Óriási érdeklõdés az I. Magyar Növényorvosi Napon

Agro Napló
2006. november 15-én rendezték meg az I. Magyar Növényorvosi Napot, ahol a regisztráció szerint több mint 400 érdeklõdõ, növényorvos és növényvédelmi szakmérnök jelent meg. A szervezõket – Magyar Növényvédõ Mérnöki és Növényorvosi Kamara és a Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kara – is meglepte, de ugyanakkor örömmel töltötte el az óriási érdeklõdés. A délelõtti plenáris ülésen a szakma és a kamara jelenérõl és jövõjérõl hangzott el több elõadás. Köszöntõjében Dr. Süth Miklós, az FVM Élelmiszerlánc-biztonsági, Állat- és Növényegészségügyi Fõosztályának vezetõje a két szakmai terület (állat- és növényegészségügy) fontosságáról beszélt az élelmiszerbiztonság területén, és arról, hogy a fogyasztó számára elsõrendû fontosságú kérdésben, a biztonságos élelmiszert nyújtó garanciális rendszerben a két szakigazgatási szervezetnek a jövõben együtt kell mûködni.
Gólya Gellért főosztályvezető-helyettes hangsúlyozta, hogy a növényvédelemnek nemcsak jelene, hanem jövője is van, s ez értendő mind a szakmai területre, mind a szakigazgatására. A jövő megújulást követel a termelés, az oktatás és a szakigazgatás területén egyaránt, s ebben a folyamatban a Növényorvosi Kamarának több területen feladata lesz. A következő 2 előadás a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara fejlődéséről és a jövőbeni tervekről szólt (Kárpátiné Dr. Győrffy Katalin), és a „növényorvos” megjelenéséről. Utóbbiról kérdeztük Dr. Kajati Istvánt, a téma előadóját:

– A növényorvos, mint fogalom és szakma most kezd el beszivárogni a köztudatba. Mikor fogant meg ez a gondolat?

– 1987 februárjában, ekkor a volt MÉM NAK vezetősége elfogadta javaslatomat a növényorvoslás hazai bevezetésére. Akkor még nem gondoltam, hogy milyen hosszú és milyen rögös úton indult el a fogalom és a mögöttes tartalom elfogadtatása. Csak a sikerekre emlékezve, a Növényvédő Mérnöki Kamarák Országos Szövetsége 1991-ben határozatban támogatta a növényorvosi magángyakorlat bevezetését. A 2000. évi LXXXIV. Törvény a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara mûködését szabályozza. 1994-től a PATE (ma VE) Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán elindult a „növényorvos szakmérnök” képzés. Nagy sikernek tekintem, hogy a világon először „Növényvédelmi-növényorvosi vény” került bevezetésre Magyarországon, a szaktanácsadás – szolgáltatás területén.

– Ezek az eredmények megalapozzák a „növényorvos” szakma elfogadását, de hivatalosan még nincs növényorvos. Lesz-e?

– Én hiszek benne, hogy lesz, s nem is a túl távoli jövőben. Erre két ábrát szeretnék bemutatni, egyik a szakmai párhuzamok bemutatásával bizonyítja a „növényorvos” szakma elfogadásának jogosságát. A másik a „Foglalkozások egységes osztályozási rendszeré”-ben mutatja helyünket, s remélem a KSH 2007-ben már itt szerepelteti a „növényorvos” foglalkozást. Ezt támogatja, hogy a felsőoktatási reform keretében, a bolognai folyamatnak megfelelően 2008-tól várhatóan mesterfokú (MSc) növényorvos képzés indul Európában elsőként.

A cikk szerzője: Tóth Miklós

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tractor of the Year 2024

Tractor of the Year 2024

The TotY 2024 Awards Giving Ceremony held on November 12th, on the opening day of Agritechnica in Hannover (Germany), is the conclusion of a long proc...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!