2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sikeresen mûködik az EURO-ÖKO FARM PROJEKT Demonstrációs Gazdaság rendszere

Agro Napló
Az EURO-ÖKO FARM PROJEKT kiemelt célja az új termesztéstechnológiák magyarországi adaptálása, továbbfejlesztése és az új ismeretek köztermesztés számára történõ továbbadása.

A tényleges munkák 1998. évben kezdődtek meg. A rendszerek továbbfejlesztése során gyorsan láthatóvá vált, hogy a technológiákat országosan elérhetővé és használhatóvá kell tenni, mivel a köztermesztésben résztvevők csak ebben az esetben fogják az új megközelítéseket elfogadni és az új technológiákat alkalmazni. Nem kellett messzire menni a megoldás keresésében, hiszen Nyugat-Európában jól mûködő bemutató gazdasági rendszerek mûködtek. A siker egyik záloga ott az volt, hogy a bemutató gazdaságok a legjobbak, az újra legfogékonyabbak közül kerültek ki, akiket közvetlen környezetük maximálisan elfogadott. Ehhez társult, hogy a bemutató programokba bekapcsolódó gazdaságok tevékenységükért extra pénzt (támogatást) kaptak. A demonstrációs gazdasági rendszer kialakításakor az EURO-ÖKO FARM PROJEKT is ezt az utat követte. A technológia-fejlesztésben résztvevő és a bemutató tevékenységet folytató gazdaságokat érdekeltté tette a munkavégzésben. Ennek köszönhetően országosan jelenleg több mint 100 partnergazdaság mûködik együtt a projekttel.

Az együttmûködésben rejlő, gazdaságok számára elérhető előnyök az alábbiak:

  • Lehetőségük nyílik a legújabb technológiák alkalmazására
  • Az új fejlesztések, az újonnan alkalmazott technológiai elemek a termelés eredményezőségét nagymértékben javítják
  • A Projekt az egyes technológia-fejlesztési és bemutató programokhoz csatlakozó gazdaságok számára támogatási forrásokat biztosít, amelyeknek célja részben a technológia-fejlesztés és bemutató gazdaság feltételrendszerének megteremtése, részben pedig kiegészítő forrásokat jelentenek a ténylegesen felmerülő költségeken túlmenően.
    A Projekt jelenleg három technológia-fejlesztési és bemutató programot koordinál:
  • „Csökkentett energiaigényû, környezetkímélő növénytermesztési technológiák program”
  • „Hazai fehérjenövényekre alapozott takarmányozási rendszerek”
  • „Csökkentett energiaigényû, környezetkímélő tömegtakarmány termesztési rendszer”.
    A három program közül az első bír jelen pillanatban a legnagyobb jelentőséggel, alapelveit több mint 250 000 hektáron alkalmazzák országosan. Értelemszerûen a bemutató tevékenység is ennek a programnak a keretei között a legerősebb. Az állattenyésztés területéhez kapcsolódó programoknak kiterjesztése ténylegesen most kezdődik a partnergazdasági rendszerben, továbbfejlesztésük 2005. évben prioritást élvez. Növeli a projekt lehetőségeit, hogy az idei évben jelentősen bővültek a demonstrációs gazdaság hálózat bővítését célzó források. A bővülő forrásszerkezetnek megfelelően lehetőség nyílik új gazdaságok bevonására, ugyanakkor a rendszer növekedésével számolni kell a támogatási lehetőségek feltételeinek enyhe szigorodásával is. A források kalkulálhatósága miatt jövőben csak azok gazdaságoknak lesz esélye a projekt támogatásaira pályázni, amelyek előzetesen rögzítésre kerültek a nyilvántartási rendszerben. Szerencsére a regisztráció folyamata nem túl bonyolult. Mindössze egy kétoldalas adatlapot kell kitölteni és megküldeni az alábbi elérhetőségek valamelyikére:

EURO-ÖKO FARM PROJEKT Központi Koordinációs Iroda
Cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth u. 99.
Tel.: 96/213-788, E-mail: kopacsi.eurofarm@axelero.hu

Az adatlap kitöltése kötelezettségvállalást nem jelent egyik fél részéről sem a jövőre nézve, azonban a támogatások elérésének lehetőségét mindenképpen megteremti. Az adatlap megtalálható a www.eurofarm.hu., honlap „Demonstrációs gazdaságok” menüpontja alatt, illetve kérhető a központi koordinációs irodától, a fent megjelölt címről.

 

A cikk szerzője: Dr. Orbán József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó állapotban az idei költségvetés

Jó állapotban az idei költségvetés

Az államháztartás nemzeti számlák szerinti hiánya a GDP 1%-ra csökkent 2019 második negyedévére. Mindez elsősorban a 2018 közepe óta GDP-arányosan mér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!