2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

MEGFOSZ hírek: CLIMMAR-közgyûlés Berlinben

Agro Napló
Az Európai Unió 14 tagállama és Svájc mezõgép kereskedõinek szövetségeit összefogó szervezet megtartotta immár 54. közgyûlését. A közgyûlésre Berlinben, október 12–14. között került sor.
A vendéglátó német szövetség (H.A.G.) különös jelentőséget tulajdonított annak, hogy a közgyûlésre az egyesített Berlinben kerüljön sor. A kísérő programok között szerepelt az újjáépített Reichstag és a „Megosztott város” nevû kiállítás megtekintése is.

A közgyûlés védnöke a szövetségi Élelmezési, Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium minisztere, Horst Seehofer volt. Külön figyelmet érdemel a minisztérium nevében fellelhető „fogyasztóvédelem” kiemelése.

A MEGFOSZ-t Nagy Miklós elnök és dr. Bánáti István tanácsadó képviselte. Harsányi Zsolt a CLIMMAR elnökhelyettese minőségében volt jelen.

Az ülésen először vett részt Lengyelország és Lettország képviselője mint leendő tagszervezetek küldöttei, ami a CLIMMAR tekintélyének elismerését jelzi, valamint előre vetíti annak az új EU-tagországok szervezeteivel való bővülését.

A szokásos napirendi témák mellett kiváló előadások hangzottak el elsősorban a német mezőgazdaság fejlesztési irányairól, azon belül különösen a megújuló energiaforrások szerepéről valamint a világ élelmezési gondjainak megoldását célzó törekvésekhez való igazodásról.

Változatlanul sokat tanulhatunk a gépkereskedelem tendenciáinak elemzéséből, a szolgáltatási üzletág súlyának növekedését jelző törekvésekből. Az új tagországokkal együtt elsősorban „megfigyelők” vagyunk, kevésbé tudjuk tapasztalatainkkal meglepni a többi tagországot.

Az állandó napirendi témák feldolgozása az ülés után is folytatódik. Kiemelt figyelmet kapott a szakember kérdésköre, szinte minden tagországban megoldatlan probléma a mezőgépek javításához szükséges szakemberek hiánya, illetve szakmai felkészültségének gyengesége. Ebből következik, hogy az országok külön-külön is keresik a megoldást, de a CLIMMAR is kiemelten kezeli ezt a kérdést.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?