Az AMI Agrolinz Melamine International Magyarország Kft. a jövõben LINZER AGRO TRADE Hungary Kft.

Agro Napló
Riporter: Rendel úr, Ön egy évvel ezelõtt az Agrolinz Melamine International Magyarország Kft-nek a négy Agrokémia leányvállalattal (Beled, Dombóvár, Békéscsaba és Szolnok) történt fúziójáról számolt be. Az Ön, mint az AMI Magyarország Kft. ügyvezetõje véleménye szerint mennyire vált be a szerkezetváltás?

Rendel Ingo:
Több, mint egy év után elmondhatjuk, hogy a fúzió sikeres lépés volt a megfelelő irányba. A vállalaton belüli kommunikáció sokkal gyorsabbá és gördülékenyebbé vált. Az adminisztráció mennyisége csökkent, ami további kapacitásokat jelent az értékesítésben. A mûtrágyapiac számára nehéznek bizonyuló 2005-ös évben 11%-os forgalomnövekedést értünk el – ez is azt mutatja, hogy jó úton haladunk.
A munkatársak között sokkal erősebbé vált az összetartozás-érzés, annak ellenére, hogy 60 magyarországi munkatársunk 10 különböző telephelyen dolgozik. Azt, hogy a fúzió ennyire sikeresen zárult, minden egyes munkatársunk kiváló teljesítményének köszönhetjük. 

Riporter:
Most névváltozás következik, az Agrolinz Melamine International Magyarország Kft.-t a jövőben LINZER AGRO TRADE Hungary Kft.-nek fogják hívni. Miért változik meg a név, illetve változnak-e ezáltal a tulajdonosi viszonyok is?  

Rendel Ingo:
A tulajdonviszonyok nem változnak, továbbra is 100%-ban az AMI Agrolinz Melamine International GmbH konszern tulajdonában maradunk.
A névváltozásra azért kerül sor, mert a LINZER WARE termékek értékesítésén túl az egyéb mûtrágyák forgalmazásában is erős növekedést akarunk elérni az elkövetkezendő években. Az egységes „LINZER AGRO TRADE” név alatt szeretnénk megerősíteni és tovább építeni a Duna menti régió vezető mûtrágya-forgalmazójaként betöltött szerepünket. A Linzben mûködő központ és valamennyi leányvállalat 100%-ban az AMI Agrolinz Melamine International GmbH (LINZER WARE) mûtrágyagyártó vállalat tulajdonában van.

Riporter:
Mely országokban vannak már leányvállalatok?

Rendel Ingo:
Az ausztriai központon kívül (Németországot is innen látjuk el) vannak leányvállalatok Csehországban, Szlovákiában és természetesen Magyarországon. További vállalatokat alapítottunk idén januárban Szerbiában és Romániában. 

Riporter:
Miben látja egy saját kereskedelmi vállalat fő előnyeit?

Rendel Ingo:
A LINZER AGRO TRADE vállalat alapelve a vevőközpontúság, hatékony logisztika és a minőségi termékek. A már bizonyított LINZER WARE termékek mellett különböző, elismert mûtrágyagyártók minőségi termékeit is kínáljuk. A kereskedelmi áruk forgalmazása azért szükséges, mert a linzi telephely 1,1 millió tonnás kapacitása nem elegendő valamennyi piacunk ellátására. Ez körülbelül évi 2 millió tonnás mûtrágyamennyiséget tesz ki.

Riporter:
Mi volt döntő az AMI számára ennek a terjeszkedési lépésnek a megtételében?

Rendel Ingo:
A magyarországi sikerek rámutattak számunkra, hogy egy mûtrágyagyártó vállalat számára érdemes lehet mûtrágya-forgalmazással is foglalkozni. Ezért az a célunk, hogy az „új” piacokon is hasonló struktúrát építsünk ki. A vevők közelségét jelentős sikertényezőnek tekintjük. Az új vállalatok a széles körû magyarországi tapasztalatokból is – különösen az értékesítés irányításával, tanácsadással, tárolással, finanszírozással és hitelmenedzsmenttel kapcsolatban – sokat profitálhatnak.

Riporter:
Milyen fejlődés várható Magyarországon?

Rendel Ingo:
További beruházásokat tervezünk, egyes területeken kibővítjük raktárkapacitásunkat. Középtávú célunk a jelenlegi 17% körüli piaci részesedés 20%-ra való emelése. Egy erős értékesítői csapattal ezt el is tudjuk érni. Értékesítő munkatársaink mezőgazdasági végzettséggel is rendelkeznek és vevőik iránt igen elkötelezettek. Átesnek egy egyéves, vállalatcsoporton belüli beiskolázási programon is, hogy jól elsajátítsák az üzletági sajátosságokat.

Riporter:
Köszönöm a beszélgetést!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!