Minõségi gabonatechnológia a KOngskilde-tól

Agro Napló
A dán KONGSKILDE cég több, mint 45 éves mezõgépgyártási múltra tekint vissza. 1997 óta a növekedés irányába lépett több európai gépgyártó cég megvásárlásával, a menedzsment átszervezésével.

Ezáltal nőtt a vállalat piaci részesedése is a régióban.
A cég által gyártott termékek közül jelentős helyet foglalnak el a gabonatechnológia gépei, melyeket a VOGEL & NOOT Mezőgépgyár Kft. forgalmaz.
Általánosan ismert, hogy a jó eredmény alapja, ha a terményt a kombájnozás után közvetlen gyorsan és jó minőségben betárolják. A szállítórendszer feladata, hogy ezt gyorsan, kíméletesen és gazdaságosan megoldja.
A KONGSKILDE cég által gyártott termékekre az elmúlt időszakban egyre nagyobb igény mutatkozik a terményfúvók, láncos felvonók, serleges felvonók, szállítócsigák, előtisztítók, szárítók, gabonatárolók terén.
A gyár gépei ugyanúgy alkalmazkodnak a kisméretû farmergazdaságokhoz is, mint a nagy termelőüzemekhez.
A KONGSKILDE terményfúvók igen gyakran használt terménymozgató berendezések, melyeknek létezik nyomó üzemû, valamint szívó-nyomó üzemû változata. Mûködését tekintve egyszerû felépítésû gépek. (lásd 1. ábra)


A fúvó által keltett levegőáram a hozzá illeszkedő OK csőrendszeren keresztül bármely irányban egyszerûen eljuttatható. A gyorscsatlakozó bilincsekkel a csővezeték mind állandó, mind ideiglenes kiépítése egyszerûen megoldható, az igényeknek megfelelően vízszintesen és függőlegesen, tetszés szerinti helyre szállítható.
A KONGSKILDE pneumatikusan mûködő terményszállító gépei több változatban léteznek, a kisebb teljesítményû elektromos meghajtású berendezésektől a nagy teljesítményû kardánmeghajtású (max.: 71 t/h szállítási teljesítmény) óriásig.
Ahol már nem áll rendelkezésre a nagy villamos teljesítmény, ott helytállnak a traktormeghajtású gépek, melyek alvázra épülnek.
A gabonafúvók kiválóan alkalmasak gabonafélék mozgatására, ki- és betárolásra. Kerekekkel szereltek, így mobilitásuk igen nagy.
Levegővel történő szállítás esetében a teljesítmény mindig függ a terménytől és a csőrendszer kialakításától. A 2. ábrán szereplő teljesítményadatok a 750 kg/m³ fajsúlyú búzára vonatkoznak, 15%-os nedvesség és 1%-os szennyezettség mellett szívó-nyomó üzemû gépre vonatkozólag.
A terményfúvó, a mindenkori feladatoknak megfelelően, különböző szívófejekkel szerelhető fel. A berendezés üzem közben egyszerûen szabályozható, ezzel biztosítható az optimális kihasználtsága.
A cég palettájában szerepelnek még szállítócsigák, horganyzott csigacsővel különböző méretekben, egészen 40 t/óra-s (45°-ban) teljesítményig. A szállítócsigák mindkét végükön csapágyazottak, így futásuk stabil. A berendezésekhez építhetők különböző típusú ki-, illetve beömlők, átmeneti darabok, valamint garatok.
Ahol függőleges irányú szállításnál csekély energiafelhasználás mellett tartós teljesítmény a követelmény, ott kerülnek beépítésre a KONGSKILDE láncos-, illetve serleges felvonók. Az erős hajtóegységből eredően különböző fordulatszámok állíthatóak be, így a teljesítmény más szállítórendszerekhez is alkalmazkodik. A láncos felvonón a láncra szerelt gumilapátok pormentesen szállítanak. Az anyag fogadása szállítószárnyakon keresztül történik, melyek egy üresjárati kuplung segítségével leválaszthatók.
A cég által gyártott előtisztítók is egyre gyakrabban keresett termékek a gazdálkodók körében. A szemét tárolása és szárítása nem kívánatos és sok pénzbe kerül. Az erős, nagynyomású szívóventillátor hatékonyan szétválasztja az értékes termést a szalmától, tört szemtől és a portól. A tisztítandó anyag egy csövön keresztül kerül a tisztítótestbe. A könnyebb fajsúlyú anyagokat a turbina kiszívja és elszállítja, majd egy ciklonon keresztül a levegő és a szennyeződés szétválasztódik. A megtisztult, nehezebb részek a terelőn keresztül a kifolyótölcsérbe kerülnek.


Ezeken kívül még a KONGSKILDE gyártmányai között megtalálhatjuk a különböző nagyságú gabonatárolókat, valamint szárítókat.
Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, úgy készséggel állunk rendelkezésükre a továbbiakban a technológiával kapcsolatosan.

Barabás Zsolt: 20/5391-999
Dávid Lajos: 20/9725-918
Pataki Sándor: 20/9356-756
Gazsi Zsolt: 20/4696-360

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?