Jelentõs innováció a talajmûvelésben az AGRIKON Solt Zrt.-nél

Agro Napló
Újdonság a talajmûvelésben: megjelent az AGROKOMB VARIO változtatható mûvelõ elemes egymenetes magágykészítõ család

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a több, mint ötven éves múltra visszatekintő AGRIKON Solt Gépgyártó Zrt. talajmûvelő termékpalettájának megújítása. Az eddig folyamatos fejlesztés és felhasználói tesztelés alatt álló AGROKOMB VARIO család piaci bevezetésre került.



Mi késztette a társaságot ilyen jelentős fejlesztés megvalósítására, illetve miben jelent újdonságot a piacon az AGROKOMB VARIO?



„Az AGROKOMB VARIO termékcsalád kifejlesztésére több elvárás inspirálta az AGRIKON Solt Rt.-t” – tájékoztatta az Agro Naplót Károlyi Gábor az AGRIKON Solt Zrt. igazgatója. „Legfontosabb, hogy a gazdálkodók elvárása a talajmûvelő eszközök tekintetében a költséghatékony mûvelés biztosítása, amelynek az egyik fő eszköze a minél kevesebb számú menetben történő mûvelés. A felhasználói igények, a korszerû mezőgazdaság feltételei, illetve a piacon jelen lévő termékek tapasztalatainak elemzése az alábbi eredményt hozták:



A piacon megtalálható egy menetben dolgozó talajmûvelő gépek esetében adottak a gépen található mûvelő elemek, ezért ezek nem képesek figyelembe venni az évszaktól, a talajminőségtől és nem utolsó sorban a gazdálkodó egyedi igényeitől és elképzeléseitől függő eltérő mûvelési igényeket. Ezzel szemben társaságunkat, mint gépgyártót jelentős számban érik olyan megkeresések, amelyek során egy-egy felhasználónak egyedi igénye, elképzelése van.



A fenti tapasztalatokat összegezve jutottunk arra az elhatározásra, hogy a modern agrártechnika követelményeinek megfelelő olyan egymenetes talajmûvelő eszközt fejlesszünk ki, amely könnyen képes az eltérő igények és adottságok esetén is magas minőségû, egymenetes mûvelés végzésére.”

Melyek az AGROKOMB VARIO család főbb mûszaki paraméterei?



„Az AGROKOMB VARIO magágykészítő gépcsalád félig függesztett kivitelben 3, 4, 5, 6 m-es munkaszélességgel készül.” – ismertette Kovács Béla az AGRIKON Solt Zrt. mûszaki igazgató-helyettese. „A gép alapeleme a nagyszilárdságú központi váz (4 m munkaszélességtől), amely lehetővé tesz bármilyen kialakított csatlakozással rendelkező mûvelő elem vagy tartókeret felfogatását. Ennek megfelelően cserélhető mûvelő elemeket alakítottunk ki a talajminőség, az évszaknak megfelelő munkaszükséglet és a növényi kultúrának megfelelően. Ezzel a megoldással minden mûvelési igényt és elvárást ki tudunk elégíteni.



Természetesen mint gyártó a felhasználói tapasztalatokat összegezve létrehoztunk egy tavaszi és egy őszi munkákhoz kapcsolódó mûvelő elem variációt, figyelembe véve a leghatékonyabb ma alkalmazott technikai magoldásokat.”



Az AGROKOMB VARIO mûvelő elemek összeállítása TAVASZI magágykészítésnél:

    • Simító – rugóval szabályozható, magassága állítható.
    • Pálcás henger – tömörít, aprítja a rögöket és átveszi a gép súlyának egy részét.
    • Rugóskapák – vetésmélységben lazítják a talajt, aprítják a rögöket és gyomirtást végeznek.
    • Stern hengerek – jó aprító, tömörítő munkát és gyomirtást végeznek
  • Tömörítő henger –feladata a felszíni és mélyebb réteg tömörítése, a felszíni rögök aprítása és szintén átveszi a gép súlyának egy részét.

Az AGROKOMB VARIO mûvelő elemek összeállítása ŐSZI magágy- készítésnél:

    • Tárcsasor – egyenes vonalban kettő sor kerül elhelyezésre, amelyek biztosítják az erőegyensúlyt, feladatuk az aprítás, porhanyítás és a keverés.
    • Talajlazítók – nehéz kultivátorok, rugós talajlazítók.
    • Stern hengerek.
  • Tömörítő henger.

Vett-e igénybe külső segítséget az AGRIKON Solt Zrt. a fejlesztés során?



Természetesen a feladat komplexitása miatt külső partnerek is támogatták az új eszköz kifejlesztését. A fejlesztési projektünk a GVOP 3.3.3. K+F projektjének keretében történt, a tervezés során közremûködtek a Gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdasági Géptani Intézetének oktatói és végzős hallgatói, illetve tapasztalataikkal és teszteléshez szükséges területek biztosításával felhasználói partnereink is jelentősen hozzájárultak.

6320 Solt, Bartók Béla u. 2.

 Tel.: 78/486-016, 486-061, 30/380-1595

Fax: 78/486-152

info@agrikonsolt.hu

www.agrikonsolt.hu


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?