Novák László
vezető szaktanácsadó,
UNIVER-PENTA Társaság
9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth u. 99.
Tel./fax: 96/213-788
E-mail: novak.eurofarm@axelero.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!