Új fejlesztések a VOGEL & NOOT-nál

Agro Napló
A már hagyományosnak mondható mosonmagyaróvári Vogel & Noot Nyílt Napok keretein belül az érdeklõdõ termelõk, a szántóföldi bemutatón ismerhették meg a Vogel & Noot legújabb fejlesztésû gépeit, melyek közül a forgóboronával egybeépített pneumatikus MasterDrill vetõgép, a TerraFlex szántóföldi kultivátor, a TerraCult exaktkultivátor, illetve a 9 vasú Heros váltvaforgató eke került kiemelésre.

A szántóföldön bemutatott első gép a már hazánkban is nagy ismertségnek örvendő TerraDisc rövid tárcsa volt. Ezen a munkaeszközön a 460 mm átmérőjû, gumibakolású tárcsalapok egyedileg vannak függesztve, amely segítségével elérhető a tarlóhántásnál elsődleges fontosságú egyenletes és sekély munkavégzés. A felszín lezárásáról a tárcsák utáni pálcasor és a Terrapak henger gondoskodik. Az így létrehozott talajállapot kedvező az elpergett gyom és kultúrnövények gyors és egyenletes keléséhez, amely alapja a későbbi hatásos mechanikai vagy kémiai gyomirtásnak.



Azon gazdálkodóknak, akik mélyebben szeretnék a felszínt átdolgozni a VOGEL & NOOT a bemutató során kettő szántóföldi kultivátort mutatott be. A TerraFlex kultivátorokon a kapák 3 sorban vannak elhelyezve. A gerendelyek távolsága 65 cm, a vázmagasság pedig 80 cm, amely megfelelő átömlést biztosít a szármaradványok részére. A kapákat lezáró tárcsasor követi, a megfelelő munkát pedig a két kivitelben elérhető tömörítő hengersor teszi teljessé, amelyek közül Magyarországon a TerraPak a legelterjedtebb. A másik szántóföldi kultivátor a TerraCult a VOGEL & NOOT ajánlása a nagygazdaságok részére. Ezen a gépen a kapaszárak már 4 sorban vannak elhelyezve, 23 cm-es osztással. A bemutatón a rugós kapaszár került felszerelésre, de igény szerint nyírócsapos biztosítású, merev kapaszárral is rendelhető a munkagép. A kapatestek széles választékából a dupla szív alakú kapatesttel elérhető mûvelési mélység 25–30 cm. A TerraCult kapaszárait 600 mm átmérőjû egyengető tárcsasor követi, majd a lezáró henger teszi vetésre késszé a talajt. A bemutató gép a TerraLift eszközhordozóval volt felszerelve, amely a biztonságos közúti szállítást teszi lehetővé.



A gépcsoport vonóerő szükséglete 50–60 LE/m, a 6 méteres egység súlya közel 5 tonna. A nehéz tárcsák piacán a VOGEL & NOOT válasza a kihívásokra a TM tárcsás lazító. Itt a két, 660 mm átmérőjû tárcsasor között lazító kések helyezkednek el. A kések helyzete a tárcsához képest több fokozatban állítható és segítségével megakadályozható a káros tárcsatalp-betegség kialakulása. A tárcsatagok elhelyezésüknél fogva teljes mértékben átdolgozzák a felszínt, szükség esetén a szögállítás egy rendkívül egyszerû furatrendszerrel megoldható. A szükséges vonóerő ennél a munkagépnél eléri a 60–70 LE/m-t.



A szántóföldi bemutatón két ekét mutatott be a gyártó. Az első a VOGEL & NOOT legrobosztusabb függesztett váltvaforgató ekéje az XS Pro-Vario. Ennél a típusnál a gerendely mérete 150 × 200 mm, a fordítótengely 110 mm. A széles kormánylemez-választék közül a hazánkban is egyre népszerûbb réselt kormánylemezzel volt az eke felszerelve. Alkalmazásával csökken a szükséges vonóerő és a nedvesebb körülmények között is problémamentesen elvégezhető a szükséges munka. A VOGEL & NOOT régóta híres arról, hogy ekéi rendkívül tisztán dolgoznak, tökéletesen forgatnak és erről az ide látogatók is meggyőződhettek. Az utolsó munkagép az ekék zászlóshajója, a 9 vasú Heros. Az érdekessége ennek az ekének, hogy felszerelhető rá az Easytronic nevû ekevezérlés. Így a kiemelés, kanyarodás és újra üzembe helyezés teljesen automatikusan történik. A tarlónjáró kivitelnél előnyös az automatikus barázdakövetés, amellyel az erőgép mentirányban 1-1 métert ki tud térni anélkül, hogy a munka minősége csökkenne. Ez tehermentesíti a dolgozót és ezáltal növeli az elérhető teljesítményt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!