2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Tartósítási technológia

Agro Napló
Az elmúlt két évben Magyarországon is terjedni kezdett a szerves savas tartósítás, amelynek fõ okai a gazdálkodók fokozottabb költségérzékenysége, a megnövekedett tárolási nehézségek (helyszûke, nem elegendõ tároló kapacitás) és az élelmiszerbiztonság szempontjainak elõtérbe kerülése az élelmiszerlánc egészében.
Takarmányok és a takarmányozásban felhasznált termények kezelése megvalósítható tiszta propionsavval, bizonyos takarmányok esetében hangyasav és propionsav keverékével, illetve az ezeket tartalmazó készítményekkel. Szemes termények kezelése során a tartósítószer egyenletes kijuttatása a legfontosabb szempont, mert az egyes gabona- vagy kukoricaszemek között nagyon csekély mértékû a szer átjutása a túlkezelt szemekből az esetleg kezeletlenül maradt szemekbe. A szemes termények kezelésekor a tartósítószert egy csigán kell a szemekre juttatni. A kezeléshez bármilyen csiga – esetleg kisebb átalakítással – alkalmas. Az adagológépet a rendszerszállító szolgáltatók, így a VERTUMNUS Kft. is biztosítják a kezelés idejére, ennek ára eleve benne foglaltatik a szolgáltatás árában. A tartósítási technológia alkalmazása nem igényel többlet munkaerőt, mert még az egyszerûbb megoldások esetében is a kezelés automatikusan történik: az adagolás beállítása után az adagológép önmûködően indul, illetve megáll, attól függően, hogy van-e kezelendő termény a csiga garatjában, vagy nincs. Nagyobb üzemek esetében a tartósítási technológia teljesen automatizálható, a rendszer mûködtetése az üzemet irányító központi munkaállomásról az üzem PLC-jén keresztül megvalósítható. Az ehhez szükséges elektronikus irányító egységet szintén biztosítjuk ügyfeleink részére, az üzem számítógépes irányításához történő csatlakoztatásra előkészítjük. A szerves savas tartósítási rendszer rendkívüli rugalmasságot biztosít: gyakorlatilag bármilyen helyszínen bármilyen takarmány, illetve alapanyag kezelése megoldható, egyetlen feltétel, hogy lehetőleg csatlakozni lehessen 400 V AC háromfázisú vagy 230 V AC egyfázisú villamos hálózatra. Az adagológép és az elektomos irányító rendszer teljesítményigénye kevesebb, mint 500 W. Hálózati villamos áram hiányában gyakorlatilag bármilyen mezőgazdasági munkagép törpefeszültségû egyenáramával is mûködtethető az erre az alkalmazási módra kialakított adagológép és irányítási rendszere. Gyakori kérdés, hogy a szerves savval kezelt termény tárolható-e fémsilóban? A válasz egyértelmû igen. Ebben az esetben két szempontot kell figyelembe venni: (1) a betárolt termény nedvességtartalma csak olyan magas lehet, hogy a későbbi kitárolásnál ez ne okozzon nehézségeket, valamint (2) a betárolt savkezelt terményt utólag átszellőztetni semmiképp sem szabad, mert a levegővel történő átfúvatás súlyos károkat okozhat a fémsiló kupolarészében. Ismét felhívjuk a figyelmet arra, hogy a propionsav az állati és emberi szervezetben is előforduló anyag, nem mérgező, és szakszerû felhasználás esetén a természetes környezetünket sem károsítja. Az élelmiszerlánc biztonságának fokozásához a szerves savas tartósítás döntő mértékben hozzájárul.

A cikk szerzője: Baross Rezső

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jobb évre számítanak Mohácson

Jobb évre számítanak Mohácson

A tervezett szűk 50 milliárd forintos árbevételi tervet nem sikerült teljesíteni tavaly, az eredmény is negatív lett – mondta a Világgazdaságnak Pókos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!