Igazodva a hazai igényekhez

Agro Napló
Az RAGT Vetõmag Kft. megkezdi tevékenységét Magyarországon A francia RAGT anyacég profi vetõmag nemesítõ, termelõ és értékesítõ vállalkozás, amelynek tevékenysége egész Európára kiterjed. Az 1919 óta mûködõ Dél-franciaországi cég nevét a szövetkezett négy megye (Rouergue-Auvergne-Gévaudan-Tarnais) kezdõbetûibõl alkotott mozaikszóval mára márkanévvé tette. Bár jelenleg a vállalat magánkézben van, mégis az emberek a magukénak tekintik régiós mezõgazdaságukban, – tudtuk meg Olivier Crabos-tól, az RAGT Vetõmag Kft. ügyvezetõ igazgatójától.

A nagy múltú RAGT cég hibridkukoricát például már 1963-tól, míg napraforgót 1972 óta nemesít. Korábban szorosan együttmûködtek a Dekalbbal és a megállapodásuk szerint kizárólagos mûködési területük Nyugat- és Észak-Európa volt. Az egész Európára szóló nemesítési programot már 1999 óta fejlesztették.
Magyarországon a KWS RAGT Hybrid Kft.-vel közösen kezdték meg a munkát és most elhatározták, hogy létrehozzák saját, száz százalékos tulajdonú leányvállalatukat azért, hogy maximális értéket adhassanak széles termékskálájuknak – így alakították meg a közelmúltban az RAGT Vetőmag Kft.-t. Néhány hibrid azonban továbbra is a magyar KWS-nél marad.
Portfóliójuk értékének csökkentésétől nem tartanak, sőt, éppen ellenkezőleg, hiszen hibridjeik nagy részét már bejegyeztették Magyarországon és Európa nagy részén. Az általuk megtartott bejegyzett hibridek kiválasztása a magyar termelők igényei szerint történt. Köztudott azonban, hogy nem csak kukorica- és napraforgó nemesítéssel foglalkoznak, hanem folyamatosan fejlesztik olaj, repce- és cirok-, valamint takarmány- és gabonanövényeik vetőmagjait is.
A szakemberek számára jól ismert tény, miszerint már minden jelentősebb kukoricanemesítő cég képviselteti magát Magyarországon. Felmerül a kérdés, hogy miként tudja majd megkülönböztetni magát a többiektől egy újonnan létrejött vállalkozás. Nem kétséges, hogy Franciaország harmadik legnagyobb kukoricás márkaneve összes tevékenységének (nemesítés, vetőmag előállítás valamint értékesítés) megvan a saját szakmai arculata és sokat beruháznak a további nemesítésekbe is. S mivel egy megbízható középméretû és európai cégről van szó, teljes elkötelezettséggel fordulnak a vetőmag üzletág felé, mondhatni specialistaként, munkájuk középpontjában pedig a vetőmag áll. Céljuk, hogy hazánkban szoros együttmûködést építsenek ki a magyar szakmai értékesítő hálózattal.
Az RAGT márkanevet eredeti genetikával támogatják a magyar termelők igényéhez igazítva, a magas termésátlagra és a jó stressztûrő képességre vonatkozó elvárásoknak megfelelően, ahogy azt az öt éve folyó OMMI kísérleti eredmények vissza is igazolták. Ez évben három kiemelkedő hibridet adtak át a temelőknek: kukoricából a Silexx (FAO  360), a Bergxxon (FAO 400-) és napraforgóból a Gallao (korai) fajtákat, kiegészítve hét új nagy teljesítményû hibriddel: Ajaxx (FAO 250), Maxxalia (FAO 290), Baxxolo (FAO 310), Rulexx (FAO 350), Szfinxx (FAO 430).
A magyar termelők a lehető legmagasabb bevétel elérése érdekében az egészséges és nagy termőképességû hibrideket keresik. Ebből következően az RAGT Vetőmag Kft. szeretné vásárlóikat és partnereiket minél jobban kiszolgálni, hozzásegítve őket ahhoz, hogy munkájukban nyereségesek és sikeresek legyenek.
A vásárlók és az RAGT közötti kapcsolatot Lonsták János és Kiss Attila, a két szakmai- és értékesítési vezető biztosítja, és ugyancsak ők felelnek az RAGT tevékenységének fejlődéséért is Magyarországon.

Lonsták János 06 (20) 242-5002; Kiss Attila 06 (20) 242-4280

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

Új hibridek – erős innováció!

Új hibridek – erős innováció!

Ahhoz, hogy egy vállalat a mai világban sikereket érhessen el, elengedhetetlen tényező a termékének vagy szolgáltatásának teljes körű ismerete. Nincs...

LG vetőmag az innováció homlokterében

LG vetőmag az innováció homlokterében

Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek teszte...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?