2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Bemutatkozik a RAGT Vetõmag Kft.

Agro Napló
2006. szeptember 1-tõl kezdte meg mûködését az újonnan megalakult RAGT Vetõmag Kft. A magyar gazdák számára ma már nem ismeretlenek a kissé nehézkesen kimondható „erazsété” (RAGT) vetõmagok. A KWS RAGT Hybrid Kft.-vel közös tevékenységben már több éve jelen van a magyar vetõmagpiacon.
A francia RAGT Semences egy profi vetőmagnemesítő, -termelő és -értékesítő cég, amelynek tevékenysége immáron egész Európára kiterjed.

A vetőmag-kereskedelmük Európában 10 leányvállalaton keresztül történik, amelyek lefedik szinte az összes európai országot. További bővítés várható Románia és Bulgária irányába. A jövő építéséhez 190 nemesítő munkatárs áll rendelkezésre, amelyből 60-an rendelkeznek doktori címmel. Mindezt 13 kutató állomáson végzik Európa szerte (Franciaországban, Angliában, Hollandiában, Dániában, Csehországban, Spanyolországban), 63 különböző éghajlati területen és közel

28 000 kísérleti parcellán.

Az RAGT Semences hibridkukoricát 1963-tól, fûféléket 1970-től, míg napraforgót, árpát, tritikálét, búzát, cirkot 1972 óta nemesít. A tevékenységünk 1993-ban az olajrepce-nemesítéssel bővült.

A RAGT egész Európára kiterjedő nemesítési programot indított. Az anyacég kutatásai és nemesítései évente közel 200 elismert új fajtát eredményeznek 22 növénykultúrában: kukorica, napraforgó, cirok, takarmány-, és pázsitfûfélék, tritikálé, árpa, szója, repce, durum-, és lágy búza stb… 2004-ben bővítették tevékenységüket a Cereales Monsanto (a Monsanto gabonanemesítő részlege) megvásárlásával.

A kukorica nemesítését és előállítását a cég Európa szerte 6 kísérleti központban végzi, amelyekre 4 nemesítési program keretében, különböző éghajlatú tájakon és különböző talajtípusokon kerül sor. E kutatások fő célja, hogy az alapvető elvárások –, mint a lehető legnagyobb terméshozam és legjobb minőség mellett az egyre fontosabb szerepet betöltő kalorikus értékek, a keményítő szint és hektoliter súly értékei is – a kívánt mennyiségi és minőségi szintre kerüljenek.

E kutatások, fejlesztések eredményei a ma már Európa szerte közismert és elfogadott Duo-System és YieldGard, illetve akár az EU által meghatározott hektolitersúly követelményt is teljesíteni tudó kukoricahibridek forgalomba hozása. Erre már létezik megoldás a RAGT kínálatában.

Az olajos növények nemesítését 5 különböző program keretében végezzük Európában 5 nemesítési központban. Kritériumként figyelembe veszik a termelési stabilitást és a növényélettani igényeket, a betegségtoleranciát és az olaj-, illetve olajsav-tartalmat.

A RAGT Vetőmag Kft. azzal a céllal kezdte meg tevékenységét, hogy érvényt szerezzenek a korábbinál is szélesebb termékválasztékuknak. Francia ügyvezetője Olivier Crabos, aki emellett még ellátja a Kelet-európai vezetői teendőket is.

Egyenlőre három kultúrával vannak jelen a magyar piacon; kukoricával, napraforgóval és repcével.

A többi nemesítőházhoz hasonlóan a hazai kereskedő- és integrátor cégeken keresztül kívánják termékeiket forgalmazni. Kukoricából a termelők által kedvelt 70 ezer szemes, napraforgóból a lassan sztenderdnek számító 150 ezer kaszatos kiszerelést alkalmazzák.

Az értékesítésért a Dunántúlon Lonsták János, míg a Dunától keletre Kiss Attila felel.

A RAGT márkanevet saját genetikával támogatják. Ez igazodik a magyar termelők magas termésátlagra, jó stressztûrő-képességre, gyors vízleadásra vonatkozó elvárásaihoz, ahogy azt az öt éve folyó OMMI kísérleti eredmények látványosan igazolták.

Idén három kiemelkedő, új, nagy teljesítményû hibridet adtak át a termelők rendelkezésére. Kukoricából a Silexx és a Bergxxon és napraforgóból a TX 163 -at.

A RAGT Vetőmag Kft. 2006/07 kínálata a magyar termelők számára a következő:

Céljuk a lehető legjobban kiszolgálni a termelőket és minél nagyobb mértékben hozzásegíteni ahhoz, hogy munkájukban nyereségesek és sikeresek legyenek.

Ezt kizárólag egészséges és nagy termőképességû hibridek kínálatával tudják biztosítani!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

Új hibridek – erős innováció!

Új hibridek – erős innováció!

Ahhoz, hogy egy vállalat a mai világban sikereket érhessen el, elengedhetetlen tényező a termékének vagy szolgáltatásának teljes körű ismerete. Nincs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!