Kiemelt figyelem az õszi káposztarepcének

Agro Napló
Az õszi káposztarepcérõl az idei évben számos fórumon hallhattak, láthattak, olvashattak az érdeklõdök. Vajon mi az oka annak, hogy eddig nem tapasztalt megkülönböztetett figyelem övezi, ezt a még néhány éve a „másodlagos jelentõségû” kultúrák közé sorolt növényt?


Sokáig leginkább azért termesztették, mert a vetésforgóba jól volt illeszthető és gabona utóvetemény esetén hozamfokozó hatása akár 10%-ot is elérhetett. A múlt változó olajosmag árainak és a hektáronkénti 1-2 tonnás alacsony hozamoknak volt köszönhető az, hogy a repcét a gyengén jövedelmező növények közé sorolták.



Az utóbbi években viszont számos dolog megváltozott, ami a magyar repcetermelésre igen pozitív hatást gyakorolt. A termésátlagok az intenzifikáció, és a mára majdnem 50%-os hibridfelhasználásnak köszönhetően, évről évre növekednek. A növényiolaj piacon belül a repce jelentősége sokrétû felhasználhatóságának köszönhetően növekedett. Ezt mi sem mutatja jobban, mint, hogy az elmúlt 4 év átlagában az EU-ban évente körülbelül 3%-kal, mintegy 120 ezer ha-ral nőtt a repce vetésterülete. Az évről évre fokozódó biodízel előállítás Európában óriási repceolaj keresletet generál ezzel stabilizálva a repcemag magas felvásárlási árát. Ezek azok a tények, amik mára megváltoztatták a repcetermesztés megítélését és mindenkit a nagyobb mértékû, intenzívebb akár 4–4,5 tonnás termésátlagokat produkáló, magas hasznot realizáló repcetermelésre ösztönöz. A repce megítélése változni látszik, így a másodlagos jelentőségû növényből jól jövedelmező nagy haszonnal kecsegtető intenzív kultúrává alakul.

A gyomállomány kikapcsolása az intenzív repcetermesztés technológiájában elengedhetetlen.



A gyomok elleni védekezés egyre inkább előtérbe kerül. Ennek főbb okai a következők:

    • az alacsonyabb vetőmag mennyiség alacsonyabb tőszámot is jelent, mellyel egyben a repce kezdeti gyomelnyomó képessége is jelentősen csökken, ezért kiemelkedő fontosságú a gyomkonkurencia korai kizárása;
    • a szélesebb sortávolságra vetett állományban a repce később  borítja a talajt, ezáltal a repcével együtt kelő gyomok hátrányosan befolyásolják a repce kezdeti fejlődését;
    • a nagy termés eléréséhez szükséges nagyadagú, szakaszolt nitrogén kiszórásával a gyomok számára is kedvező feltételeket teremtünk, így azok megerősödve jelentős mennyiségû vizet és tápanyagot vonnak el a repcétől;
    • a repcében előforduló legfontosabb gyomnövények – mint pl. a székfû félék, a nagy széltippan, a ragadós galaj – az érés idejére túlnövik a repcét, ezáltal nehezítik az aratást;
    • a gyomnövények konkurenciája következtében a gyomnövények bizonyítottan csökkentik a termést;
  • a rovarkártevők elleni védekezés gyakran arra az időszakra esik, amikor a gyomnövények virágoznak, nehezítve ezzel a rovarölőszeres kezeléseket.

A repce gyomösszetétele

A vetésszerkezet módosult az elmúlt időszakhoz viszonyítva, a több növényből álló vetésforgót felváltotta az egyszerû kalászos-repce vetésváltás. Ennek következtében a repcében is azok a gyomok okozzák a legnagyobb gondot, melyek a gabonában is a legveszélyesebbek így pl.:

Matricaria sp. – ebszékfû-fajok, Anthemis sp. – pipitér fajok, Galium aparine – ragadós galaj, Stellaria media – tyúkhur, Apera spica-venti – nagy széltippan, Veronica sp. – veronika-fajok, Lamium sp. – árvacsalán-fajok.

Csak a preemergens gyomirtási technológia ad teljes megoldást

A repce vegyszeres gyomirtására számos technológia és készítmény áll rendelkezésre. A vetés előtt – presowing – használható készítmények előnye, hogy szárazabb időjárási körülmények között is hatnak, hátrányuk viszont, hogy a legfontosabb gyomnövények ellen – mint a székfû fajok, ragadós galaj – hatástalanok.

A vetés után-kelés előtt preemergensen használható készítmények nagy előnye, hogy a gyomkonkurenciát korán kikapcsolják, biztosítva ezzel a repce zavartalan kezdeti fejlődését.

A posztemergens állomány kezelésekre használható szerek gyakran csak részleges gyomirtó hatást biztosítanak, mivel a repce levélzete leárnyékolja a gyomokat, a permetlé-fedettség a gyomokon nem tökéletes, így a gyomirtó hatás is sokszor csak 40–50%-os.

Mindezek figyelembevételével a közvetlenül a vetés után-kelés előtti preemergens gyomirtási technológiát tartjuk a legcélravezetőbbnek, a többi kezelési mód csak kiegészítő kezelési módnak tekinthető.

Vetéstől a betakarításig gyommentességet biztosít a Brasan 540 EC

A Brasan 540 EC két hatóanyaga – a dimetaklór és a klomazon – széles gyomirtási spektrumot biztosít a repcében előforduló gyomnövények ellen. A székfû félék, a pipitér fajok, a nagy széltippan mellett a ragadós galaj ellen is hatékony. A készítményt közvetlenül a repce vetése után, kelése előtti időszakban kell kijuttatni. A jó gyomirtó hatás előfeltétele a jól elmunkált aprómorzsás talajfelszín. Rögös, egyenetlen talajfelszín esetén a gyomok a rögök alatt csíráznak ahová  a gyomirtószer nem jut el. Ilyen esetben csak részleges gyomirtó hatás várható. A megbízható szelektivitás érdekében ügyelni kell az egyenletes vetésmélységre. A gyomnövények a hatóanyagokat a gyökerükön keresztül veszik fel, így már a kelés előtt, vagy röviddel a kelés után elpusztulnak.


A cikk szerzője: Laczkó László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új szereplők a Syngenta palettáján

Új szereplők a Syngenta palettáján

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi faj...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 12:14