Hozamfokozás a Güttlerrel – ahogy a felhasználó látja

Agro Napló
Családi gazdaságunkban 280 hektáron termesztünk õszi búzát, õszi árpát, kukoricát, napraforgót, zöldborsót. 2001-ben vásároltuk a Földmester magágykészítõt 6 m-es munkaszélességben, az említett növények alá.

A Földmesterből a Güttler Standard hengert tárcsával egy menetben tarlóhántásra és lezárásra használjuk. Ezáltal megőrizzük a talajnedvességet és a Güttler henger a mintázatával olyan felszínt hagy maga után, ami a csapadékot összegyûjti és levezeti a talajba. A talajélet fokozottan megindul, a gyommagvak is csírázásnak indulnak és kedvező lesz a talaj állapota egy nyár végi vagy őszi szántásnak.

Ha szántásos talajmûvelést végzünk, akkor a szántást a Duplex hengerrel zárjuk le. A Duplex hengernek a rögtörő és a tömörítő hatása lényegesen jobb, mint a gyûrûshengeré. A tömörítés mélyebb. Magágykészítésnél használjuk a Güttler kombinátort és kapcsolva hozzá a Standard hengert. Ezzel az eljárással egy menetben búza és árpa vetőágyat készítünk, két menettel apró magoknak készíthető magágy.

Ha nem alkalmazunk ősszel szántásos mûvelést, akkor a körülményektől függően 2–3 menetben lehet magágyat készíteni tárcsával kapcsoltan a Güttler hengerrel. A magágy a Güttler hengernek köszönhetően apró morzsás lesz, mely kedvező a magbeágyazódáshoz. Őszi kalászosok esetében a Güttler henger a felfagyások visszatömörítésére is alkalmas. Hallottam más felhasználóktól, hogy ebben az esetben a bokrosodást is elősegíti a hengerezés, ami termésnövekedést eredményez.

Tavaszi vetésû kultúrák esetében az őszi szántást Güttler kombinátorral és kapcsoltan a Güttler hengerrel egy menetben munkáljuk el. A magágykészítés egy menetben történik a Güttler kombinátor és a Güttler henger gépkapcsolattal. Az így előkészített talaj a tavaszi vetésû kultúrák számára ideális.

A Güttler kombinátornak és a Güttler hengernek köszönhetően a vetésmélység pontosan beállítható és tartható, ezáltal a kelés egyöntetû és robbanásszerû. Az ideális magágynak köszönhetően megfelelő tőszám lesz, melyből következik a jobb termés.

Jövőbeni terveim között szerepel, hogy a traktoromat kiegészítsem fronthidraulikával, így a Güttler Földmester gépkapcsolási lehetőségeit még jobban ki tudom használni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!