Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Agro Napló
Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését elősegítő pályázati felhívás annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre – közölte a szaktárca lapunkkal.

Az Agrárminisztérium (AM) a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítéseket hajtsanak végre.

Felismerve továbbá azt – emeli ki az ismertetés –, hogy a hazai jó minőségű erdészeti szaporítóanyag iránt fokozódó kereslet mutatkozik és az erdészeti szaporítóanyag termesztési ágazat versenyképességének fenntartásához, fokozásához további intézkedések szükségesek, valamint az új gépek, eszközök beszerzése vagy minőségi cseréje jelentős terheket ró a gazdálkodókra. Ezért indokolt a megfelelően ösztönző támogatási rendszer kialakítása, a Vidékfejlesztési Program (VP) eddigi eredményeinek megtartása érdekében. A fenti célok elérése érdekében az AM a VP keretében megjelentette a VP2-4.1.3.7-20 Csemetekertek gépbeszerzése című felhívást.

A felhívás keretében az erdészeti szaporítóanyag-termesztési ágazat hatékonyságának javításához szükséges gépek, eszközök beszerzésére, így különösen traktorokra, a terület-előkészítés, növényvédelem és szaporító anyagtermesztés gépeire lehet támogatási kérelmet benyújtani.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 50 millió forint, maximális mértéke a közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40 százaléka, a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50 százaléka, fiatal mezőgazdasági termelő számára 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitással. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 1 milliárd forintot tesz ki.

A támogatási kérelmeket mezőgazdasági termelők nyújthatnak be, első körben szeptember 1-8. között. Pályázat benyújtására a tervek szerint több szakaszban 2021. július 20. napjáig lesz lehetőség.

A támogatási kérelmet kizárólag a Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben nyilvántartott ügyfél-azonosítóval rendelkező támogatást igénylő nyújthatnak be a Magyar Államkincstár (MÁK) www.mvh.allamkincstar.gov.hu elektronikus felületén – olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!