V. Országos Quadris díj átadása

Agro Napló
Napjainkra eljutottunk odáig, hogy a hazai és az EU-s piacokon versenyezniük kell a magyar boroknak a francia, spanyol, olasz, vagy éppen a tengerentúli borokkal, melyek nagy minõségi paraméterekkel jellemezhetõek. A bor minõségi jellemzõi, ízvilága, az adott borvidék vagy pincészet ismertsége, a kialakított bormarketing mind-mind fontos tényezõi a sikeres és gazdaságos bortermelésnek.


Nem feledkezhetünk el azonban a jó bor alapanyagáról, az egészséges szőlőről sem. A szőlő-betegségek elleni védelemhez nagy hatékonyságú, széles hatásspektrumú készítményre van szükség, mely a Quadrisban öltött testet.



A Syngenta nem csak a termelésre figyel oda, de fontosnak tartja a végtermék minőségét is. Éppen ezért idén ötödik éve szervezi meg az Országos Syngenta Borversenyt. A szőlészek-borászok számára is oly fontos megmérettetésre 2006-ban 276 tételt küldtek el a gazdák, melyet a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének irányításával szakértő zsûri bírált el.



A hagyományos Quadris díj átadásának hátteret a patinás Budapesti Történeti Múzeum nyújtott.

A magas színvonalú előadások közül Dr. Gabi Géza, a Tolna Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat szakemberének beszámolóját emelnénk ki, aki az előrejelzés szerepéről beszélt a szőlőbetegségek elleni védelem területén. Mint elmondta, az integrált technológiák mielőbbi elterjedését nagyban elősegítik az FVM gondozásában megjelent pályázatok, amelyeket AKG-programok keretében valósíthatnak meg a termelők. A programok egyik legfontosabb eleme a növényvédelmi előírások betartása, és az előrejelzésre alapozott védekezési technológiák és technikák bevitele a gazdálkodásba. A Szekszárdi borvidéken az elmúlt évben előrejelzéssel a szőlőkultúrában kimagasló eredményeket sikerült elérni a gombabetegségek elleni védekezésben. A gazdaságosság-környezetterhelés-szőlőminőség rendszerét az előrejelzés szemszögéből építettük fel éveken keresztül. A hosszú távú tartamkísérleteink során az előrejelzés olyan rendszerét sikerült felépíteni, amely megbízható alapját képezi a szőlő növényvédelmének. A gombabetegségek biológiai folyamatait figyelembe véve, adott tájegységen-termőterületen a hosszú távú területi kísérletek alapján eljuthatunk az előrejelzésre alapozott növényvédelmi technológiák olyan szintjére, ahol növényvédelmileg nehéz évjáratban is képesek vagyunk a védekezési költségeket 40%-kal csökkenteni a programszerû védekezésekhez képest. Az előrejelzés a növényvédelem kincstárjegye, amely bármikor pénzre váltható.



A növényvédelmi technológiákat fejlesztő cégek ezt felismerték, és közülük is zászlóshajóként a Syngenta – kimagasló minőségû termékeivel – vezető szerepet vállal napjaink integrált növényvédelmének gyakorlati megvalósításában.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!