2024. április 25. csütörtök Márk

Szigorítások az agrár-erdészeti rendszereket támogató felhívásban

Agro Napló
Április 4-én módosult a VP5- 8.2.1.-16. kódszámú „Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása” elnevezésű pályázati felhívás dokumentációja. Az érdemi és a kisebb technikai változásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gyűjtötte össze.

A kamara tájékoztatása szerint a VP Irányító Hatóság felhívta a támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás több pontban módosult:

 • A felhívás technikai jellegű módosítását jelenti, hogy a 1.3  „A támogatás háttere” című fejezetben a támogatói intézményrendszerben bekövetkezett változások kerültek átvezetésre: a felhívást a Vidékfejlesztési Program keretében a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága, mint EMVA Irányító Hatóság helyett a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóság hirdeti meg.
 • A felhívás II. „Kötelezettségek vállalása” fejezet módosításai alapján a kedvezményezetteknek az erdészeti és gyümölcs szaporítóanyag származási bizonylat másolatát kizárólag a Magyar Államkincstárnak kell benyújtaniuk a jövőben. A dokumentumokkal kapcsolatban pedig megőrzési kötelezettséget kell vállalniuk.
 • A kettős finanszírozás elkerülése érdekében kiegészítésre került a 4.2 „Támogatásban nem részesíthetők köre” fejezet. Itt kizáró okként felsorolásra kerülnek azon jogcímek, amelyek keretében, amennyiben gyep kaszálásáét járó támogatásban már részesültek az igénylők, akkor nem jogosultak a gyepgazdálkodással kombinált fás legelő vagy fás kaszáló újonnan történő létrehozása célterület esetében ugyanezen tevékenységért járó támogatás igénybevételére. A lista kiegészült a VP4-11.1-11.2 - 18 „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” elnevezésű intézkedéssel.
 • A „Fogalomtár” című melléklet kiegészítésre került az „elsőkivitel” fogalmával: a telepítés első évi munkái a talaj-előkészítéstől a csemeteültetésig, beleértve az első kivitelhez tartozó kiegészítő intézkedések megvalósítását.
 • A támogatói okirat a felhívással összhangban módosult.
 • A felhívás 7. „További információk” című fejezete kiegészült a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2016. április 27-i (EU) 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet (általános adatvédelmi rendelet - GDPR) előírásaiból fakadó kötelezettségekkel, melyek az alábbiak:
 • a) A támogatást igénylő felelős – az általános adatvédelmi rendelet előírásainak megfelelően – a projekt adatlapon és annak mellékleteiben feltüntetett további érintettek megfelelő tájékoztatásáról a személyes adataik kezeléséről és a fejlesztéspolitikai intézményrendszer rendelkezésére bocsátásáról. Az az érintettet előzetesen, egyértelműen szükséges tájékoztatni, valamint hozzájárulását kérni a rá vonatkozó személyes adatok meghatározott célból és körben történő kezeléséhez. Általános jelleggel hozzájárulás nem kérhető.

  b) A fentieket a helyszíni szemle során ellenőrizhetik.

  c) A projekt megvalósítási szakaszában is meg kell felelni a fenti előírásoknak.

 • A 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2016. április 27-i (EU) 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet (általános adatvédelmi rendelet - GDPR) előírásaiból fakadó kötelezettségek a továbbiakban – a támogatói okirat helyett – az ÁSZF-ben kerülnek ismertetésre.
 •  A módosított felhívás itt elérhető.

  Címlapkép: Getty Images
  NEKED AJÁNLJUK
  CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
  KONFERENCIA
  AgroFuture 2024
  Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
  AgroFood 2024
  Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
  Vállalati Energiamenedzsment 2024
  Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
  Agrárium 2024
  Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!