2024. április 29. hétfő Péter

Profiknál a hígtrágya: profit

Agro Napló
A hígtrágya hallatán a nagyüzemek vezetõi komoran néznek maguk elé, mert zsákbamacska a tárolás és kijuttatás megbízható módszere, és nem látják a „holt” beruházás költségvetésének végét.


A tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó Stallprofi Magyarország Kft, május végi szakmai rendezvényén, egy kiforrott hígtrágya-szemlélettel ismertette meg a közönséget. A zala megyei Pakodon az érdeklődők megtekinthették Magyarország legmodernebb hígtrágya tárolóját.

A rendezvény délelőtti órái szakmai előadásokkal teltek. Dr. Streitmann György, a Stallprofi Kft. cégvezetője elsőként arra világított rá, hogy a hígtrágya tápanyagokban rendkívül gazdag elegy, ezért kifejezetten örülni kell annak, hogy rendelkezésre áll. Sokan itt hallották először,  hogy 1m3 hígtrágyával 12–13 kg N-P-K-t juttathatunk ki a szántóföldre. A rövid költségelemzés rámutatott, hogy a szántóföldi kultúra tápanyag-ellátása mûtrágyából 45 ezer, míg hígtrágyából 15 ezer forintba kerül. A bemutatott példa alapján világossá vált, hogy egy 400 kocás sertéstelep hígtrágyája mintegy 9 millió forinttal tudja csökkenteni 300 ha szántó trágyázási költségeit. „A profiknál a hígtrágya: profit”, ahogy ezt a rendezvény mottója is hangoztatja.

A fenti eredmények eléréséhez technológiai váltást kell végrehajtani az állattartó telepeken.

Az előadás részletesen kitért azokra az eljárásokra, amelyek segítségével drasztikusan lehet csökkenteni a sertéstelepek mosóvíz-felhasználását. A marhatartók a trágyakihúzással és továbbítással kapcsolatosan hallhattak üzembiztos módszerekről.

Fontos kritérium a hígtrágya hasznosításában, hogy az, az adott növényre a kívánt dózisban és optimális időpontban kerüljön. Ezért a Stallprofi egyértelmûen a nagy teljesítményû tartálykocsis kijuttatás mellett érvelt. A bemutatott professzionális 20 m3-es holland Peecon tartálykocsinál a hatalmas gumiabroncsoknak köszönhetően, nem beszélhetünk talajnyomásról. 4 pont felfüggesztésû hidraulikus rendszere fogadja a kultivátoros, vágótárcsás injektort, és a termelésben leggyakrabban használt csőfüggönyös adaptert. A hatékonyságot fokozza a traktorfülkében elhelyezett elektrohidraulikus távvezérlés.

A rendezvénynek otthont adó 1200 kocás vállalkozást a többgenerációs Végh család vezeti. 2 × 6000 m3-es, jelenleg Magyarországon a legbiztonságosabb, bélelt földmedrû tárolójukat azért vásárolták a Stallprofi kft-től, mert 25 évre kívánják a tárolás kérdését probléma mentesen megoldani. Az alkalmazott lágy polietilén fólia kétszer erősebb a HDPE anyagoknál. A dupla fóliabéleléssel és a beépített szivárgásfigyelővel nem alakulhat ki környezetszennyezés. Az egyedülálló úszó ponyva 95%-ban csökkenti a szaghatást és a hatóanyagok kipárolgását, valamint meggátolja a csapadék okozta hígulást. A beépített nagyteljesítményû keverők tökéletesen homogenizálják a szeparálatlan hígtrágyát, míg az 5 m3/perces búvárszivattyúk a gyors tartálykocsi-feltöltést szolgálják. A gondosan megtervezett csőhálózat maximalizálja az üzemeltetés biztonságát.

A sertéstenyésztő család tagjai elmondták, hogy a márciusi átadás óta 3 növénytermesztő cég is komolyan érdeklődik a kiváló minőségû trágya iránt.

A gazdag ismereteket nyújtó programra sokan 10–12 órát utaztak, de a visszajelzések azt igazolják, hogy a hígtrágya egy „tiszta” ügy, és helyes megítélése nemzetgazdasági kérdés.

Stallprofi Magyarország Kft.

Tel.: 28/514-485, fax: 28/514-486

Mobil: 30/9249-554


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trágyakijuttatás Annaburgerrel

Trágyakijuttatás Annaburgerrel

A megfelelő eszköz kiválasztása a trágyakijuttatásra összetett kérdés. A gazdaság mérete mellett figyelemmel kell lennünk az éves szinten kiszórandó t...

Gazdálkodás nitrátérzékeny területen

Gazdálkodás nitrátérzékeny területen

A nitrogén létszükséglet a növények számára, azonban annak túlzott mennyisége a talajban káros lehet a környezetre és az emberek egészségére is. Ezért...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!