2024. május 5. vasárnap Györgyi

Kalászos mustra Szegeden - Mutatós ajánlat a Gabonakutatótól

Agro Napló
Idén, június 7–8-án tartották Szegeden, a GK Kht. idei kalászos fajtabemutatóját. „Az utóbbi idõben a búzával mindig baj van.” Baj van, ha sok terem belõle, de az is baj, ha kevés. 2003-ban a szélsõséges hideg tél és a nyári aszály tizedelte meg a termést, míg 2004-tõl a kiváló termés miatt kellett aggódnunk.

Ez a probléma az év eleji belvízhelyzet miatt az idén biztosan nem ismétlődik meg, bár ma még megjósolni is nehéz, hogy milyenek lesznek az idei termésátlagok.

Az igazság az, hogy a búza a legek növénye. A búza és a többi kalászos gabona a lehető „legigénytelenebb”, de ugyanakkor „igényes” is, azonban a legmostohább környezeti körülmények között is biztosítja az ország kenyerét és takarmányigényét. Ez az a növénycsoport, amelyben a hazai fajták részaránya még mindig a legmagasabb – 80% körüli. A magyar fajták fölényéhez a szegedi GK fajták jelentős mértékben hozzájárulnak. Fajtáik kiváló termőképességûek és jó minőségûek, ugyanakkor ellenállóak a biotikus és az abiotikus környezeti stresszekkel szemben is. Kiváló alkalmazkodóképességük révén nem csak itthon, hanem a határainkon túl is sikeresen termeszthetők.

A nemesítői munkáik folyamatosak és készen állnak az új kihívásokra. Az elmúlt évben négy új szegedi búzafajta, és egy újdonságnak számító őszi zabfajta kapott állami elismerést és így a GK Kht ajánlati listáján már ezek is szerepelnek.

Új búzafajtáik közül a GK Békés javító minőségével és termőképességével, a GK Csillag kiemelkedő termőképességével és rezisztenciális tulajdonságaival, a GK Hunyad kiváló alkalmazkodó-képessége és stabil minősége miatt, míg a GK Szala nagy hozamával és jó minőségével tarthat számot a termelők érdeklődésére. Új színfoltot jelenthet az elmúlt évben elismert GK Impala őszi zabfajta, amely nagy hozamával és kitûnő beltartalmi értékével érdemelte ki a fajtaelismerést.

A kalászosok sikeres termesztésének egyik legfontosabb tényezője a fémzárolt vetőmag használata, amely garancia a fajtaazonosságra, alapja a minőségi árutermesztésnek, az élelmiszerbiztonságnak és a nyomon  követhetőségnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!