Saaten-Union, kukoricában is többet ad!

Agro Napló
A Saaten-Union/SWS magyarországi nemesítési programjában született hibridek köre tovább szélesedik 2006. tavaszán, hiszen nagy termõképességû és kiemelkedõ termésbiztonságú új hibridekkel jelenünk meg azokban a tenyészidõ szegmensekben is, ahol eddig nem rendelkeztünk elismert hibridekkel. Új és ismertebb, régebbi hibridjeink közös jellemzõjük a kiváló ár-érték arány mellett, hogy olyan magas szintû jövedelmezõséget és termésbiztonságot nyújtanak a magyarországi gazdálkodás viszonyai között, hogy termesztésükkel az egyes évjáratokban olykor szélsõségesen változó idõjárási körülmények ellenére is elérhetõ a termõhelyre jellemzõ maximális jövedelem.

Az igen korai hibrideket termesztők figyelmét szeretnénk felhívni a rendkívül erőteljes kezdeti fejlődésû, jó szárszilárdságú SUM 0235-re (FAO 280), mely a 2002–2004-es vizsgálati időszakot kimagasló, rel. 111,3%-os  termésteljesítménnyel és az igen korai éréscsoportra jellemzőnél is lényegesen  alacsonyabb (st. fajták -0,26%) betakarításkori szemnedvességgel zárta. Termés- és ökológiai stabilitását kiválóan mutatja, hogy  2002-ben 9,3%-kal, 2003-ban 7,2%-kal, 2004-ben pedig 14,7%-kal múlta felül az összehasonlító fajták termésteljesítményét. A korai vetést kiválóan tûri, intenzív körülmények között csúcsok elérésére képes, extenzív viszonyok között pedig stabilan a termőhely átlaga felett terem. A tavalyi szélsőségesen csapadékos időjárási körülmények között már az államilag elismert hibridek kísérleteiben igazolta, hogy 10 t/ha feletti termőképessége  rendkívüli vízleadó képességgel párosul. A 19,04%-os betakarításkori szemnedvessége valamennyi vizsgált hibrid (FAO 200-500) tekintetében a legalacsonyabb, még a FAO 200-asok átlagánál is majd 1%-kal kedvezőbb!

A következő éréscsoportban a SUM 0243 (FAO 340) új hibridünk ért el kimagasló teljesítményt. Az elmúlt három év átlagában 6% terméstöbbletet ért el a st. fajtákkal szemben alacsony betakarításkori szemnedvesség mellett. Kiemelkedően jó aszály- és stressztûrő-képességét 2003-ban bizonyította, amikor rel. 117% terméseredményt ért el az OMMI fajtaminősítő kísérleteiben.  2004-ben, lényegesen jobb termesztési körülmények között is igazolta a SUM 0243 az új genetikában rejlő  többletpotenciált (rel. 103,6%). Nagyüzemi viszonyok között beállított nagyszámú kísérletben igazolta, hogy  a legismertebb korai hibridek versenyképes alternatívája nemcsak termőképesség, de a betakarításkori szemnedvesség vonatkozásában is. Különösen ajánlott a laza, kevésbé termékeny talajokra. Intenzív narancssárga szemszíne keresett árualapot biztosít a déli export piacokra. 

Az idei tavasz újdonságai lesznek a  SUM 0241 (FAO 380) és SUM 0246 (FAO 390) hibridek. Mindkettő zöldszáron érő típus. Kiegyensúlyozott, magas termés elérésére képesek változó időjárási és termőhelyi körülmények között is.  Stabilitásukat, alkalmazkodóképességüket kiválóan bizonyítja, hogy szemtermésük a 2002–2004-es időszakban 102%, ill. 102,6%-os szinten múlta felül az összehasonlító fajták átlagtermését. Az extrém száraz 2003-as, majd a kifejezetten csapadékos 2004-2005-ös időszak után egyértelmûvé vált, hogy nincsen gyenge pontjuk. Kimagasló termőképességük mellett a SUM 0241-t „egészséges érése”, túlérésben is kiemelkedően stabil szára, a SUM 0246-ot  „mutatóssága”, kiváló kezdeti fejlődési erélye és az átlagosnál jobb stressztûrő-képessége emeli ki az átlaghibridek mezőnyéből.

A már korábban elismerésben részesült hibridjeink közül a középérésû ZAMORA (FAO 460) már évek óta jelentős vetésterületen bizonyítja, hogy kimagasló jövedelmezőséget biztosít kiváló termőképességével és az éréscsoportra jellemzőnél kedvezőbb szemnedvességével. Az államilag elismert hibridek kísérleteiben immár négy éve bizonyítja termésstabilitását (2002-ben rel. 104,7%, 2003-ban rel.105,9%, 2004-ben rel.100,8%, 2005-ben rel.100,3%), hiszen szélsőségesen eltérő évjáratokban is átlag feletti teljesítményt hozott, az átlagnál kedvezőbb szemnedvesség mellett.  Intenzív és extenzív területekre egyaránt javasoljuk. Termésstabilitása a legváltozatosabb időjárási és termesztési körülmények között is kiváló.

A korai SUM 330 (FAO 330) hibridünk 2004-ben éréscsoportjának legjobb vízleadású hibridjének bizonyult az államilag elismert hibridek kísérleteiben. Betakarításkori szemnedvessége 1,25%-kal a csoportátlag  alatt volt, túlszárnyalva ezzel számos FAO 200-as hibrid vízleadását. 2005-ben a koraiak átlagánál közel 1%-kal kedvezőbb betakarításkori szemnedvessége  a FAO 300-as vezető hibridek közé emelte.  Figyelemre méltó, hogy ezen tulajdonsága – kiváló termőképessége mellett – évjáratoktól függetlenül konzekvensen nyomon követhető volt az elmúlt években. Alacsony szárítási költségének, ill. kedvező vetőmag árfekvésének köszönhetően elsősorban az intenzív területeken biztosítja a  ha-onként elérhető maximális jövedelmet.

A STARDUR (FAO 330), ill. a SUM 490 (FAO 490) hibridek közös jellemzői, hogy kiválóan alkalmasak  élelmiszeripari alapanyag (gríz, liszt) előállítására is. Elsősorban a kemény, üveges szemek, az egészséges érési folyamat, az intenzív sárga szín, a kitûnő úszási szám, magas kiőrlési részarány azok a tulajdonságok, amelyek átlagon felül alkalmassá teszik ezen hibrideket az élelmiszercélú feldolgozásra. Míg a STARDUR egy igen korai betakarítást tesz lehetővé, addig a SUM 490 azok számára nyújt új lehetőséget, akik az eddigi ipari kukoricák szántóföldi termőképességével voltak elégedetlenek. A feldolgozóipar részéről Európa-szerte fokozódó alapanyagigény, illetve a hibridekhez kapcsolódó termeltetési konstrukciók a hagyományos árutermesztéshez képest biztosabb, kiszámíthatóbb értékesíthetőséget és kedvezőbb jövedelemviszonyokat teremthetnek.

Az ORANJE(URANUS) (FAO 320), mint a korai éréscsoport elején, zöldszáron érő hibrid elsősorban azok érdeklődésére tarthat számot, akik  viszonylag szerényebb költségráfordítás és kedvezőtlenebb termőhelyi adottságok mellett egy korán betakarítható, stabilan termő, jó alkalmazkodóképességû hibridet keresnek. Korai, hideg talajba történő vethetősége valamint a tenyészidőszak végéig is erőteljes szára biztosítja a szárítási költségek minimalizálhatóságát, ill. korai betakaríthatóságát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!