2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

KONGSKILDE: a múlttal a jelenben, a jövõ felé…

Agro Napló
A dán Kongskilde az 50-es évek óta élen jár a minõségi mezõgazdasági munkagépgyártásban. Az egész világon jelen lévõ és több, mint 100 millió eurós forgalmú cég bevételének mintegy 40–45%-a származik a talajmunkagépek értékesítésébõl.

A forgalmának másik jelentős részét a hazánkban is ismert gabonatárolás és anyagmozgatás gépei, illetve a kevésbé ismert, de igen jelentős ipari tevékenység eszközei teszik ki.



A munkagépek közül Magyarországon is évek óta ismert és elismert a Germinator és a Vibro Master magágykészítők, a Demeter típusú gabonavető gépek, a Vibro Flex szántóföldi kultivátorok és a Vibro Crop sorközmûvelő kultivátorok. A mostani cikkünkben ez utóbbi eszközt szeretnénk a gazdálkodóknak röviden bemutatni.



Azt hiszem, azzal nem árulunk el titkot, hogy a gyomnövények vegyszeres kezelése mekkora anyagi terhet ró a gazdálkodás költségvetésére. A hatékony mechanikai gyomirtás jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, feltéve, ha azt alkalmas időben, alkalmas géppel végezzük. Ez utóbbi kritériumnak felel meg a Kongskilde sorközmûvelő kultivátora.



A Vibro Crop rugós „S” kapáival, és védőtárcsáival gondoskodik arról, hogy a sorok közötti talajsáv a lehetőségek szerint a legjobban meg legyen mûvelve. A speciális kapák használatával nem csak a gyomnövények gyökerei kerülnek elvágásra, hanem azokat a kapák ki is emelik, szétterítik, ahol azok jobb híján gyorsan elszáradnak. A gépen minden kapaegység teljesen önállóan dolgozik, saját mélységhatároló kerékkel és párhuzamtartóval ellátva. A munkamélységet csavarorsóval 0 és 7 cm között tarthatjuk kordába. A kultivátor precíz soron tartását 45 cm átmérőjû, rugóterhelésû vezető tárcsák végzik, ezáltal az irányt változó domborzati viszonyok, és talajállapot mellett is könnyedén tudjuk tartani. A sorközmûvelőkön 55 cm-es sortávolságig 3 kapa, 55 cm felett pedig 5 kapa dolgozik. A kapaegységek sortávolsága rendkívül egyszerûen és gyorsan beállítható. Ehhez segítséget nyújt a fecskefark kialakítású gerendelyen lévő előre bejelölt sortávolság. A 3 kapás változatból könnyen, gyorsan 5 kapás gép építhető, és fordítva. Tehát ezt a Kongskilde  terméket szinte bármilyen sorba vetett növény esetében használhatja! A Vibro Crop gépek szabad hasmagassága 60 cm, amely által magasabb növényi állapotban is bevethető a szerkezet. Ha gépünk munkaszélessége túl van a 3 méteren, úgy lehetőség van arra, hogy a gerendely hidraulikusan felcsukódjon, garantálva ez által a szabályos közúti szállítás feltételét.



A kapás növények termelése hazánkban megfelelő körülmények között, jó minőségben elvégezhetők. Az igazi eredmény eléréséhez azonban megfelelő munkaeszközök szükségesek, amely eszközök sorába a Vibro Crop nagy biztonsággal beilleszthető.



Amennyiben Ön is többet szeretne megtudni a Kongskilde-ról, a hazai referenciákról, úgy kérem, ne habozzon. Keressen bennünket, és gépforgalmazó partnereinket. A mi tapasztalatunk lehet az Ön jövője!

A cikk szerzője: P.S.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06